All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Fungerar värmepumpen på kalla dagar?

Installera värmepumpen är kostnadseffektiv, även om du borde förvänta dig att använda extra värme på kalla vinterdagar.

Om du har installerat en berg- eller sjövärmepump spelar utomhustemperaturen en liten roll. Havs- och bergsvärmepumpar extraherar värme från berg eller vatten. Där stannar temperaturen mer eller mindre konstant.

Dåliga värmepumpar får ofta problem

Vid köp av värmepump är det viktigt att du köper en anpassad till det kalla norska vinterklimatet. Enligt www. Heat Pump info. Tyvärr säljs värmepumpar, vilka huvudsakligen är utformade för att vara luftkonditionerade i varmare klimat. Dessa kan orsaka operativa problem när det finns minusgrader.

Värmepumpar som är lämpliga för norska förhållanden fungerar bra när de är kalla ute. På dagar med temperaturer under -15 grader kan du dock lägga till ved eller el. Detta är vanligtvis helt oproblematiskt. Luft / vatten värmepumpar har ofta integrerade strömkällor som sätts på automatiskt vid behov utan märkbara skillnader.

Om du har en luft / luft värmepump märker du att det blir lite kallare inuti än vanligt. Du kan sedan komplettera med andra värmekällor.

Slå inte av värmepumpen

För de som har luft / luft värmepump kan det vara fördelaktigt att ställa in värmepumpen vid 16 grader när temperaturen är under - 15 grader ute. När det blir så kallt är det svårt att värma pumpen och det är inte till nytta för värmepumpens liv. Inomhus är det vanligtvis varmare än 16 grader, och då kommer pumpen sluta producera värme. Samtidigt håll oljan och delarna på utsidan så varm att värmepumpen är lätt att starta igen. Du bör inte stänga av värmepumpen helt. Inte heller ska du sätta värmepumpen till "auto" medan du samtidigt brinner i vardagsrummet, då kan pumpan börja svalna som på en varm sommardag.

Du bör inte ställa in värmepumpen till "auto" samtidigt som du brinner i vardagsrummet, så pumpan kan börja svalna som på en varm sommardag.

Läs också:

De bästa brinnande tipsen

Vinterkylan ligger precis runt hörnet, och tiden är nu att förbereda sig för brännsäsongen igen. Få de bästa träbränna tipsen från hösten.

Källa: www. Heat Pump info. com

ADVERT

Mest populära