All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Sköter du dina mobilfoton?

- Smartphones har inneburit att vi har mycket viktigare information i telefonen än tidigare. Därför är konsekvenserna också mycket större om telefonen är förlorad eller trasig, säger Bjørn Ivar Moen, chef för Telenors mobila division.

Enligt polisdirektoratet blev drygt 28 000 mobiltelefoner stulna förra året.

- Alla har data som de inte har råd att förlora, som korrespondens och bilder. Så de flesta mobila användare borde ha lagrat sina data, säger Torgeir Waterhouse, Internetdirektör och nya medier i branschorganisationen IKT-Norge.

Han tror att många människor har för lite medvetenhet om vikten av att skydda mot dataförlust.

- Det kan bero på brist på kompetens om hur man gör det, och kanske har folk inte trott det nödvändigt, säger Waterhouse.

Läs också:

Hitta rätt eldstad

En eldstad är inte längre vad det var. Nu är det designen som bestämmer vilken modell vi tar hem.

Många människor blir rånade mobiltelefoner. Du bör därför lagra bilder och filer som du har mobiltelefon och dator på ett säkert ställe, rådgör IT-expert. Foto: Colorbox

För att skydda din telefon

Lås din telefon

Låsar telefonen med ett lösenord eller ett lösenord tillåter inte obehörig åtkomst att använda den direkt. Det här är den enklaste lösningen, men hindrar inte den kunniga från att få information från telefonen.

Kryptera minne

Många telefoner stöder detta. På så sätt kan du inte läsa data från andra enheter än din mobil. Om minnet är krypterat är det väldigt svårt att läsa informationen från en dator eller andra enheter.

Läs också:

Välj rätt ljus!

Genom ljus upplever vi form, färg, struktur och avstånd. Belysningen i ett rum spelar en viktig roll i komforten. Det är lika viktigt att förse ...

iPhone krypterar som standard, i Android måste du aktivera det manuellt om din mobil stöder den.

Aktivera spårning och fjärrfördröjning

Om du har en telefon eller surfplatta med iOS, Windows Phone eller Android kan du enkelt spåra din telefon och ställa upp din plats.

Dessutom kan du fjärra radera allt innehåll om telefonen är ansluten till Internet.

Om du är rånad på din mobil eller surfplatta ska du:

Läs också:

Checklista för köp av hantverksservice

Lita inte på hantverkaren blint. Förklara skriftligt vad du vill göra, hur arbetet ska utföras, och hur länge tjänsterna ska utföras.

  • Ändra lösenord till de tjänster du är inloggad till, till exempel Facebook, Dropbox, Instagram eller Mail.
  • Blockera prenumerationen, men kom ihåg att om du blockerar din prenumeration medan din mobila enhet fortfarande finns i mobilabonnemanget kommer du att förlora fjärråtkomst om inte telefonen är ansluten till Wi-Fi.
  • Gör telefonen oanvändbar för användning i Norge och ett antal andra europeiska länder genom att blockera IMEI. IMEI-nummeret är bland annat baserat på köpkvittot och förpackningen. Du kan också hitta den genom att trycka på * # 06 # på telefonen.

Källa: Amobil. nej

Spara i mobila bilder och innehåll i molnet

Som en första norska mobiloperatör lanserade Telenor nyligen sin egen molntjänst som heter Min Sky.

När data lagras i ett moln betyder det att de också lagras på en extern server och inte bara på mobiltelefoner, datorer eller surfplattor. Tjänsten lagrar bilder och filer som har på mobil, surfplatta, PC eller Mac. Det erbjuds alla Telenors mobil- och bredbandsabonnenter och aktiveras via SMS. När tjänsten är aktiverad kan du ladda ner My Sky till din enhet.

I My Sky kan du spara mellan 5 och 75 gigabyte, beroende på din prenumerationstyp.

Enligt Telenor har en genomsnittlig bild en storlek på 2, 5 MB. Det betyder att du kan spara upp till 400 bilder per GB beroende på upplösningen på kameran.

Om du har en iPhone, iPad eller iPod Touch och registrerad på iCloud får du automatiskt 5 GB ledigt lagringsutrymme. Säkerhetskopiering sker när du ansluter enheten till ström. Om du behöver mer lagring kan du köpa det här via enheten.

Om du till exempel använder en Android-enhet kan du använda tjänsten Jottacloud for Android. Den låter dig synkronisera kontakter, foton, videoklipp, musik och textmeddelanden från din Android-telefon helt automatiskt.

  • Få bredbandstilldelning från flera aktörer (Kommersiell länk)

Klocka med skada

Blogger Tine Monsen tar nu dagliga säkerhetskopior av alla bilder och texter. Foto: Tine Monsen / OsloinChanel. nej

En av dem som inte har lagrat data och bilder är mode- och moderbloggar Tine Monsen, som står bakom den populära OsloinChanel-bloggen. nr.

- Jag tänkte aldrig på att lagra min bärbara dator i golvet före min bärbara dator. Det var omöjligt att återställa innehållet, och jag förlorade de flesta bilderna från mitt bröllop. Det var väldigt sorgligt, säger Monsen.

ADVERT

Mest populära