All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Kämpar du med dåligt vattentryck?

Tar det lång tid att fylla badet eller extra länge för att fylla badet? Då kämpar du med dåligt vattentryck i ditt hem. Det är irriterande, men lyckligtvis kan någonting göras.

Vattentrycket i kommunala nät är vanligtvis mellan 6 och 11 bar. Trycket i rören inuti ditt hem bör dock inte överstiga 4-5 bar, och det ger avlastningsventilen.

- Om du hittar reduktionsventilen, se om nålen är på den rekommenderade fyren. Trycket faller när du trycker på en kran, men om det är mindre än 2, 5 bar är risken att filtret i ventilen kan ha delvis grodat, säger Bjørn Stensli i Värme & Bad till Newswire.

Filteret i ventilen växer igen på grund av smuts och smuts som kommer med vattnet.

Lämna rörmokaren rena filtret

Det finns en skillnad mellan vad du kan kontrollera själv och vad du ska lämna till rörmokaren.

- Reduktionsventilen ligger ofta i tvättstugan eller i ett tekniskt rum. Det ligger vanligtvis strax efter stopphållaren på huvudlinjen och före den första avloppspunkten. Om du hittar det är det lätt att läsa trycket. Men rengöringen av filtret måste lämnas till rörmokare, säger han.

Läs också:

Allt om bostadsutrymme

Allt du behöver veta om bostadsutrymme!

Detta styr vattentrycket i ditt hus. Foto: Funktionell VVS AS.

Inte alla bostäder är utrustade med reduktionsventil. Block lägenheter har vanligtvis inte det.

Tätning av filter i kranar och duschkablar kan också påverka vattentrycket. Särskilt i block och leder är vattnet stängt och rört varje gång någon borstar upp. När vattnet är skruvat tillbaka kan det lossa skräp och snabbt som det sitter i filtret.

- Du kan finjustera ljuddämparen i vattenkranarna och duscha huvudet själv och rengöra det. Om du ringer en rörmokare kan en sådan enkel operation snabbt kosta 1500 kronor. Trevligt för oss, men absolut onödigt för dig, säger Stensli.

Inloppsfiltret i duschkranen kan också stängas över tiden och ge oönskat lågt tryck. På webben hittar du tips om att rengöringsjobbet kan utföras av amatörer om du är lite nötter.

Se även:

Visar fuktmätaren detta nummer är vått trä.

Om du arbetar med trä utomhus ska träet vara tillräckligt torrt. Du kan enkelt kontrollera detta med en fuktmätare.

- Kopplingar som innehåller tryckvatten bör hanteras av rörmokare. Du kan enkelt stänga av huvudkretsen själv, montera antagligen armaturen också. Men när vattnet återkommer är det avgörande att delarna är ordentligt monterade, säger Stensli.

Det finns få som klagar på lågt vattentryck

Om hela stadsdelen är i dåligt tryck kan det vara dags att kontakta kommunen.

- Vi mottar cirka 200 kundförfrågningar om året om tryckförhållanden, de flesta handlar om lågtrycksklagomål, säger kommunstyrelsens Magnes Sekse, kommunens vatten och avloppsvatten.

Oslo kommun rapporterar om samma antal hänvisningar.

Läckage kan påverka trycket, men vattentrycket i kommunala rör varierar väldigt lite, enligt vatten och avloppsnät i de två städerna.

Läs också:

10 saker du borde göra före oktober är över

oktober markerar en klar skillnad mellan sommarsäsongen och vintersäsongen. Här är de saker du måste skynda dig göra innan oktober är över.

- Om du har låga tryck uppstår felet vanligtvis i det privata kabelsystemet innan eller utanför hemmet. Anslutning av ledningen är en vanlig orsak, med en minskning av rörens inre diameter. I vissa fall beror för lågt tryck också på bristen på underhåll av privata tryckförstärkningsanläggningar, säger Sekse.

Ta hand om vattentrycket i kylskåp och diskmaskiner

Vattentrycket i huset bör inte överstiga fyra till fem stänger för att förhindra att rör och apparater faller in i hemmet. Vissa enheter ska inte ha mer tryck än 1, 5-2, 5 bar.

- Iskylskåp, kaffebryggare och diskmaskiner har en integrerad tryckventil, åtminstone om det finns bra kvalitetsprodukter. Men om produkten är billigt och enkelt måste du ha en rörmokare för att sätta på din egen tryckventil. Annars blir det läckt, säger Bjørn Stensli i Varme & Bad.

Källa: Newswire

ADVERT

Mest populära