All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vågar du öppna detta?

Den första helgen i maj utnyttjar många människor möjligheten att gå till stugan. Någon tillbringar helgen med farväl med skidsäsongen. Medan många med sommarstugor har traditionen att öppna den för sommarsäsongen bara den första maj helgen.

Med undantag för obligatorisk ventilation av både skåp, sängkläder och madrasser finns det några viktiga saker att tänka på. En av de viktigaste är att kontrollera att VVS-utrustning är i ordning. För även om du var bra och släckte vattnet, liksom tömde rören innan vintern infördes, kan det ha hänt oavsiktligt.

Detta bör kontrolleras

- Vid frost finns det två saker som kan hända med rörledningen, en är att vatten kommer in i hytten, vattenrör . Om du glömde att tömma dessa när du stängde av vattnet i höst, kan de ha varit frusna och det kommer läckage när du öppnar vattnet, säger Gunnar Larsen, primusmotor i Hyttorgorget till DinSide.

Avloppsrör som går ut ur stugan kan också ha blivit blåst. Detta gäller rör, både från duschar, toaletter och sänkor, men är inte lika vanliga som skador på inre vatten. - Under olyckliga omständigheter kan dessa vara fulla med vatten, och dessa kan då brista i bitar.

Det finns många olika punkter som bör kontrolleras i en stuga. Några av de viktigaste är VVS-systemet. Foto: Hyttorget Visa mer

Var uppmärksam och titta över alla synliga vattenrör i och ut ur huset för att se till att det inte finns några läckor, säger Larsen. Kontrollera även om det finns tecken på läckage om rören är i väggar eller golv. Detta bekräftas av Lars Fiskum i SINTEF Byggforskning.

- Och öppna bara alla kranar?

- Ja, men var medveten om att det alltid är lite kritiskt de första minuterna, säger Fiskum till DinSide. Hans bästa råd är att lyssna bra efter första gången efter att ha slagit på vattnet - och öppnade kranen.

Om du har elvattenpump har Larsen ett annat knep: Om pumpen fortsätter att fungera även om ingen kran är på, indikerar detta läckage någonstans.

Flervattskador

Det är inte bara rör som kan brytas. Har du elvattenpump eller vattenvärmare (både gas och el), detta är också potentiell skada. Särskilt om du inte har kommit ihåg att tömma dem för vatten.

- Varje vår är det många som måste byta ut något av det här till Hyttorget. Pumpar och vattenvärmare, liksom vissa rördelar där vatten har samlats, säger Larsen.

Resehelg

Medan du håller på att kontrollera vattensystemet, kan det vara lika bra att titta över resten av huset? Det är alltid smart.

Om du har cisterner , använd tillfället när det är tomt och tvätta det med ett lätt tvålvatten och diet."Det bildar ofta en tunn beläggning på sidorna, det här kan enkelt avlägsnas med grön tvålblandning", säger Larsen. Om du har ett vattenfilter mellan takräcken och vattentanken, ska du också rengöra den i samma linje.

Do Septic Tank , är det klokt att kontrollera nivån. Behöver det tömmas? Och om du har en solpanel ska du kontrollera batterierna.

Om du använder gas , se till att sladden är tätt.

Här kan du se hur.

Better safe

Det är viktigt att komma ihåg att kabinen kan ha fått förslitningsskador, även om det har varit tomt hela vintern. "Allt är slitet, även om det inte används eftersom det är föremål för temperaturvariationer", säger Fiskum.

Han råder alla att gå över byggnadens "svaga punkter" som tak och Windows .

Läs mer om hur man kontrollerar tak

- Du bör också kontrollera att se om det börjar bli ett behov av färg eller liknande, säger Larsen. Dessutom är det alltid bra att ta ett allmänt utseende och se till att allt är okej. - Vinkla och ägna lite tid på byggkontrollen.

Ju tidigare du får lite skada desto bättre.

ADVERT

Mest populära