All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Använder du högtryckstvätten korrekt?

- Vi har använt högtrycksklingor på antika byggnader utan att förstöra någonting. Det är ett effektivt och utmärkt verktyg om det används ordentligt, säger Kolbjørn Mohn Jenssen, chef för Mycoteam konsultföretag.

Jenssen har också sett skräckexempel där högtryckstvätten har förstört husets yttermantel.

- Att använda högt tryck snett mot träväggen är inte klokt. Sedan tar du vatten i hyllorna och riskerar att bli rotskada, säger han.

Det är emellertid lätt att undvika problem.

- Använd mindre tryck, sprid strålen maximalt och håll ett bra avstånd till husets vägg, så det är bra, säger Jenssen.

Murhus kan rengöras med högtryckstvättar, men här ska du också använda fett.

Läs också:

Geranium - en härdig och lätt perenna

Växter du cranes i din trädgård växer den till en härdig och elegant perenn som kräver lite omsorg.

- Vid övergången till fönster, ventiler och fogar, var försiktig så att du inte fyller glidorna med vatten. Fogarna är gjorda för att motstå regn, men inte en högtrycksspruta som bränner med 100 bar, säger Jenssen.

Använd terrass tvättar

Folk har blivit varnad mot att använda en högtryckstvätt på trädäcket på grund av risken för delaminering av virke om du ställer strålen rakt ner på terrassen. också.

- Få en uteplats som kan monteras på din högtrycksbricka. Sedan rengör du plattan på ett mjukt sätt, säger Pål Strømberg i Jernia.

Med rätt tillbehör undviker du att tippa upp uteplatsen. Foto: Rolf Magnus W. Saether

Se också:

En hel del njuta av trädgården rummet

Mona Skaaden-Bjerke är en trädgårdsentusiast och bloggare. För Mona och hennes make Magnar Bjerke och deras två barn, har cirka 15 kvadratmeter stor trädgård rum ...

Stein kaklade uteplatser och murplattinger säkert kan spolas med högt tryck utan terrass sänkor. Men här är det också möjligt att göra misstag.

- Om du blåser vatten i övergången mellan terrassen och husets vägg, kan det vara fel. Det är ofta dåligt med fuktskydd. Du riskerar att få stora mängder vatten i botten av huset, säger Jenssen i Mycoteam.

Högtryckstvättar kan användas på bilen

Högtryckstvättar är ett effektivt sätt att rengöra bilar och fälgar. Risken för att förstöra är liten, åtminstone om du inte spola för nära.

- Tvättens framsida ska vara minst 20 centimeter från bilen. Om du använder det med anledning kan du köra relativt stort tryck utan att förstöra färgen, säger Strømberg.

Om du vill tvätta din bil, använd högtryckstvätten, men håll den minst 20 cm borta. Foto: Rolf Magnus W. Saether

Se också:

LED-ljus band på terrassen

Med lite belysning på uteplatsen kan sommarkvällar utökas långt in på hösten. LED-ljus band som är avsedda för utomhusbruk kan ge en elegant effekt ...

Under huven kan högtryckstvätt används för att rengöra motorrummet, men det är viktigt att skydda elektroniken.

- Se till att levande delar och dynamik är förpackade på ett sådant sätt att de inte kommer i direkt kontakt med högtrycksstrålen, säger Strømberg.

ADVERT

Mest populära