All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vill du ta budgivning online?

"- Ju fler ställen du logga in och använda BankID -. Ju mindre säkert det är Kjell Jørgen Hole, professor i IT-säkerhet" <999 > Internet har tagit slutskanningarna på faxmaskinerna; budrunder i hemförsäljning.

Fram till igår var du tvungen att underteckna det första budet och leverera papper personligen eller per fax.

DinSides Housing ABC

Fastigheter Chain Krogsveen och Banks betalingssentral (BBS) har utvecklat den första lösningen för bud direkt via annons på fynd. nej, skriver Krogsveen i ett pressmeddelande.

Budet måste vara signerat med BankID.

Nu är det lite lättare att bjuda på drömhuset.

Illustrationfoto: iStockphoto. com Foto: iStockphoto. com Visa mer Enligt Krogsveen bör detta vara både mer praktiskt och säkrare än dagens användning av faxmaskiner.

- Slutligen tar vi av faxet. Nu blir det enklare och säkrare att erbjuda bostäder. Vi tror att detta kommer att sprida sig snabbt till hela industrin, säger Geir Hantveit, VD för Focus Krogsveen Nylander AS.

- Det är viktigt för säker identifiering när man säljer bostäder för drygt 200 miljarder kronor varje år. Lyckligtvis finns det problem med budgivning och identitetsmanipulation, men säkerhet ökar nu när vi använder BankID, säger Hantveit i Krogsveen.

Varnar mot omfattande användning av BankID

Flera experter har varnat för att använda BankID den senaste veckan för andra tjänster än bara internetbank. Bland annat Kristian Gjøsteen (krypto, post. Doc., Norska University of Science) och Kjell Jørgen Hole (professor i IT-säkerhet, Universitetet i Bergen) artikel i Aftenposten lördag 17 November

nätbanken inte säkert . Krogsveen och BBS hävdar att det här är en lösning som är säkrare än dagens. "BankID används 250 000 gånger varje dag Det fungerar bra för kunderna Grete Sørensen, BankID samarbete.".

- I grund och botten varken Gjøsteen eller undertecknad tvekat att anta nya tjänster eller betalning på Internet, säger Kjell Jørgen Hole till DinSide. - Problemet ligger i den lösning de har valt.

Kort sagt, för dem som inte är inne i fallet, eller att denna reporter, inte omedelbart veta vilken lösning BankID har valt detta invändningar:

BankID använder en så kallad PKI (Public Key Infrastructure), vilket hål och Lusthuset anses vara över.

Hole förklarar: - De digitala signaturerna ska betraktas som en elektronisk utgåva av en handskriven signatur. Tanken är att du inte fysiskt ska flytta på ett kontor för att teckna ett kontrakt.

- Då är frågan: Är de digitala signaturerna lika bra som de handskrivna signaturerna?

- Om du har en handskriven signatur på ett kontrakt, har du ett fysiskt bevis om det finns konflikter mellan två parter.

Vi har långa traditioner.

Inget prejudikat

"Man kan mer eller mindre ta över ett liv, om du först komma in i systemet. Kjell Jørgen Hole, professor i IT-säkerhet, UiB"

En elektronisk signatur är tyvärr inte lika säker, om det finns en rättslig konflikt.

- Man har ingen ryktbarhet ansluten till elektroniska signaturer, så i dag finns det inte så rättssäkert som en signatur, förklarar Vidar Holm Consumer rådet DinSide.

- Om du använder BankID introducerar en ny risk anses jag att. Det finns tal om betydande värden när det gäller bostadsköp.

Hole förklarar vad som händer när vi använder elektronisk signatur:

- Med elektronisk signatur får båda parter en elektronisk fil. - Men vad är en fil? En samling nollor och sådana. Men hur kan du bevisa vem som har gjort något om dessa nummer? Man har ingen fysisk bevisning. Det logiska beviset som är kopplat till BankID är för dåligt, säger Hole to DinSide.

- Tyvärr är det så svagt att det är möjligt för mig att stjäla din BankID och ställa upp mig för dig.

sida vid sida enligt lag

Även om detta inte prövas i domstol är det, enligt Grete Sørensen, koordinator för BankID samarbete en sida lovade mellan elektronisk och manuell signatur på den norska e-signatur lag. Förutom ett kvalificerat certifikat behöver du en så kallad "säker signaturskapande enhet". Från och med idag behöver du ett godkännandeprogram för att få det, men det är ännu inte etablerat i Norge.

Myndigheterna har skapat en kravspecifikation som beskriver en säkerhetsnivå som heter "person high". BankID rensas enligt säkerhetsnivå, det högsta som vi har i Norge idag.

- Titta på vad en elektronisk signatur gör, jämfört med en handskriven signatur, anser jag att detta borde försäkra att det gäller innehållet du signerar. Kunderna borde känna sig helt säkra vid elektronisk signatur, säger Sørensen till DinSide. nr.

- De får också en fysisk certifikat som innehåller både dokumentet alla signaturer, svar på kontroller och alla certifikat används en så kallad tecknat dataobjekt på följande sätt Seid standard som norska myndigheterna kräver. Som sådan har kunden också ett fysiskt bevis.

