All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kämpar du för att sälja huset?

bra belysning troner högt upp på listor över vad homebuyers berörs off, visar en nyligen genomförd undersökning av Norstat på uppdrag av Velux.

Totalt 93 procent av de tillfrågade svarade att mycket dagsljus i hemmet är viktigt eller mycket viktigt, medan 70 procent svarade att denna faktor hade varit viktigt eller mycket viktigt när de köper bostäder. Detta stämmer mot energieffektivitet, moderna lösningar, arkitektur och plats nära tidigare bostäder.

Daring nitti procent karakteriserar sitt hem som ljus eller mycket lätt. För att säkerställa detta målade den stora majoriteten eller tapade den i ljusare färger, såväl som köpt bättre belysning.

Om belysningsförhållandena är annorlunda, kan du också lägga in fler fönster i fasaden eller tack. 14 procent svarade att de har installerat eller ökat storleken på fönstren, medan 4 procent har installerat takfönster för mer ljus i hemmet.

Sälj nu? För att få ut det mesta för din fastighet på en marknad under tryck

Påverkar pris

Kostnaden för att installera Windows är ganska höga, men det kan också bidra till att öka värdet på ditt hem. Vi har kontrollerat tre slumpmässigt utvalda bostäder med vår bostadsskatträknare och i tabellen nedan kan du se hur mycket ljusförhållanden som kan påverka priset. Vi har kontrollerat ett 50 m2 kvadrat på Bislett i Oslo, ett radhus på Strømmen i Akershus på 120 m2 och ett fristående hus på 200m2 i Fana utanför Bergen. Det visar att prisskillnaden på ett bostadshus med bra och dåliga ljusförhållanden kan uppgå till cirka 10 procent av värdet.

Begärt pris olika ljus
lägenhet Låg ljus Under medelförhållanden ljus Medium ljus Bra belysning Mycket bra belysning Differential god dålig
2 sovrum Bislett, Oslo 1. 507. 758 1. 546. 617 1. 585. 477 1. 624. 337 1. 663. 196 155. 438
Fristående hus, Fana, Bergen 3. 926. 920 4. 030. 260 4. 133. 600 4. 236. 940 4. 340. 280 413. 360
Radhus, Strømmen, Akershus 2. 137. 614 2. 193. 867 2. 250. 120 2. 306. 373 2. 362. 626 225. 012
Källa: DinSides Housing inspektörer converter

Nu är det begränsat vad du kan göra för att få optimal belysning om man bor i en källare lägenhet - men möjligheterna är närvarande, kan det vara en positiv investering att se till att göra bostaden lättare.

Ta reda på hur mycket förändring i belysning kan ha på din egendom genom vår egendom inspektörer converter

Takfönster ger dubbelt så mycket ljus

Ljus är en viktig faktor när norrmän köpa ett nytt hem. Foto: Velux Visa mer

Högt och tätt är nyckelord för nya bostäder byggda i städerna. Professionella tror att ljusförhållandena i nya bostadsprojekt ofta är för dåliga, delvis för att ett antal nya bostäder bara har ljus som emitterar från en kant.Lägenheter som ligger ner på golven kräver större fönster än de som ligger högre upp på golven. Denna princip har varit vanligt i flera europeiska städer, där det är uppenbart att små fönster förlorar ett antal rutter per våning.

För att installera ett tak, är det vanligt att installera takfönster i sluttande tak. Detta är också en fördel.

- En rapport från det danska Building Research Institute, visar att ljuset genom taket i en vinkel ger mer än dubbelt så mycket ljus än ljuset från vanliga bås, berättar Siri Sundby, marknadskoordinator i Velux i ett uttalande. - Oavsett en sluttning på taket kommer även ett litet takfönster att lysa med ljus. Det kan med fördel monteras i mitten av rummet, ditt ljus från fasadfönstren har problem att nå.

Läs också: Nedskärningar i extra tjänster när vi säljer

220000 mörka hem

Nio av tio tillfrågade i undersökningen karakterisertebolig som ljus. En av tio tror att huset är mörkt. Det vill säga när enligt Statistiska centralbyrån ca. 2. 243.000 bostäder i Norge, det finns 220.000 bostäder som uppfattas som mörka.

Men nästan ingen är glad över att vara helt beroende av konstgjord belysning. nio av tio tycker att det är viktigt att dagslys kommer in. Ändå sa bara nio procent av de svarande att de skulle ha lagt ett takfönster om de skulle göra hemmet ljusare.

socialantropolog Gunn-Helen Øye påpekar dock lite motsägelse: norrmännen vill ha ett hem som är lätt - men gömmer sig fortfarande bakom tjocka och mörka gardiner.

- Jag bor i en mycket öppen lägenhet, och när vi besöker, det finns många som svarar att det är möjligt att titta in utifrån, säger Øye.

Källa: DinSide, Velux

ADVERT

Mest populära