All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Sparar du dig själv?

Glödlampa är på väg att fasas ut, och bland de många olika reservlampor är energisparare lägsta kostnaden för upphandling, och ändå också lättast att erhålla i. Dessutom är de mycket billigare i drift än vanliga glödlampor eftersom de drar mindre ström.

Men om du har mycket konst i ditt hem, speciellt konst på papper, borde du tänka på det. Strålning från glödlamporna påverkar färgerna över tiden.

Läs också: Dessa lampor går till

- Du får samma strålning från lamporna som du får från lysrör i taket. Det är inte farligt för oss, men kommer bleka pigmenter i färg, säger Hilde Hauge, ansvarig avdelning för belysningsdesign vid Buskerud Högskola till DinSide. - Konstmuseer och gallerier använder inte den ljusemitterande tekniken eftersom de avger strålning som tar färg.

Om du utsätter målningar, akvareller, fotografier eller liknande för direkt ljus från CFL, riskerar du att skada din konst eller minnen - helt eller delvis.

Solen är mest skadlig

Men det är inte bara vad du sätter i lampan som hjälper till att bleka konst.

- Så länge dagsljuset är närvarande, då finns det en mycket större källa till blekning av allt som är av färger än dessa lampor någonsin kommer att vara, säger Hauge. "Det är vad du pratar om i ett museum där man inte släpper ut dagsljus, för att du måste ta hand om färgerna.

Hon berättar för henne att hon har en gammal uggla som hänger i vardagsrummet, som hon har lyckats hänga på en vägg där det aldrig blir direkt solljus. "Och då oroade jag mig inte riktigt över resten av de ljuskällor jag har, för det kommer inte att vara så mycket stress i alla fall. Men när du ska visa Madonna (värdefull Munch målning, red.), Finns det något helt annat.

- I ett hem har du inte samma förmåga att kontrollera dagsljus och temperatur, eventuellt strålning som i ett museum, påpekar Hauge.

Men du har konst som är värdefull - vare sig i monetära termer eller har hög affektionsvärde - vi rekommenderar att du ser till att den inte utsätts för starkt ljus.

Läs mer: Vad gör vi när den sista glödlampan går?

kretsar utställningar

Oavsett om du har konst för miljoner eller några hundra miljoner på väggen, antar vi att du inte vill att det ska försvinna. Vi har därför pratat med ett par anställda på National Gallery, för att höra hur de lyfter fram konst.

- På National Gallery vi använder mestadels filtreras dagsljus och armaturer med lysrör, dvs en typ av lysrör som inte producerar UV-strålning, säger Jon Geir Placht avdelningen för utställningsteknik vid National Gallery of DinSide.

Men de ger ett antal arbetsstörningar i mörka rum.

- Det är viktigt att de inte utsätts för för mycket ljus under lång tid.Det är därför speciellt pappersarbete ersätts och rullas, säger Placht.

Reservlampor har aldrig varit tillämpliga för dem att använda; Kanske av flera anledningar: - De ser ofta klumpiga ut. Vi har inte hittat något som ser lite snyggt ut för nu, säger Placht. "Vi har hoppat ganska elegant över det med ett glittrande ljus för konst.

Läs också: LED-ljusguide

Solljus värsta

Terry Ford på National Gallery i Oslo påpekar också att direkt solljus är definitivt det värsta för konst - oavsett vad den är på väggen. - Det är samma som för oss - det är inte bra för oss att sitta i solen utan skydd, säger Ford till DinSide.

- Det finns sätt att dämpa denna UV-strålning. Museer och gallerier brukar använda UV-filter på fönstren, men du kan också begränsa direkt solljus med hjälp av persienner eller markiser.

För den rekommenderade ljusstyrkan ställs gränsvärdena för konst i Lux. Rekommenderad nivå är 150-200 för oljemålningar. För konst på papper, till exempel teckningar, akvareller eller fotografier, är den rekommenderade luxnivån max 50, enligt Ford.

Avståndet från ljuskällan till konsten är en annan viktig faktor. De klassiska målningsljusen gör det lätt att se konsten, men så mycket ljus och värme är inte bra för färgerna. Gå också till en ljuslista med scoffers.

För val av lampor på plats rekommenderar vi att du går till en specialisthandlare. Det kan vara lite dyrare vid inköp, men det lönar sig i det långa loppet.

ADVERT

Mest populära