All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Känner du till temperaturen?

Man skulle tro att de flesta av oss har en bra uppfattning om hur man lagrar maten du köper ordentligt, men alla sju av tio är på rekommenderad kyltemperatur.

- Jag är inte särskilt förvånad. Många tycker ingenting om det här än att vara kallt i kylskåpet och väldigt kallt i frysen, säger Hanne Høgberg, Anticimex mattekniker.

Totalt 47 procent tror att den rekommenderade temperaturen når sju grader, och ytterligare 11 procent tror att temperaturen på åtta grader är bra.

Och om du är en av de som undrar; Rekommenderad temperatur i kylskåpet är mellan en grad och fyra plus grader.

Växeln lurar oss

Ljushjärtade livsmedel som kyckling, fisk och kyckling är extra sårbara om de lagras i fel temperatur.

- Det är viktigt att komma ihåg att hållbarhetsdatumet för maten är baserat på den rekommenderade temperaturen i kylskåpet. Att hålla matvarmaren minskar hållbarheten. Bakterier växer snabbt och vissa typer kan dubbla i antal på drygt en halvtimme redan från fem grader, säger Høgberg.

Nyare kylskåp visar vanligen vad temperaturen är men långt ifrån alla.

Det betyder att många människor har kylskåp som inte har någon information om detta.

- Kylskåp har vanligtvis en brytare som går från en till fem. Men det är viktigt att komma ihåg att siffrorna inte är temperaturer, bara en grad där fem är kallaste, säger Jan Adelsten Røsholm, VD för Electronics Industry.

Både Røsholm och Høgberg gör en stroke för återinmatning av hängande termometer i kylskåpet för bättre kontroll över temperaturen.

Värme upptill

Goda vuxna kolla kylskåpet oftare än yngre. Bland nordmän över 55 år rapporterar 35 procent att de kontrollerar temperaturen varje vecka eller månatligen.

I åldersgruppen 18-34 år är andelen endast 18 procent.

- Varmluft stiger uppåt, så i ett lite äldre kylskåp blir det varmare på toppen än botten. Det kan finnas flera grader av skillnad. Moderna kylskåp har en fläkt som sprider luften runt kylskåpet, vilket gör skillnaderna mindre, säger Røsholm.

Bra kylskåp har egna lådor för snabba kyl- och kylrum för saker som inte ska vara lika kalla som frukter och grönsaker.

Den senaste generationen har också en dörr i dörren, så du behöver inte öppna hela garderoben när du får några drycker.

Goda husregler

Kom ihåg att temperaturen i ett kylskåp påverkas av hur ofta och när du öppnar dörren, men också hur full den är.

- I ett förpackat kylskåp kommer cirkulationen av kall luft att försämras. Då kan temperaturen stiga så mycket att den går utöver friskheten, säger Høgberg.

Dessutom är det viktigt att het mat inte placeras direkt i kylskåpet eftersom det ökar temperaturen i hela garderoben.

Men tiden på köksdisken får inte vara för lång eftersom bakterierna trivs.

- Bakterier har goda tillväxtförhållanden i ljummet mat. Alla som gör mat professionellt använder högst två timmar för att kyla mat från 60 till 10 grader, säger Høgberg.

ADVERT

Mest populära