All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Användar du inte bara bensin på dina läppar?

De flesta av oss har små jobb och projekt som "skrivs ner" på en mental "att göra" lista över saker som borde ha gjorts i huset.

Oavsett om det är golvbrädorna i sovrummet som aldrig har kommit på plats. Eller kanske de bilder som fortfarande finns kvar och väntar på den dagen har någon tid att slå en spik i väggen så att de äntligen blir hängda. En vacker dag ...

Men då har du DIY-projekt som helt enkelt ändrar andra saker på listan helt enkelt för att du inte kan fel dem. Som när dörren creaks. Få saker är lika irriterande som en dörr eller skåpdörr.

Men oroa dig inte; det finns enklare sätt att bli av med den knäckande. Prova dessa:

1. Använd en speciell olja för gångjärn och lås

Enligt Wikihow är detta det snabbaste och mest effektiva att göra om gångjärnen på dörren knyter och gör ljud när det öppnas eller stängs.

- Denna typ av olja, i sprutform, fungerar som ett smörjmedel på gångjärnen som "hänger" lite, förklarar platsen.

- Be om en hårdvaru- eller byggprodukt eller någon annan typ av butik som kan bära den här typen av produkter, de kommer att kunna hjälpa dig att hitta en olja som passar din dörr.

IRRITATIV: Få saker är lika irriterande som en dörr som knarrar. Här är de tips som blir av med den knäckande. Foto: PHOTO: Trine Jensen

Hela denna typ av olja är att de borde kunna tränga in i gångjärnen på dörren.

- Någon kan vara så dyr att de inte kan uppskatta dem.

- Om du inte hittar den här typen av sprayflaska kan du också använda oljor i en flaska med en mycket tunn kolv så att du når helt in i gångjärnen, förklarar webbplatsen.

- Spruta rakt på gångjärnet innan du öppnar och stänger dörren ibland för att höra om det hade någon inverkan på sprickan. Detta borde fungera omedelbart, så om du inte får det önskade resultatet kanske du vill gå till jobbet grundligare.

2. Försök Zalo

Olja på sprayflaska är bra och bra, men om du inte har det där, så finns det ingen kris heller. Eftersom du definitivt har en flaska Zalo på köksdisken.

- Zalo, eller Sunlight, fungerar vanligtvis perfekt som smörjmedel på gångjärnen som knyter, förklarar chef Christian Engebretsen hos hantverkare och snickare De Lilla.

- Du utförs på samma sätt som speciell olja för lås och gångjärn och bör så mycket som möjligt försöka få tvättmedlet i gångjärnet för att smörja det så att sprickan försvinner.

Men var noga med att ha en trasa klar för torkning.

EXPONERING: Experterna är överens om att diskmedel kan fungera som smörjmedel på gångjärnen som knäcker.Foto: Foto: Trine Jensen

- Det är möjligt att hålla några papper runt gångjärnet när du börjar så att du inte spiller ner dörren och på golvet, förklarar Engebretsen.

Vad är det bästa av skruvar, naglar och lim?

3. Vaselin

Ett annat knep som ofta finns på snickare och DIY bloggare är bra gammaldags bensin.

- Detta är vanligt förekommande och kan fungera lika bra som både oljor och rengöringsmedel, förklarar Frank Edvardsen på företaget Two Målare Inredning & underhåll i Oslo, klicka bostäder.

- Du behöver inte heller ta dörren, bara gnugga vaselin på gångjärnet från båda sidor. När du har gjort det här, försök att öppna och stänga dörren ibland.

Om ingen av dessa hade någon effekt måste du ta ett steg längre och dra av gångjärnen så att de är fria. Därefter, enligt Wikihow kan du prova följande:

4. Stålull

Det första du behöver göra när du tar bort gångjärnet helt från dörren är att fånga den lilla pinnen som sitter mellan de platta plattorna på gångjärnet. Använd verktyg om du behöver fixa det.

- Gnid sticken bra med lite stålull, förklarar webbplatsen.

- Detta kommer att ta bort allt som finns i damm eller rost, vilket kan vara orsaken till att gångjärnet knäcker.

5. Hammer

Om du rullar den lilla pinnen på en plan yta kan du upptäcka om den har böjts eller böjts. Om det är kan du kanske fixa det med en hammare.

- Var försiktig när du använder en hammare på pinnen, förklarar webbplatsen.

Stopp! Måla inte panelen nu!

- Lägg det ner på en yta som kan motstå jamming och försök att rätta pinnen så bra som möjligt.

6. Spikar

När du har tagit bort den lilla tappen från gångjärnet, det kan också vara en god idé att försöka få gångjärnsplattorna så rent och snyggt som möjligt, för att säkerställa att knarrande ljud försvinner när du hänga dörren på utrymme kvar.

Wikihow föreslår att man försöker med en spik eller något annat skarpt, och försök att skrapa bort färgrester och smuts som till slut sticks till gångjärnet.

- Testa även lite sandpapper för att rengöra pennan innan du sätter tillbaka den igen, vilket tyder på webbplatsen.

- Detta gör att du kommer att hålla sitta lite "lösare" i gångjärnet, och kommer att möta mindre motstånd när dörren öppnas och stängs, vilket kan bidra till att undanröja gnissel.

7. Tvål

Om du har en tvålbit för hand, enligt webbplatsen, kan det räcka för att bli av med den knäckande.

- Gnid en tvålstycke upp och ner längs pinnen som ligger inne i gångjärnet. När du har gjort det, sätt staven och dörren på plats. Öppna och stäng dörren ibland så att tvåltesten får en chans att sprida sig runt gångjärnet och fungera som smörjmedel.

Ta bort luckan: Om du inte får bara sekret gångjärn med olja eller rengöringsmedel kan vara nästa steg för att ta bort luckan gångjärnen innan du försöker åtgärda fogarna.Foto: PHOTO: Trine Jensen

Om ingen av tipsen fungerar kan det vara dags att överväga att investera i nya gångjärn, säger Engebretsen.

Hur ställer du in bordet före ...

- Ge upp och köp nya.

Läs också:

Har du provat renoveringsräknaren?

Hur man borstar upp den gamla pendeltrappen

Hur man ger ditt Ikea-möbler ett nytt liv

ADVERT

Mest populära