All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Typar du vanligtvis norska?

Trots att världen blir mindre och vi lämna mer i linje med de trender som kommer och går över hela världen, det finns fortfarande några saker som är typiska för norrmännen.

Du kanske vet att många nordmän omfamnar och har ett särskilt förhållande med trä. Och att vi tycker om att omge oss med varma tyger som ull.

Även om bleka färger har dominerat trendbilden ett tag, är detta faktiskt ganska ovanligt för nordmän.

Vi är glada i färg här i den kalla norra - det finns mycket psykologi i färg.

Här berättar tre experter vad som kännetecknar oss. Känner du igen dig själv?

TRADITION OCH REVISION: En norsk designer som förbinder tradition med innovativa produkter är Andreas Engesvik med sin bunadpläd från Mandal Veveri. Det har en tydlig gemensam funktion med Nordlands bunad. 1745 kr, norska flaggan. nr. Foto: Foto: Mandal Veveri

PARALLEL till Nordland folkdräkter: Det är lätt att se likheter mellan kostym mattan och stora Nordland bunad. Foto: Foto: Lars Botten

naturen tycker om olika träslag

Benedicte Sunde från Norsk design och arkitektur belyser ull och lin som typiska norska material genom tiderna. De starka primära och sekundära färgerna är också karakteristiska. Dessa finns i norska stavkirker, textilier, möbler och folkdräkter.

- I norsk möbeldesign är olika trävarianter favoritmaterialet. Tre, och särskilt furu, vi har haft god tillgång till landet. Den är mjuk och formbar och lämpar sig för möbler och inredning. I våra egna samtidiga ser vi att fler och fler unga designers är intresserade av ull, vilket kan bero på att vi blivit mer miljömedvetna. Ull är hållbar och lämplig för det norska klimatet, säger Benedicte Sunde.

Gemensamt arv

Enligt henne har det i huvudsak varit geometriska och organiska mönster som går på textilier. Inspirationen tas från utlandet, men har tolkats ytterligare i norsk tradition, både i stift och naglar.

- Därför har vi tillräckligt med vårt arv gemensamt med resten av världen när det gäller mönster, material och färganvändning. För närvarande ser vi många mjuka pasteller med funktioner i starkare kontrastfärger. Den stora majoriteten av norrmänna gillar starka färger, men i tidigare tider var det dyrt att tillverka dem. Då blev de viktigare för människor som skulle markera sin position.

Geometriska mönster sprids enligt Sunde från Ottomanväldet till Europa i 1500-talet och 1600-talet, de romerska acanthus motiv och sex blad ökade likaså.

- Färgkombinationer som orange, svart och grönt, sätta ihop i ränder eller andra tätt vävda mönster, är inte något som slår så populär här hemma, medan andra håll, till exempel i Västindien, är det helt naturligt.

naturens färger kommer igen

tradition och innovation: Stolen Eva från Anderssen & Voll kan associeras med den traditionella log stol i trä men är mer modern med sina ljusa färger och tyger från Gudbrandsdalens Uldvarefabrik.16.975 kr, LK Hjelle. Foto: Foto: Tillverkaren

COLOR FEST: Lush färgkombinationer är inte bara något som kännetecknar den lyckliga 80-talet och 90-talet. Foto: Foto: Colorful

Dagny Thurmann-Hoelseth, creative director Colorful, säger att användningen av färg, har varierat från årtionde till årtionde.

Men nyanser av blått och grönt kommer regelbundet tillbaka, enligt henne.

- Det finns färger där det finns mycket i naturen. Gröna skogar. Blå himmel. Ola Nordmann trivs på en resa - och ute i skogen. Lite, vi har sett mycket av de senaste åren i Norge, jämfört med andra länder. Det faktum att många som lila kan hänga med det nordiska ljuset är lila nyanser otroligt vackra i vårt svaga ljus. Historiskt användes lite lite eftersom det var så dyrt att tillverka.

norrmän, enligt hennes färgstarka människor och favoritfärger är ganska lik sina favoritfärger till människor i andra delar av världen:

-Nordmenn är verkligen inte så speciellt när det gäller färginställningar. Våra favoritfärger är ganska lika de favoritfärgerna hos människor i andra delar av världen. De flesta människor är förtjust i primära och sekundära färger. Vår rosfärg är vanlig med traditionella marockanska måltekniker.

