All egendom: trädgård, kök, inredning >> Anställa

Använder du hyresregler?

Text: Dag Erik Kongslie

Det kan vara lätt att somna under vingarna av en mäklare som hyr ut din bostad för dig. Det är viktigt att komma ihåg att du i sista hand är ansvarig. Mäklaren är ansvarig för det praktiska genomförandet, men risken är vad du tar.

- Vårt jobb är att kvalitetskontrollera dina potentiella hyresgäster och genomförandet av uthyrning. Det vi gör är att vi gör en noggrann kontroll över de potentiella hyresgäster som har varit personliga och levererar dessa till hyresvärden. I slutändan ger hyresvärden en tydlig signal att vi kan hyra ut sitt boende till en person. Hyresvärden är helt fri att avvisa potentiella hyresgäster, och det finns fler alternativ att välja mellan, säger VD Hans P. Salomonsen i Leiebolig.

En hyresvärd tar hand om det praktiska genomförandet.

- Om det uppstår problem som leder till ekonomisk förlust för hyresvärdar som kan returneras till oss, ersätter vi förlusten. När det gäller vandalism och sådana saker är det hyresvärden som måste ta tapeten. Vi kommer då att kräva en hyresgodkännande, och om detta krav inte uppfylls är HSE-kommittén (HTU) nästa instans, säger han.

Har problem

Det svåraste sättet att hyra ett hem är att bestämma vem som är lämplig att hyra. Eva Stine Hoff-Hansen hyrde sitt eget hus genom Hyresbostad och tyckte att det borde vara problemfritt. Problemen uppstod när hyresgäster flyttade utan att avsluta uppsägningen. Lägenheten var i ett tillstånd som Hoff-Hansen anser var oacceptabelt. Mycket av möblerna var brutna, soffan var puffad och lägenheten var full av rök lukt.

- Jag var tvungen att spendera påskens helgdag med allting från coola listor till kylskåp och toaletter. Hyr hus erbjuds att få en tvättstuga, men som student kunde jag inte ha råd att betala för detta, säger hon.

Fallet avslutades vid hushållsutställningskommittén (HTU), där Hoff-Hansen kom överens om några av punkterna. Här bestämdes att insättningen skulle delas lika mellan parterna. Leieboer valde genom sin advokat att överklaga beslutet, vilket slutligen ledde till en lösning mellan de två parterna.

- Leieboers advokat och jag kom överens om en lösning där hela insättningen skulle falla till Hoff-Hansen, säger advokat Einar Frigland i Huseiernes Landsforbund. Således fick Hoff-Hansens fall ett bättre resultat än HTU. När Frigland kontaktade Nordea avseende deponering hade varken hyresgäst advokat eller Leiebolig informerade Nordea att frysa insättning. Nordea hade redan betalat ut pengarna - hälften till Hoff-Hansen och hälften till Oslos socialt kontor, som hade satt in den ursprungliga insättningen.

- I det här fallet är alla överens om att min klient får pengarna, men det händer ingenting om socialförsäkringsbyrån begär återbetalning från hyresgästen, säger Frigland.Ärendet har ännu inte upphört och Frigland tror att Hoff-Hansen får resten av pengarna hon har rätt till.

Svårt att kontrollera

Frågan Hoff-Hansen är kvar med är varför ingen kunde ta ansvar för vad som hade hänt.

- Jag känner att du kan luras genom att tänka att hyresbolaget tar hand om din lägenhet. Du har liten kontroll över vem de anställer. I mitt fall var det en social klient som jag inte hade någon chans att granska. Jag antog detta för mig att Leiebolig var ansvarig. Det finns på din hemsida.

- När du som hyresvärd, privatperson eller mäklarföretag samlar in bakgrundsinformation om en potentiell hyresgäst kommer du att träffa många stängda dörrar. Ett socialt kontor kommer inte att kunna ge dig någon information om personen. Dessa är konfidentiella. Du får inte heller tillfredsställande information via kreditkontroll och liknande. Denna information säger inte något om personens levande kapacitet. Inte heller vet du lite om en förstånds ledare. De enda referenser från tidigare bostadsrelationer är från barndomshemmet, säger Friglands advokat.

- Det är svårt att kommentera enskilda fall, men det är uppenbarligen en utmaning att göra en noggrann kontroll. Samtidigt är detta det vi lever av och vi är beroende av att hitta bra hyresgäster. Vi kan dock aldrig garantera att du inte känner dig obekväm. Generellt sett kan jag säga att i vissa fall uppstår en konflikt när hyran avslutas. Särskilt om saker händer i det här fallet. I vårt avtal med hyresvärden anges att hyresvärden är skyldig att ha försäkringsskydd som kan täcka sådana fall. Å andra sidan behöver vi inte dokumentera dokumentation, säger Salomonsen, som trots allt är övertygad om att hyresvärden måste bära allt ansvar själv.

- Jag ser att det finns saker med lagar och praxis som inte alltid är som det borde vara. Vi måste göra det med myndigheterna och namnet. Vi måste följa lagstiftningen som världen ser ut idag, och då ser vi om det finns några förändringar som gör det bättre för alla parter, säger han.

ADVERT

Mest populära