All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vill du ha blåa hus?

Vi har ingen tradition att rosta blå färg på hus, så de är villiga att uppmärksamma när de dyker upp i ett grannskap. Inte heller i naturen är det vanligt med blått. Vi uppfattar inte himlen och vattnet som blått eftersom det finns spel av olika nyanser och mycket rörelse som tar uppmärksamhet. Det finns blåa blommor, men de är lika små detaljer i en stor helhet. Och de är bara en liten del av året när resten av naturen och ljuset har en mycket speciell karaktär. När hösten och vintern kommer, förändras omgivningen och påverkar hur det blå huset kommer att se ut.

Ursprungligen var blåa pigmenter dyra och exklusiva, och lite ljusbeständiga utomhus. För det första har färgindustrin lyckats skapa blåa färger som tål ljuset bättre och det har blivit vanligare med blåhus.

Sann färg och rätt nyans

Om du väljer en så stark färg har du något till ditt hjärta. Eftersom vi inte har någon tradition för kraftiga blåhus, väcker de extra uppmärksamhet. Det här är från paletten av arkitekt Bruno Taut.

Många människor har svårt att välja husets yttre färg. Och när färg hittas är det helt annorlunda på huset än på färgdiagrammet. Detta är mer regel än undantag, får vi bekräftat av den svenska arkitekten Karin Fridell Anter som har forskat mycket om hur färgen ändras från litet urval till ett helt hus. Tillsammans med sin kollega Åke Svedmyr publicerade hon boken "Färgerna i huset", där hon förklarar skillnaden mellan "egen färg" (den lilla prov) och "erfarna färg" (som vi upplever det i huset). I boken, påpekar hon att många har upplevt att huset har blivit mer klarblå än de ville, inte för att det var önskvärt, men eftersom de inte var medvetna om vad som händer med blå när det gäller bra på en husvägg. Här är många bra tips som kan göra det lättare att hitta den färg du verkligen vill ha.

ovana blå

Eftersom vi inte är vana vid det blå huset, sätter vi särskild uppmärksamhet åt det, och "ovanliga" innebär också att färgen uppfattas starkare än den faktiskt är. Ibland var den ljusa färgen en olycka, ibland inte; för både arkitekter och artister väljer starkt blått för att markera något, eller säg det. Då har de ett mycket medvetet förhållande som de vill uttrycka något speciellt.

Kommer huset att vara blått?

Du kanske vill försöka hitta önskad färg. Linda C. Hagen bloggar om sitt projekt på bloggen Absolut hemma.

- Den som väljer blå färg på huset måste vara extra vaksamma, att fly obehagliga överraskningar och skulle tänka en gång om detta hus verkligen kommer att vara blå. Om huset är från före 1950 har blått inte varit en nuvarande färg.Varför vill du ge huset ett nytt tecken, frågar hon.

Om det är ett nyare hus med traditionell / klassisk form, är det också en fråga om varför den blir blå. Om formen på huset står klart från de andra byggnaderna kan blå vara ett alternativ för att betona "de olika"

Fridell Anter rekommendera att tillbringa lite tid på processen och titta på andra blå huset. Mannen upplever en vacker blå färg, kan visa sig vara målade i en färg som bara är lite blåaktig. Grayness av det grå provet växer på fasaden, säger hon med en stor utropstecken bakom. Hennes råd är tydligt: ​​Ett blågråt färgprov blir klarblå på husets vägg. Välj bland de dämpade blågråproverna och undvik det klara blået - de kommer vara trubbiga på fasaden.

Blue exempel

För dem som vill veta mer om det blå huset, arkitekten och konstnären Mette L'orange till flera exempel, inklusive Sortland, där stora delar av staden är målade blå. Den tyska arkitekten Bruno Taut, som inspirerade många, hade nästan blått som en signatur. Le Corbusier hade också många fina blå färger.

- Hela huset behöver inte vara blå, påpekar hon och hänvisar till Villa Damman och Villa Stenesren där respektive ultramarin och kobolt används för att framhäva delar av fasaden. Som hennes svenska arkitekter har hon lärt sig hur dagsljuset förbättrar det blå i färg.

-Green rök, en av våra traditionella gråfärger, uppfattas blå i huset. Och är ett exempel på en blå färg som fungerar bra i en mer traditionell träarkitektur.

Testa färg

Testa färgen på hörnet av huset, när du ser hur det fungerar från omgivningen

Innan du köper målarfärg för hela huset, är det rekommenderat att du testar färgen. Måla ett prov på hörnet av huset, så kan du lätt se hur det ser ut som omgivningen. Du kanske också vill kolla med din färghandlare om var ljusbeständig önskad färg är.

Tänk på detta när du väljer blå

 • Eftersom blå huset är lite ovanligt, ser vi att de får extra synlighet
 • Den blå färgen kommer att upplevas starkare och klarar på väggen än på den lilla swatch
 • en dämpad blågrå nyans kan uppfattas som nästan ljusblå på huset
 • kommer en mörk grå-blå ser mer blåaktig på väggen
 • En svartblått blir uppenbar blå vägg
 • färgen kommer att se ljusare på väggen. Välj en ton något mörkare än vad du verkligen vill.
 • Vad sägs om att begränsa blått till platsfärgerna, till exempel markera detaljerna i huset som blå dörr och blå fönster?
 • Färgprov på hörnet av huset
 • Titta på det hela. Hur passar färgen med omgivningen-naturen och andra byggnader.
 • Ljusa färger markera och förstora
 • Mörka färger dämpa och minska

Källa: Karin Fridell Anter och Åke Svedmyr, "Husets färg".

ADVERT

Mest populära