All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Ser du vilket olivträd som har varit ute i kylan?

Många människor använder hösten att plantera lökar och beskär buskar. En annan sak du bör göra i höst är att bära olivträdet innan kölden sätter in och bryter dem.

Den populära trenden med olivträd skapar en underbar atmosfär i norska hem. Vissa väljer att ha olivträdet hela året, medan andra planterar dem i burkar och dekorerar vid ingången eller på terrassen.

Men vilken typ av stell kräver verkligen ett olivträd? Ska det finnas någon behandling på vintern än på sommaren? Och hur mycket vatten behöver olivträdet när det har gått in på vintern?

Artikeln fortsätter under bilden.

SKALL INSERTAS: Olivträdet sårar sämre våra nordiska klimat på vintern och bör införas. Foto: Colourbox

Plant Smart

Det är en bra idé att plantera olivträdet i burkar av lätt material så att de enkelt kan flyttas in och ut ur huset.

För mark till olivträd, få bästa möjliga resultat om du planterar i Medelhavsjord med lekocker i botten av burken.

- Använd leanblandad mark för olivträd, påpekar Gro Becher, butikschef på Mester Green på Alna Center.

- På sommaren bör olivträdet vara jämnt med vatten, men inte så mycket att trädet står med rötterna i vatten. Du kanske gillar att beskära för att få en rund och fin krona, men det borde ske under våren. Då fortsätter tillväxten och olivträdet skjuter nya färskskott, säger Becher.

Gödsel ska ha olivträdet en gång i månaden från vår till höst.

Flytta före frosten

- Flytta olivträdet innan frosten kommer, då räcker Rob Van Vliet inte med onödiga risker med dina växter. Han arbetar som inköpschef på Plantasjen Source i Nederländerna och ansvarar för inköp av inomhusväxter, inklusive medelhavsplanter.

OLIVENTRE EXPERT: Rob van Vliet ansvarar för inköp av olivträd och andra Medelhavet växter på Plantasjen. Foto: Privat

Han säger att olivträden hanterar frost dåligt och de ska placeras på ett frostfritt ställe hela vintern så att de inte behöver gå och lägga sig.

Vinterträdgården är idealisk

För de som har turen att ha en vinterträdgård eller en glasveranda, är det ingen tvekan om var olivträdet ska placeras.

- En vinterträdgård eller ett glas veranda är verkligen det bästa stället. Här undviker du frost medan det är coolt. Detta i kombination med det faktum att växten får mycket ljus gör vinterträdgården till en perfekt plats för vintering. I sådana omständigheter går olivträdet i vinterns fall, säger Van Vliet.

Ljus och temperatur

Om du väljer att ta olivträdet på vintern, betyder det att växten kommer att vara aktiv. Därför är det lämpligt att placera olivträdet någonstans där det kommer att ha minst sex timmars ljus. Dessutom bör du försöka undvika direkt sol.

När det gäller temperatur är den genomsnittliga inomhusrumstemperaturen bra, men om du har ett rum där temperaturen är lägre blir det ännu bättre för olivträdet, vilket helst bör övervintras vid temperaturer 5-10 grader.

Ännu kallare rum än vardagsrummet

Ett kallt rum är att föredra innan du eventuellt har olivträdet i vardagsrummet under vintern.

- Det är inte ett problem att få olivträdet i vardagsrummet, men var medveten om att trädet inte går in på vinterns fall som det kommer att göra i 5-10 grader. Ett olivträd på vinterns fall behöver mycket mindre vatten än ett träd som står vid 20 grader i ett vardagsrum, påpekar Van Vliet.

- Vi har hört talas om olivträd som har placerats i garaget på vintern. Vad tycker du om det?

- Förvara inte det i garaget om du har ett alternativ. Ett garage är bättre än att låta olivträdet stå ut, men det är långt ifrån optimalt. Det finns en mycket större chans att du glömmer att vattna olivträdet i garaget och det blir inget ljus, påpekar Van Vliet.

Artikeln fortsätter under bilden.

NY SKIDD: Ett olivträd som förlorar bladet på vintern kommer sannolikt att få färska färska skott när det släpps på våren. Foto: Colourbox

Vattenkvantitet

Ina Lindberg, ägare till blomsterbutiken Eucalyptus Flowers i Sarpsborg, stöder Van Vliet i sina uttalanden.

- Jag har flyttat mina olivträd varje höst och igen på våren i flera år. Det har gått bra hela tiden. De har stått coola och ljusa. Jag använder vanligtvis oliverna väl en gång i veckan, men på vintern har jag inte fått så mycket vatten. Jag har lagt tillbaka dem i april och sedan har de kommit på nya bilder, men för att vara helt säkra, rekommenderar jag att de väntar efter den 17 maj, säger Lindberg.

- Ja, det är viktigt att minska mängden vatten så snart olivträdet går in. Anledningen till detta är att olivträdet inte är lika aktivt under vintermånaderna som på sommaren, säger Van Vliet.

Du kan vatten en gång i veckan, men inte vatten för mycket. Marken måste vara fuktig, inte våt. Det är viktigt att du ser efter att jorden aldrig torkar helt under det sk vinterfallet. Dessutom bör du hålla anläggningen under övervakning och leta efter insekter eller sjukdomar. Gödning plantan kan du vänta på våren, detsamma gäller att borsta kvistarna.

Död när det kom ut

- Vissa olivodlare upplever att deras träd inte klarar av processen att flytta igen på våren. Vad gör de för fel?

- Vad händer ofta om olivträdet är för torrt på vintern är att det blir chockerat när våren kommer och ägaren sprinklar med vatten. Efter vintern måste vattenförsörjningen gradvis ökas från 20 procent till 100 procent om några veckor. På så sätt vaknar trädet långsamt, säger Van Vliet.

Några olivträdägare finner också att trädet förlorar sina löv på vintern.

- Oroa dig inte för döda löv. Så snart som våren kommer kommer nya växter att komma vidare, Vlits lagar.

Intresserad av arkitektur, inredning, bostadsmarknad, städning eller trädgård? Följ Klicka Properties på Facebook.

ADVERT

Mest populära