All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Tvätter du ofta ditt sängkläder?

Flopar du dig själv på baksidan om du ska vakuum och dra vattnet över golvet innan guldregn börjar och fredagen står på bordet?

Vi är alla upptagna i varierande grad av rengöring och städning, och det är uppenbart att en liten virvelvind är bättre än ingenting på en hektisk dag, men hur ofta behöver du verkligen rengöra det för att vara tillräckligt rent?

Vi har frågat experterna, och här är översikten du behöver när det är dags att tvätta följande saker:

1. Sängkläder

Rykten är att TV-drottningen Oprah Winfrey föredrar att stanna i rena lakan varje natt och så förändras - eller förändras - på sängen något oftare än de flesta.

Men hur är det med Ola Nordmann? Hur bra är han att byta sängen?

- En undersökning har nyligen genomförts i Danmark, vilket visar att danskarna i genomsnitt tvätter dukar varannan vecka, förklarar Charlotte Sagvik hos Citymaid Hjemmeservice AS till Klik Bolig.

- Jag tycker att det är detsamma för Norge. Vi ser det hos våra kunder, där vi ofta tillhandahåller sängkläder med standard service, och ofta var 14: e dag.

Men Sagvik betonar att det inte är riskabelt att ligga i samma sängkläder i både 1 och 2 veckor bortom detta.

- Undantaget är om du svettar mycket eller har varit sjuk, då bör du byta oftare än var 14: e dag.

VÄLJ OM DU ER SYK: Många tvättar sängkläder var 14: e dag, men det varar inte för evigt. FOTO: Trine Jensen

Ingun Klepp är rengörings- och textilexpert och seniorforskare vid Norska institutet för konsumentforskning (Sifo). Hon håller med Sagvik om att det inte finns något fel att sova i samma sängkläder i flera veckor. Ändå ändras många veckor varje dag eller var 14: e dag eftersom det är en bra känsla att kunna stanna i sängkläder.

- Det handlar om flera saker, till exempel personlig preferens, eller om du svettar mycket och därför behöver byta oftare, förklarar Klepp att klicka på Bostäder.

- För det stora flertalet sover i rent linne något du ser fram emot och uppskattar, så det blir ofta den här känslan av välbefinnande som dikterar när du byter, inte nödvändigtvis hur smutsigt sängen är.

2. Madrasser

Vi lägger på dem varje natt och både lugnar och svettar på dem, men hur ofta städar du verkligen madrassen?

- Detta bör göras minst två gånger om året, förklarar den här artikeln från CNNs nyhetswebbplats.

Så här gör du:

1. Vakuum toppen av madrassen med rätt munstycke.

2. Avlägsna fläckar genom att torka av med en fuktig trasa. Var försiktig så att du inte gör madrassen våt.

3. Sätt på ett madrassskydd innan du går tillbaka på sängen.

Kommunikationsrådgivare i Norges Astma- och Allergiförbund (NAAF), Lene Gunvaldsen, rekommenderar också att madrassen rengörs ett par gånger om året.

- Vakuum soffan och madrassen med en filt, förklarar Gunvaldsen till Klik Bolig.

- Du kan inte tvätta madrasser, men du kan hålla medelvärdet betydligt lägre genom att knacka det regelbundet. Och kom ihåg att tvätta kudden övermadras.

ÄNDRING I SOMMAREN: På sommaren, när du svettar mycket, kanske du vill överväga att tvätta din säng varje vecka. FOTO: Trine Jensen

3. Mattor

Damm, spill och smulor - Våra golvplattor har många fiender.

- Det är viktigt att dammsuga mattan regelbundet, inte bara för hygien och hemma, men också för att du ska hålla mattan ren längre om du tar hand om det, förklarar Klepp.

- Det innebär att du suger ugentligt, tar bort fläckar så fort de uppstår. Om du vill kan du också lägga filten ut för att lufta när det finns många grader av gruvdrift där ute.

Sagvik påminner om att mattor och mattor i entrén och badrummet bör tvättas oftare.

- Dessa blir ofta våta och bakterier växer i fuktiga miljöer. Om du har mat framför toaletten och liknande, bör det också tvättas regelbundet.

4. Filtar och kuddar

Det slutar inte bara att tvätta sängen och tänka på att allt är bra, så de flesta syndar. Särskilt när du hör experterna tror att du ska tvätta filten en gång om året och kudda så ofta som 3-4 gånger om året.

- Du producerar mycket fukt på natten, och denna svett går direkt in i kudden och kudden, förklarar Klepp.

