All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Sköljer du av disken innan du sätter den i maskinen?

Om du placerar din kniv och gaffel upp eller ner, eller hur du stack disken i diskmaskinen, så har du förmodligen också dina inställningar om huruvida disken ska sköljas eller inte innan den går in i maskinen.

- Det håller skrapa bort matrester eller torka med hushållspapper innan du tvättar betonar ledare för Lilleborg Consumer Service Malin Skaar.

Saxar förklarar att många diskmaskiner nu har mätsystem som mäter mängden smuts och ställer in tiden för tvätten då (gäller för automatiska program på maskinen).

- För ett optimalt diskmedel behöver det lite smuts att "arbeta med".

- Det betyder inte att du inte ska ta bort matrester, men du behöver inte skölja disken obefläckat rent.

Lika effekt på tvättmedel

betonar vidare Skaar att verkningsmekanismen för tvättmedel fungerar lika bra även om du har sköljas mycket bra, men att den behöver en viss tid för att ge ett bra resultat.

Om disken är kvar i maskinen under lång tid innan du tvättar, kan du uppleva en obehaglig lukt och att smutsen blir extra fast fastsatt.

- Pass det för att uttrycka det på ett längre program än vanligt, så att rengöringsmedel och vatten får mer tid att arbeta, råder chefen för Lilleborg Konsumentservice.

Ej tillämpligt: ​​Så länge det inte finns några rester på disken, behöver du vanligtvis inte skölja dem innan de placeras i diskmaskinen. Foto: ILLUSTRATION FOTO: Think Foton

Fördelar med sköljning rätter

Dålig tvättegenskaper kan bero på följande:

  • For low pulver / tablett dosering. Vänligen kontakta dina lokala vattenverk för att kontrollera hårdheten i ditt vatten.
  • För låg tvätttemperatur.
  • För att ställa upp disken stannar vattnet inte till någonting.
  • Porslin eller tvätt för att förhindra rotation.
  • Silen inte rengjord.
  • Spolarmarna går inte runt eller är täta (helt eller delvis).
  • Dåligt tryck. Du bör höra vattnet i pumpblåsningar mot maskinens vägg.
  • Om glaset tidigare har brutits i maskinen kan skovlarna vara skadade. Kontrollera tvätttrycket. Delen kan ligga i armarna eller rörsystemet.
  • Om maskinen är gammal (10-12 år) eller användes, kan trycket minskas.
  • Om bestick / glas på korgens eller hörnens utsida blir mindre rent eller torkar sämre än andra tvättmedel, är skölj- / tvätttrycket för lågt.

Källa: Chef för konsumenttjänst i Lilleborg, Malin Skaar

Enligt Product Manager Kristian Magnussen på BSH Home Appliances Norge finns det fortfarande ett antal fördelar att skölja disken innan du går till maskinen.

- För att undvika fel om det är lång tid för maskinen att köra.

- Övriga rätter i disken (glas, bestick och liknande) förblir rena och får inte små matställen.Du vill också spara lite kraft genom att skölja disken så att det med vissa undantag alltid kan köras på autoprogram.

Magnussen betonar att det inte alltid är nödvändigt att tvätta disken, men genom att göra så undviker du att hålla diskmaskinen så ofta.

Skölj inte disken

"Sluta sköljning och låt diskmaskinen göra jobbet" är Consumer Reports webbplatsens meddelande.

Slösa inte bara upp till 75 liter vatten per maskin - cirka 23 kubikfot vatten för den genomsnittliga familjen och spendera onödigt mycket varmt vatten. Ett test utfört av Consumer Reports visar att de flesta diskmaskiner kan hantera de mest smutsiga diskarna.

Så allt du behöver göra är att skrapa bort rester, fylla på maskinen och låt den göra jobbet.

Skölj endast om det behövs

Först måste alla diskmaskiner sköljas innan de laddas upp . Enligt wikiHow-webbplatsen kan vissa diskmaskiner och diskmaskiner faktiskt göra ett bättre jobb om de har något att ta bort.

Om disken inte blir ren, överväg att skölja den i förväg. Det är lättast att skölja omedelbart efter att du har använt maträtten innan maten torkar och stelnar.

Läs också:

Varför gör diskmaskinen sår

Placerar du besticket upp eller ner?

Risk för att inte rengöra det här

Så här tvättar du tvätten Snabbare

Detta trick tar bort färgskiktet

ADVERT

Mest populära