All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Ger värmepumpar luftvägsproblem?

Det närmar sig säsongen att tänka på uppvärmningslösningar för hemmet, och värmepumpar blir alltmer populära. Men passar värmepumpar verkligen för alla? Hur fördelaktigt är värmepumpar verkligen för personer med andningssvårigheter?

Först och främst är det viktigt att förstå termen värmepump. Detta är ett säcknamn för maskiner som använder skillnader i temperaturer för att värma eller svalna områden. När det gäller husvärme talar vi grovt om två typer av värmepump. Vattenvärmepumpen utnyttjar värmen i jord, luft eller hav och använder energin för att värma vatten som cirkulerar i rör i huset. Den andra luft värmepump, med hjälp av skillnaden i temperatur inuti och utanför för att värma luften som införes i bostad med en fläkt

Möjliga problem

Denna skillnad är väsentlig, för de olika typerna sägs ha olika effekter på inomhusmiljön . Norska astma- och allergiförbundet (NAAF) hävdar att luftvärmepumpar i vissa fall kan vara olyckliga för inomhusklimatet.

- Ett potentiellt problem med denna typ av värmekällor är att de ger en ökad luftcirkulation som skulle kunna orsaka damm och avgasning blir mer tillgängligt för inandning och huden kan bli torr i händelse av varm luft. Dessutom kan brist på underhåll orsaka spridning av oönskade ämnen som samlas in eller bildas på filter.

Luftvärmepumpar har också sägs vara särskilt ogynnsamma för inomhusklimatet hos hushåll med mattor, men inte alla håller med det påståendet. EcoConsult, som säljer ENØK-produkter, anser att detta uttalande bara är en myt.

- Det var något som troddes vara en period, men tvärtom visar vetenskapliga tester motsatt. Värmepumpar renar luften genom filter och även om det cirkulerar stora mängder luft, som blåser upp det damm från mattor om anläggningen är korrekt installerad.

Läs också:

9 livsmedel som förstör din sömn

Har du problem att somna, kan det vara så att en av dessa nio livsmedel är skyldig.

Kan rekommenderas mest

NAAF rekommenderar dock vattenvärmepumpar i stället för luftvärmepumpar för personer med andningssvårigheter.

- skulle ge värmekällor med låg yttemperatur i bostaden, undvika ökade luftcirkulationen och luftburet damm som är skadligt för människor med astma och allergier.

De är emellertid inte motståndare till luftvärmepumpar, och har även godkänt tre värmepumpar med väl dokumenterade filter.

- Luftkvalitetsvärmepumpar av god kvalitet kan rekommenderas för de flesta personer med omsorg om plats och utför nödvändig service och underhåll av systemet.

Good filter alfa och omega

Filter är särskilt viktiga för inomhusklimat, och vad du ska leta efter är värmepumpar med HEPA-filter eller elektrostatiska filter där effektiviteten av filtrerings dokumenteras.Det bör dock noteras att filtren endast fångar föroreningar i form av damm och pollen. Avgaser, såsom formaldehyd från möbler och textilier, avlägsnas inte av filter.

Om du är osäker om luftvärmepump är din grej eller om du har astmatiska eller allergiska familjemedlem som är extra känslig, bör du dock prova dessa lösningar innan du investerar i luftvärmepump till ett permanent hem. Ökad luftcirkulation i rummet kan visa sig vara negativ på vissa även om värmepumparna aldrig har så bra filter. Fråga både säljare visar anläggningen för dig och be vänner och bekanta med luft värmepumpar låter dig prova hur det är att bo i ett rum med värmepumpen igång.

Läs även:

Hur man använder värmepumpen bäst

Använd värmepumpen korrekt och få bästa möjliga effekt.

Så många värmepumpar som i Norge idag borde det inte vara något problem att slå upp någon som kan låta dig testa lösningen i en riktig miljö. Medan det knappt sålde värmepumpar här för ett årtionden sedan, säljs mer tiotusentals varje år, och luftvärmepumparna är överlägset populäraste. Enligt norska Heat Pump Association (NOVAP) skall vara mindre än 90% av alla värmepumpar installerade vara luft värmepumpar, och det är nu installerat över 350.000 luft värmepumpar i detta land.

Hur man får bättre inomhusklimat när man har luftvärmepump:

* Välj en luftvärmepump med ett bra filter med beprövad effekt. Leta efter NAAF-godkända värmepumpar.

* Se till att värmepumpen installeras korrekt.

* Rengör filtren och håll regelbundet värmepumpen. Filtret ska dammsugas eller tvättas ungefär varannan vecka beroende på användning.

* Damm regelbundet damm från dammuppsamlingsytor, även i höjd, till exempel formar och ramar, så att detta damm inte virvlar runt med luftströmmar.

* Få värmepumpens service varje andra år.

De följande luft-till-luft värmepumpar rekommenderas NAAF

* ABK A / S: Toshiba - Daisekai pump luft / luft med aktiv elektrostatiskt filter. RAS 10, RAS 13, RAS 16, RAS 18 (med två inomhusenheter)

* Friganor A / S: Daikin pumpar luft / luft FTXS, FTXG och FVXS med fotokatalytiska luftfilter.

* MIBA AS: Mitsubishi MSZ - FD 25 och 35 värmepump med kyl- och plasmafilter

ADVERT

Mest populära