- Detta kombinerar med värmen, båda gör utmärkta miljöer för bedmills att blomstra och multiplicera.

När det gäller duntäckor och kuddar, kan det hända att några av de bästa sakerna du kan göra hänger ut för luftning på vintern när polen visar iskall.

GULVTEPPE: Kasta du dessa för att skölja regelbundet? FOTO: Trine Jensen

Mycket damm och döda hudceller: Stora golvplattor kan skakas och hängas särskilt om det är mycket kallt. Använd också färsk snö för att tvätta dessa i. FOTO: Trine Jensen

5. Handdukar och badlakan

Här är det också stora variationer på hur ofta nordmännen känner att tvätt bör läggas till.

- Det är naturligtvis en skillnad mellan en handdukshängning så att alla som besöker torkar dina händer efter ett toalett och ett badark som du bara använder för att torka dig själv - när du är ren och ganska efter en dusch, förklarar Klepp.

- Den tidigare ska tvättas dagligen, medan badplattan kan användas både 4 och 5 gånger innan tvätten tvättas.

Men kom ihåg att hänga upp taket så att det blir torkat snabbt och korrekt.

- Det är i fuktiga miljöer som bakterier växer, förklarar forskaren.

- Ju tidigare du klarar av att torka handduken, kommer dess färre bakterier att växa för att växa.

60 grader är den temperatur man ska tvätta alla handdukar på.

- Alla "vanliga" bakterier dödas när temperaturen når 52 grader, förklarar Klepp.

- Men överväga att tvätta vid högre temperaturer om någon i huset har varit sjuk. Ibland kan det vara värt att springa på diskbänken.

6. Kökshanddukar

Om du trodde att handduken hängde vid tvättstället i badrummet var utsatt för bakterier, försök att tänka på hur de flesta använder kökshandduken.

- Här är det uppenbarligen skillnader, och många är säkert skickliga på att byta kökshandduk ofta, men inte alla - och det kan faktiskt i värsta fall farligt, förklarar chefen för Lilleborg Consumer Service, Malin Skaar, klicka bostäder.

- För om du inte bryr dig tillräckligt om tvättstället efter att ha tagit till exempel rå kött och torka sedan händerna på handduken, kommer dessa bakterier att överföras från hand till handduk.

TILL HANDEN: Slöjan som hela familjen plus gäster torkar. Händerna bör tvättas oftare än en badkasse som bara används när den är ren och städad. FOTO: Trine Jensen

Ytterligare ett problem är att bakterier kända Trivs i varma, fuktiga miljöer - något som ofta är rikligt i köket och kökshandduk.

- Häng kökshandduken upp någonstans som torkar snabbt när du har använt det, rådgör Klepp.

- Och kanske är det bra att torka dina händer - speciellt om du är i köket är rå mat. I det här fallet bör du byta och tvätta mycket oftare.

Är knappast överens.

- Hög temperatur måste också, minst 60 grader, förklarar tvättexperten.

- Kökshanddukar med bakterier och spill också blir inte rena vid 40 grader.

7. Dörrhandtag

Glöm inte att tvätta var du ofta tar händerna är ett bra råd - men hur ofta tvättar du verkligen dörrhandtagen i ditt hem?

- Frekventa kontaktpunkter borde verkligen torkas dagligen, Sagvik bekräftar, och fortsätter:

- Och kanske speciellt om du har haft gäster eller någon i huset har varit sjuk.

FARLIGT: Det är värt att tänka på att använda kökshandduken. FOTO: Trine Jensen

LA DRY: Bakterier växer i fuktiga miljöer, så mager att hänga kökshandduken någonstans där den torkar snabbt. FOTO: Trine Jensen

Tänk dig hur många hysteriska människor som inte rör dörrhandtag i offentliga toaletter - men hur noga tvättar de handtagen hemma, inte bara i badrummet utan också i resten av huset?

- Många människor är helt tråkiga eller glömmer dessa när de tvättar och det är ofta äckligt hur smutsigt de verkligen är, avslöjar Sagvik.

- Tänk på barn som kanske är toaletten och vårdslös handdiskhon, eller om någon är förkyld och konstant torrt runt näsan - allt detta är kvar av handtaget när du tar den.

Eller köket där du lagar mat och ta sedan lådan eller hantera i kylskåpet.

- Du kan sprida många bakterier på detta sätt, förklarar Sagvik.

Torka trasan med en trasa snurrad i tvålvatten, rådgör experten.

- Och om någon har varit sjuk kan det vara en idé att torka över med en antibakteriell trasa för att avlägsna det som kommer från bakteriella bakterier.

ADVERT

Mest populära