All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Använder du din hemmapp?

Text och foto: Linda Ørstavik Öberg.

Kraven är högre nu än tidigare när det gäller dokumentation av alla renoveringar och underhåll som görs på ditt hem.
Deklarationer om överensstämmelse, kvitton och annan dokumentation på arbetet i hemmet är mycket viktiga att ta hand om.

Informationen är guld värd om du vill annonsera, kontrollera vad som gjordes när och inte minst det är värdefullt som dokumentation när hemmet säljs en gång till.

- Användning av Boligmappa är enkelt, fritt och smart, säger Dag Refling, chef för utredningen i bostadsrättsföreningen.

Vet var allt är

Boligmappa är en fri och reklamfri tjänst som gör det lättare för husägare att samla allt om hemmet på ett säkert ställe. Den är tillgänglig på PC, mobil eller surfplatta, och du använder bank-ID för att logga in.
- Majoriteten av alla husägare har placerat större delen av sin rikedom i bostäder. Vi är världsmästare i att borsta upp, och vi byter bostäder oftare än någonsin. Dessutom finns det lite historia och dokumentation av norska bostäder. Det är lika bra som frånvarande, säger Per Christian Svendsen, chef för Boligmappa. nr.

De erbjuder ett gratis online servicehäfte för bostäder, som samlar viktig dokumentation från offentliga dokument, hantverkare och husägare.

- Här kan husägare få dokumentation från hantverkaren elektroniskt, eller de kan skicka egna bilder, kvitton och anteckningar. De får tillgång till en underhållskalender som ger tips om vad som ska göras under året, och de kan hitta kvalificerade hantverkare som betalar skatter, överensstämmer med bestämmelserna och har papper i ordning, säger Svendsen.

Om du använder Boligmappa, visar du också att arbetet inte är svart.

- Det är viktigt för en husägare att komma ihåg att klagomål, garantier eller tillgång till klagomål försvinner som dagg till solen när ett jobb är svart. Alltför ofta ser vi att husägare inte kan hitta papper och dokumentation av arbetet hemma, säger Refling.

Så om du har en rörmokare, elektriker eller andra hantverkare i ditt hus, borstar ditt badrum eller kök, är det smart att kräva hantverkaren att lämna dokumentation på Boligmappa.

Husägare Beslut

Alla hantverkare i alla ämnen kan använda Boligmappa om de klarar kvalitetskontroller. Företagen kommer inte att kunna komma åt husägarens bostadskatalog, men ett system som gör det möjligt för hantverket att logga in och skicka dokumentation till gårdens gård och använda numret elektroniskt.

Hantverket har således inte tillgång till detaljer om hemmet som hypotekslån, köpeskilling, försäljningshistoria eller liknande, de har bara tillgång till de dokument som de har lämnat in. All annan tillgång kräver det skriftliga medgivandet från ägaren.

- Och precis som ett servicehäfte i en bil följer bilen följer Boligmappa boende.Såld fastigheten tar den nya ägaren automatiskt över mappen efter den föregående. Enkelt och smart, säger Svendsen.


Deklarationen om överensstämmelse skickas direkt till bostadsförteckningen från elektrikeren, medan kvittot på tvättmaskinen låter dig ladda upp dig själv.

- Även mottagaren av hårtorken, även om vi rekommenderar att du inkluderar detta kvitto under ditt personliga område och inte under egendomen. Vad du laddar upp i det personliga området följer dig som en person, medan vad du under fastigheten följer fastigheten. Ny ägare är förmodligen inte så intresserad av mottagandet av hårtorken, men kommer gärna att ha kvittot eller garanti på tvättmaskinen lagrad, säger Svendsen.

Samarbete

Bakom Boligmappa är Ambita AS, helägd av näringsministeriet, Nelfo, Norges VVS-entreprenörer och Electroforeningen. Bostadsmapp stöds som ett system och instrument av direktoratet för byggkvalitet och direktoratet för social trygghet och beredskapsplanering.

- 800 behöriga företag har för närvarande inloggat arbete och skickat över 350 000 filer, totalt 1 miljon dokumentsidor. Allt detta sprids över 110 000 olika hem. Antalet hem ökar med 8 000 bostäder per månad och 30-40 nya företag kommer till varje månad. 20 procent av hushållen öppnar sina bostadsmappar, säger Svendsen.

Elektriker använder mest Boligmappa, rörmokare kommer som ett bra nummer två. Byggarna är nummer tre och målarna nummer fyra.

Det finns flera marknadsaktörer som också arbetar med att samla information om bostäder, till exempel Book on House, men för närvarande är endast Boligmappa kopplad till offentliga register och hantverkares IT-system.

Svendsen anser att konkurrensen i området är hälsosam, och det verkar bra med aktörer som lägger dokumentation och historia till norska hem på agendan.

Kan vara ännu bättre

Konsumentrådet tog prov när Boligmappa. Ingen lanserades och slutsatsen att detta var ett erbjudande som var lättillgängligt, lätt att förstå och lätt att använda.

- Sådana tjänster är ett bra erbjudande för konsumenterna. Det är ett stort problem att mycket teknisk information om byggnader och hem produceras, men tapas på vägen. I synnerhet i samband med ägarförändring ser vi detta, så allt som kan bidra till bättre lagring av viktiga dokument är bra, säger Thomas Bartholdsen, vice vd för bostäder i konsumentrådet.

Men de önskar att ett sådant system är närmare kopplat till myndigheterna eller ägs av en offentlig myndighet, så att de båda kan ange information direkt i bostadskatalogen och se till att viktiga dokument inte går förlorade.

- En form av reglering här skulle ha varit önskvärt för att se till att saker inte går förlorade.

Miljarder för att spara

Analysbyrån NyAnalyse har undersökt vad Norge kan spara på digitalisering och insamling av teknisk information om bostäder.

Enligt rapporten kan husägare, hantverkare och inte minst regeringen spara mellan 0, 9 till 2, 2 miljarder de närmaste fem åren, om det underlättas för den mest möjliga användningen och användningen av bostadskatalog.

I rapporten konstateras också att en ökad användning kommer att ge färre bygg fel i framtiden.

ADVERT

Mest populära