All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vill du ha gröna hus?

Vi har ingen lång tradition av gröna trähus. Anledningen är att innan färgfärger startades industriellt var de gröna pigmenten dyra och lilla användbara på hus. Fram till mitten av 20-talet, röda, bruna och gula färgpigment, de så kallade jordfärgerna, mest använda på hus i norge och övriga Skandinavien. Så har det varit genom århundradena. Eftersom vi är så vana vid dessa färger uppfattar vi dem som naturhusfärger. Men med modern teknik har bredden av färg och färgstyrka givit ett "ocean" av möjligheter, så det är verkligen fritt att välja enligt din egen smak.

Naturen är gulgrön

Utmaningen är att hitta rätt grön färg. Det är lätt att tro att grönt är en fin färg som gör att huset släpper in i en med naturen, men här har många misslyckats; eftersom naturen är mycket mer gulaktig än de få av oss tänker på. Den gröna i naturen har mycket gul i den; lövverk, barrträd och gräs. Även vad vi upplever som blågrön visar sig vara gulaktig när vi jämför med färgprover.

Låg färg

Färgerna i naturen är inte särskilt färgglada. Även det grönaste gräset har ingen högre färg än 40-50 på en skala från 0-100. I huvudsak är de gröna färgerna i naturen också mycket mörka. Siffrorna är hämtade från bokens Husets Färg, skriven av de svenska arkitekterna Karin Fridell Anter och Åke Svedmyr. De båda har färg som sitt speciella fält.

Grön blir starkare och snarare mot blå när den kommer upp till huset. Foto: Nordsjö

Titta på andra hus

Många människor har svårt att välja utvändig färg för huset. Och när färg hittas är det helt annorlunda på huset än på färgdiagrammet. Detta är mer regel än undantag.

- Min viktigaste råd för färguppsättningen är att låta färgproverna vara i början av processen. Titta istället på andra hus och fråga folk vilken färg de har använt. Eller ta prov och gå till väggen och kontrollera dig själv, säger Fridell Anter i boken.

Grå eller blågrå

Att hitta "riktig" grön färg ger flera utmaningar; Färgen ändras mycket från den faktiska färgen på det lilla provet till den uppfattade färgen på huset. Ofta blir färgen blå. Det finns ett skifte från gult till blått på alla gröna hus, och de flesta är ljusa och svagt färgade. En grågrön fasad kan känns nästan blågrå när huset är färdigt målat.

Vädret och säsongen

Det finns en stor skillnad i färgen på ljus och skugga.

Färgen kommer också att uppfattas annorlunda beroende på väder och säsong. På en solig vinterdag med snö på alla sidor kommer färgen att bli mer färglös än den faktiskt är, medan den på en molnig dag syns färgen och gråare.

Testfärg

Innan du köper färg för hela huset, rekommenderas att du testa färgen. Måla ett prov på hörnet av huset, så kan du lätt se hur det ser ut som omgivningen. Du kanske också vill kolla med din färghandlare om var ljusbeständig önskad färg är, eftersom den varierar.

Om du vill att huset ska gå i ett med naturen, är grönt inte ett bra val.

- Gröna hus som ser ut som natur är sällsynta, säger arkitekt och bildkonstnär Mette L'orange som arbetar mycket med färgläggning av hus och hela miljön.

Hon tycker att vi har en inbyggd logik som får oss att tycka att det ser konstigt ut, och sedan går huset ut istället för att vara "dolt".

- Grön blandad med en komplementär (röd) kommer att ge en grågrön brun ton som kommer att camouflera huset bättre, säger L'orange.

Tänk på detta när du målar huset grönt

Testa färgen innan du gör det slutliga valet. Måla ett prov på hörnet av huset, då kan du bäst se hur färgen fungerar mot miljön.

 • Titta på andra hus, när du hittar en fin färg fråga ägaren om färgkod eller mät färgen genom att jämföra med färgprover.
 • Färger som ser "grumliga" på färgdiagrammet blir tydliga grön på huset
 • Ska huset dyka upp eller gå i ett med omgivningen?
 • Färgrika och vita färger uppträder medan gråaktiga och mörka färger är dämpade.
 • Vill du spela på lager av natur och traditioner; välj grön med en klar sluttning mot gult.
 • Om du vill ha ett ljust grönt hus, gå till ett färgprov som ser ganska dämpat ut. Färgen "växer" på väggen.
 • Om du inte vill ha antingen grön eller blå, välj en färg i stället för gul.
 • Ett färgprov med för liten yellowness blir blågrönt på väggen.
 • Färgprov på hörnet av huset, så ser du hur färgen passar miljön.
 • Titta på det hela. Hur passar färgen med omgivningen - natur och andra byggnader.
 • Bright Colors Highlights och förstorar
 • Mörka färger Mute and Reduce

ADVERT

Mest populära