En gångs lösenordskalkylator: Visserligen ändå?

Ta hand om webblindarna.

Montering: Per Ervland mer DinSide: När vi använder vår bank, använder vi en lösenordsskyddad räknare som genererar koder. Är det inte säkert nog?

- Jag behöver inte stjäla din räknare, eller kan få ditt lösenord för att logga in på din onlinebank. Kriminella använder den så kallade "mannen i mitten" -lösningen och lurar människor för att logga in på internetbanken och ta över sessionen.Och om du har gjort det kan du använda koden på dina egna transaktioner, förklarar Hole.

- Ju fler platser du loggar in och använder BankID - desto säkrare blir det.

DinSide: Vi använder mestadels enstaka koder, du säger att det är möjligt att använda dem flera gånger?

- Så länge du luras när du anger koderna så att de inte faktiskt registreras där du tror att du använder dem, kan brottslingar använda dem vidare, säger Hole.

DinSide: Skulle du säga att det är säkert att använda BankID i budrundor, som nu släpps?

- Vi varnar inte så mycket idag, men vi varnar för framtiden, säger Hole. - Vi försöker varna för att BankID används som en nationell lösning. Om det blir standard kommer det plötsligt att vara ungefär två miljoner människor som använder det, och det blir mer lämpligt för brottslingar att låsa upp koder, för det kommer att finnas mycket pengar här.

Idag finns det många olika onlinebanker, och brottslingar behöver mer. Om du får ett system, blir det lättare för brottslingarna.

Uppskatta intresse

för att växla signaturkontroll BankID programvara:

När du får upp BankID skärmen kommer du att se en Java-ikonen ( "kaffekopp") längst ned till höger på skärmen <999 > Högerklicka på detta och välj "Öppna kontrollpanelen"

 • Välj fliken "Säkerhet" och välj "Certifikat i detta".
 • Ta bort certifikat måste du kontrollera varje gång du använder BankID - det vill säga BBS - markera dem och välj "Ta bort"
 • - Vi uppskattar starkt expertis personer som går igenom våra produkter, och högdagrar sikkerhetsnivåvet, säger Grete Sørensen, i BankID-samarbetet, som alla norska banker står bakom, genom FNH och Sparebankforeningen.
 • Som sagt, håller hon motstånd på flera punkter.
 • - Att jämföra online-budgivning online med möjlighet att använda fax, hävdas att det här kommer att öka säkerheten avsevärt jämfört med vad vi har idag, säger Sørensen till DinSide.

  Dessutom finner hon sig inkonsekvent med påståendet att brottslingar kan låsa upp engångskoder och lösenord utan att veta det.

  - Den programvara som hämtas till din dator varje gång du använder bankID, skrivs av Banking Payment Center, BBS. Det innebär att du som kund kan kontrollera om det är riktig programvara varje gång du använder din bank. (Se Faktabox för hur du aktiverar den här funktionen.)

  En produkt under utveckling

  - När det gäller datasäkerhet kommer vi aldrig att bli gjort, avslutar Sørensen. - Vi fortsätter att utveckla BankID hela tiden. Vi arbetar också med BankID på mobila och smarta kort för att bedöma när tekniken är mogen för en massmarknad.

  Banking på din mobil är nästa att komma, och är planerad för lansering under 2008.

  Hur elektroniska entré i anbudsprocessen föregående

  Enligt Krogsveen kommer budgivningen går ungefär så här:

  På bostads annons hitta. nej, det finns en knapp som heter "bud" och genom att trycka på så kommer du att skickas till ett digitalt budformulär.

  När formuläret är fyllt ut signeras det elektroniskt med BankID. Budgivaren får bekräftelse att budet har mottagits. Resten av budrundan följs upp via telefon eller e-post, enligt idag.

  Den perfekta budrundan?

  "- Människan har ingen ryktbarhet ansluten till elektroniska signaturer, så i dag finns det inte så rättssäkert som en signatur Vidar Holm, konsument rådet."

  Enligt Vidar Holm arbetade rådet Consumer lång för att öka förtroendet för anbudsförfarandet. Han vill ha bättre dokumentation av budrunderna.

  - Vi är oroliga för tryggheten för bostadsinköp, och önskar att hela kan göras via e-post. Detta kommer att skapa större säkerhet i budgivningsprocessen, säger Holm.

  - Vi har tidigare föreslagit att budgivning ska höjas på tejp så att det kommer bevis på hela processen. Till exempel, alla måste använda e-post skulle vara ett steg i rätt riktning.

  Få hjälp med att köpa fastigheter i DinSide

  Nyheter:

  Ökad aktivitet på bostadsmarknaden?

  Detta måste kontrollera
  1. Vad du får för två miljoner "Stavanger"
  2. Kommer att öka den maximala mängden BSU
  3. Stavanger är den dyraste staden att etablera sig i
  4. sparar telefon log från budrundor <999 >
  ADVERT

  Mest populära