Färgerligare än svenskar och danskar

Vi är färgglada i Norge än i Sverige och Danmark. Det finns förmodligen något om den norska folks själen att göra, vi är populära och angelägna om mat och hygge, enligt färgexperten.

I Danmark använder de minsta färgerna. De säljer nästan vit färg och lilla tapeter, enligt Dagny Thurmann-Hoelseth.

- Grå är historiskt en färg för dem som inte hade råd att måla över obehandlade ytor. Det faktum att modern arkitektur, interiörer och våra kläder har en neutral färgpalett är en utveckling som lyckligtvis är i färd med att vända. Tendensen är nu att vi vill ha mer personliga färgpalettar i våra hem, och den hygien och maten är igen nyckelord när vi dekorerar.

Många färger i bondesamhället

Widar Halén, chef på Nationalmuseum, belyser snö, is och kyla som en förklaring till varför norrmännen är så glada i färgerna:

färg LYCKLIGA MÄNNISKOR: Att bleka färger har varit i Trendbilden de senaste åren är ganska ovanlig för norge och nordmän, enligt experter. Norrmän är traditionellt glada i färg. Foto: Foto: Colorful

tre populära i Norge: Cassiopeia peg system björk är inspirerad av gamla skandinaviska leksaker och kan monteras vid behov. Kr 1999, Domaas Høgh. Foto: Foto: Tillverkaren

- Vi har haft många olika epoker med olika färger, men det är kännetecken är att vi historiskt sett har varit förtjust i färger. Kanske på grund av snön, isen och förkylningen? Utrikesdepartementet ansåg färgerna från en skåp från Skjåk-Ola eftersom de skulle ha en ny logotyp. Det finns 64 andra länder som använder rött, vitt och blått. Skåpet ligger på Nationalmuseet och är målade i sekundära färger som rostig, ekgul, flaska grön och medelblå.Detta säger lite om färganvändning i landet genom historien. I samhället använde de många färger. De gjorde det också i stadskulturen - men här sågs de oftare från utsidan.

Med Goethes färgschema år 1810 var färger som orange, gul, lila och blekgrön vanliga, enligt Widar Halén.

- Traditionellt har vi sett många starka och goda färger i Norge. Det står i kontrast till de dyster färgerna som är så populära idag.

kritiserats för skrymmande möbeldesign

Vi har kritiserats för norsk producerade möbler är lite skrymmande och tunga i ledningarna, förklarar han vidare.

- Vissa hävdar att vissa designers hänger här. Vi hade en lång period av tall, särskilt på 70-talet och 80-talet. Denna stuga kan vara typisk norska?

I hundratals år har kvinnor vävda randiga tyger. Rosemaling och kantkant vi har också sett mycket av. Och lokala blommor och fauna, enligt Halén.

Läs också:

Hyr den klassiska parketten?

Här är sex inredningstrender

enkel förklaring: Tillgången på virke har alltid varit bra här i landet, medan materialet är lätt att arbeta med. Det förklarar varför bara tre har varit så viktiga i norsk designhistoria. Porslinet är från Wik & Walsøe. Foto: Foto: Tillverkaren

WOOD: Multi bänk Krobo, designad av Torbjørn Afdal 1960, har nyligen nylanserade och har ett nytt tillbehör från Anderssen & Voll. Kr 8350, Fjordfiesta. Foto: PHOTO: Claes Schalling

EIK: Karina Engen Høglid, Orb Design Studio, har konstruerat prototypen A-Line. Den är gjord i ek och visades under 100% design i London i september. Foto: FOTO: Tillverkare

Nu kommer det att blomstra i inredningen

Make-up trend kommer alla att kopiera

ADVERT

Mest populära