All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Ser du vad du inte bör lagra i garaget?

Inte i garaget i vinter:

Paint

Högtryckstvätt

Batteri Drill

Elverktyg med batteri

Akryl, lim och silikon rör

Böcker

kläder

Trädgårdsmöbler Kuddar

Kuddar båt

garaget är en plats där vi håller så många saker, och för många är garaget en naturlig plats att lagra objekt som en högtryckstvätt och måla.

Men du kanske vill tänka dig två gånger innan du lägger sådana saker i garaget - speciellt nu är vintern precis runt hörnet.

Förvaring Garage

Henning Haga man mästare och teknisk service ingenjör på färgtillverkaren Jotun. Han betonar att alla färgprodukter ska lagras inomhus inomhus och inte i ett garage där temperaturer kan falla under frysningstemperaturer.

- Om färgen fryser kommer den att förstöras. Jag rekommenderar att man lagrar färg inomhus och helst i ett rum där det finns mer än 10 plus grader ", säger Haga.

Han påpekar att det är lätt att se om färgen har frusit.

- Färgen blir fet och hård. Dessutom förlorar det dess egenskaper och du riskerar att måla flingor och bleknar, förklarar han.

Artikeln fortsätter under bilden.

frysning: Många människor är av den uppfattningen att högtryckstvätten kan lämnas i garaget på vintern, men för att det inte ska frysa sönder måste tömmas på vatten och fylls med frostskyddsmedel. Foto: Foto: Nilfisk

Högtryckstvätt utan frostskyddsmedel

Ole-Erik Kristiansen, servicechef för högtryckstvätt tillverkare Nilfisk, påpekar att högtryckstvättar som inte har tömts på vatten och appliceras frostskyddsmedel, troligen kommer att frysa och brast i ett garage där det blir minus grader på vintern.

- Varje vår kallar kunderna oss för att tvivla på att spoileren har brutit. Stående in är inte detsamma som frostfritt, pekar han på.

Tryck renaren ska placeras i ett frostsäkert rum om du inte tar sig besväret att fylla den med frostskyddsmedel.

- Med frostskydd kan det säkert stå ut även i minusgrader, säger Kristiansen.

Han tillägger att frostskyddsmedel allt som är bra för din maskin att stå under en längre period utan att användas. Frostvätska smörjer maskinens insida.

mögelangrepp böcker

Jens K. Haugfoss, ordförande i norska Antikvariat Association, påpekar att fuktiga garage definitivt inte den plats du bör hålla böcker.

- Klart kommer garaget att användas. Det finns visserligen nya, moderna verkstäder där det hade gått bra, men allt som allt är det luftfuktigheten som avgör, säger han och tillägger att han själv skulle ha varit mycket försiktig med att köpa böcker som någon hade lagrats i ett garage.

Haugfoss påpekar att om det finns mer fuktig än 60 posent garage, är det lämpligt att inte bokoppbevaring.

- Det kan snart vara formar och då är böckerna brutna. Jag skulle hellre rekommendera att ha böckerna på vinden, där det ofta inte är fuktigt, utan snarare temperaturförändringar, säger Haugfoss.

Se vårt luftfuktare test.

Batteri borrar och lödning

Ole Johan Utklev, lagerchef på Coop Obs Construction i Sarpsborg, säger att det lönar sig att ta dina batteri borrar och lödning med batteriet från garaget på vintern.

- Det här är saker som många lagrar i garaget, men det är viktigt att komma ihåg att batterierna kommer att försvagas av förkylningen. Jag skulle rekommendera någon med sådana verktyg för att ta dem in innan frosten kommer att säkerställa batteriets längsta livslängd.

Han nämner också att både akryl-, lim- och silikonrör är produkter som ska hållas inomhus i grader på vintern.

- Det här är produkter som inte klarar frost och vem som kommer att förlora sina egenskaper, varnar han.

Trädgårdsdynor och -kläder

Det är snabbt att få både fuktig och rå i garaget på vintern när du kör i en bil som omfattas av snö. Därför är det fel att lagra kläder och andra textilier eftersom det kan orsaka jordbrott.

Arnt-Willy Hjelle, utvecklingschef för miljö och logistik i Fretex Norge, betonar att textilier är utsatta.

- De få har ett garage som passar för att lagra kläder. Kläder bör förvaras i ett torrt rum, inte i kombination med bensinsänkor, motorsågar eller däck. Det kan försämra kvaliteten och ge lukt till tvätten. Textil absorberar lukt, Hjelle pekar på att det rekommenderas torra rum eller vindar att lagra kläder.

Ett tips är också att placera små väskor med kulor som lockar fukt, bland tvätten. Sådana påsar följer ofta med dig när du köper nya kläder.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära