All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Lägger du det ganska i diskbänken?

Fråga dig själv: Vad gjorde du med de vita spriten du använde för att rengöra färgkostnaden med slutet av din session? Kasta du det i duschen eller i diskbänken?

Är svaret: "Levereras till närmaste miljöstation", du kan klappa dig själv på axeln.

Genom att återanvända den vita andan kan du dock skjuta upp resan till miljöstationen och spara pengar.

- Ta hand om de vita spriten

Vitand kommer inte att användas efter en gång. Malermester Bjørn Knutsen rekommenderar att man tar hand om den vita andan till ett senare tillfälle. Så använd det igen.

- Vi använder vattenbaserade färger där vi använde oljebaserade målningar, berättade Knutsen för Bonytt. nr. - Men många köper fortfarande både oljemålning och vit spiritus för inomhusbruk. Och för utomhusbruk finns det fortfarande oljebaserade produkter som gäller.

Med några enkla steg kan du därför utnyttja de vita spriten som behövs för att rengöra penslarna.

INTE VIT AVFALLSMATERIAL: Den vita andan som används för att rengöra borstar ska inte hällas i diskbänken. Foto: Foto: Jupiterimages

Så här är målarens tips:

1. Rengör borstarna i vit anda, till exempel i en tom islåda.

2. Töm den använda vita andan i en tom behållare varje gång du har använt ett stänk. Se till att kannen med använt vit anda är märkt "använd". Det är viktigt att behållaren är tätt - om inte lösningsmedlen förångas.

3. När dunken slutligen fylls upp och har stått en stund sänks färgstöd till botten. Töm sedan den klara vätskan upp försiktigt på en annan använd burk. Om du har mindre tid kan vätskan siktas genom en nylonstrumpa. Då kommer smutsen att få fast. Nu är vätskan klar för användning igen. Den återvunna vita andan har förmodligen en liten färgskugga som visar att den har använts, men egenskaperna är intakta.

4. Metoden kan upprepas många gånger tills lösningsmedlen avdunstas och vätskan löser inte längre färgresteret.

Aldrig i diskbänken

FÖRSIKTIGT: Vit anda kan användas flera gånger så att du kan sjunka till botten. Foto: Niklas Hart

Om du fortfarande är frestad att hälla de vita spriten i diskbänken eller gör det, bör du veta att du skadar miljön.

OBS! Häll den använda vita andan på en behållare med etiketten "använd". Foto: Foto: Niklas Hart

ANVÄNDT VIT SPIRIT KLÄRT ATT ANVÄNDA: När färgfärgen har sjunkit till botten, ta hand om att använda den vita andan på en ny burk. Den här vita andan är lika bra som ny. Foto: Foto: Niklas Hart

- Vita andan är ett lösningsmedel som ska behandlas som farligt avfall. Felaktig användning kan vara ett problem för miljön, för avloppet och för din egen hälsa, säger Cecilie Kristiansen, sektionschef för produktdelen i Klimat- och föroreningsverket.

- Vad är konsekvenserna av att hälla vit anda i diskbänken?

- Det kommer att finnas skillnader i hur farligt det är. Det kan finnas olyckliga kemiska blandningar i själva behandlingsanläggningen där det finns kemiska och biologiska processer som kommer att fungera. Gåvorna kommer vidare in i slammet som sträcker sig till de länder där vår mat odlas. Dessutom kan lösningsmedlen skada dig direkt om du föredrar kemikalierna i diskbänken, speciellt vid sköljning med varmt vatten. Vi har därför många anledningar att göra vad vi kan för att säkerställa att sådana medel kasseras på rätt sätt, Kristiansen expanderar till bonytt. nr.

Klimat- och föroreningsverket ligger bakom webbplatsen hotad. nej, anger hälso- och miljövänliga ämnen som finns i vanliga konsumentprodukter, inklusive tyger och material som du bör vara försiktig när du borstar upp.

- Lacknafta på väg ut

Den norska färgtillverkaren Jotun Lacknafta i sitt sortiment. Jotun stöder målarens sätt att återvinna lösningsmedlet.

- Förfarandet är meningsfullt. Det finns mycket användning och kassera i branschen, och det är synd att slösa material och kemikalier som kan återanvändas, säger Egil Holm, teknisk servicechef på Jotun till Bonytt. nr.

- Bör inte metoden skrivas ut på etiketten?

- Tja, kanske. Men vitandan utgör en mycket liten del av våra produkter och används fortfarande mindre av den. Vi rekommenderar nu att du använder en tvålbaserad penselborste för att rengöra borstar så att de kan tas om hand för senare. Mediet är mer miljövänligt och kan användas på både vattenbaserade och oljebaserade färgprodukter.

Läs också:

För att undvika fläckar vid målning

Golvet avgör hur vägg färg är bör

Borstar rengöras: Cleaner du borstar ordentligt kommer inte att behöva köpa nya nästa gång du ska måla. Foto: Foto: Villiers / Think

Över 1800 interiörbilder i vår inspiration guide

att borsta upp badrummet efter etiska riktlinjer

ADVERT

Mest populära