All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Vet du vad du har i huset?

->

- Vi kan ge goda råd, men du är ensam ansvarig för att vara ordentligt försäkrad, säger produktchef Øyvind Homes i Storebrand Skadeforsikring. Foto: Storebrand

- Som ägare till en fristående eller parhus är det mycket viktigt att du är medveten om det, liksom bostads innehållet är ordentligt försäkrade. Totalt bostadsområde försäkring är tvåfaldigt i en byggnad och hemförsäkring, och det är lika viktigt att du täcks i båda, säger Øivind Homes, produktansvarig på Storebrand Skadeforsikring.

Försäkring bygga

Första budet när de begär en försäkring offert i huset / byggnaden är att du ger både ordentliga bostäder och bruttoarea utöver fastighets standard. När denna information har lämnats får du normalt en försäkringsskydd som omfattar hela huset och avser att täcka de flesta potentiella framtida skador. Samtidigt är du täckt för vad som kan behöva kosta en liknande byggnad.

Dessutom kan du ta ut försäkringar som ger utökad täckning och innefattar svamp och röta, innsektsskader, skador orsakade av gnagare som råttor och möss, etc .. Statistiken visar att nästan alla en- och tvåfamiljshus i Norge är försäkrade vid full värde och att De flesta försäkringsbolag har ganska lika villkor.

- Fullständig täckning garanterar att du aldrig är försäkrad om du inte bygger ditt hem eller gör stora uppgraderingar till standarden. Om du ändrar standard, brutto och / eller bostadsyta, ska du snarast möjligt rapportera om förändringen till ditt försäkringsbolag. Annars kan du riskera underförsäkring och reducera ersättning vid skador, säger Huse.

Inbjudan

Rätt försäkring av inkomster är också viktigt. De flesta försäkringstagare har en fördel att ha båda i ett och samma företag, men det här är något du självklart väljer.

När det gäller hemförsäkring kan det vara pengar att spara: Är du, din make, sambo eller partner medlem i en organisation, till exempel en fackförening medlemsförbund, ofta hemförsäkring som redan ingår i kontingenten. Om du inte har ett sådant erbjudande, se till att du gör det korrekta värdet på din insättning som möjligt och ange rätt försäkringsbelopp. Annars kan du riskera att vara försäkrat, vilket kan vara både dyrt och traumatiskt om olyckan ska vara ute.

- Vårt intryck är tyvärr att det finns flera som är försäkrade än överförsäkrade, säger Øivind Huse.

under- eller över försäkrade När det gäller hemförsäkring, där man väljer försäkrade själv, är det viktigt att öka mängden du skaffa dyra ägodelar. Ett bra tips, om en olycka är att skriva ner vad du har för hushållsartiklar, minns skåp och lådor, och ofta även att ta bilder som ytterligare dokumentation.Det här materialet bör naturligtvis lagras utanför huset, till exempel hos en bankir, familj etc.

Det är inte heller lönsamt att vara så försäkrad eftersom du betalar för höga försäkringssum i proportion till vad du får. Kom ihåg att du faktiskt är en försäkrad person som ansvarar för att du är ordentligt försäkrad, säger Storebrands produktchef.

Egenadel

Du kan också spara pengar för att öka din självrisk för eventuella skador. De flesta väljer ett avdrag på 4000 kronor. Om du har sällsynta skador och tror att du har råd att betala en större del av skadan själv, rekommenderas att självrisken ökas till till exempel 8000 kronor.

Enkla hjälpmedel

Du kan också ge dig själv "första hjälpen". Genom att gå till www. finansiell portal. nej där du kan se hur villkoren varierar mellan leverantörerna innan du kan få prisnoteringar från företagen.

Dessutom kan du besöka www. FNH. nej, vilket är finansorganisationens huvudorganisation egna sidor, och klicka på en länk som heter "Fakta och råd". Under skadeförsäkring kan du hitta många tips, regler och en räknare som heter "Inbox" där du enkelt kan lägga till några antaganden och beräkna det antal försäkringar, intäkter och egendom som kommer att gälla för dig.

På www. FNH. nej, du hittar också flera användbara faktablad som ger bra tips om hur man undviker skador på hem och hem.

ADVERT

Mest populära