All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Vet du fastighetens värdepapper?

Om gärning och knapparna är allt du får när du köper en begagnad hem, bör du ha en pratstund med den tidigare ägaren. Med en bostad ska nämligen följa ett antal användbara dokument och värdepapper. De är till liten nytta för försäljning, men desto större värde för dig som köpare.

Det är särskilt dokumentation av arbete på det elektriska systemet och VVS bör du se till att få med dig. Sammantaget dessa några av fastighetens huvud papper.

NELFO är en förening för el- och IT-företag. De har utvecklat en uppsättning standard bostäder dokumentation som de kallar 5 säker. I denna uppsättning ingår riskbedömning banrekord, försäkran om överensstämmelse, utrustning dokumentation och rapporten för slutbesiktning. 5 säkerställa både ett verktyg för branschen själv att garantera lika behandling och rapporter levererade konsument och betraktas som en säkerhet för dig som fastighetsägare.

Good översikt: Ta hand om fastighets värdepapper.

Riskbedömning och slutrapport

Ström definieras som en farlig produkt och bör behandlas därefter. Därför ska alla elektriska installationer riskbedömas.

- Även avslutningen av en riskbedömning är att det inte finns någon risk, bör du ha rapporten från riskbedömningen, säger Björn Sorensen, chef för elsäkerhet vid Nelfo.

Läs också:

Undvik fuktfälla i badrummet

I badrummet och tvättstugan kan du snabbt få problem med fukt, vilket kan orsaka både skador och dåligt inomhusklimat. Här är de tips som håller din fukt bort!

Rapport för slutbesiktning är en bekräftelse på att slutbesiktningen utförs. Rapport från slutbesiktningen är ett viktigt dokument som talar om installatören har kvalitetssäkrad installation så att inga farliga situationer kan uppstå.

Kurs Index och efterlevnad

elektrisk krets lista är viktigt för dig som ägare ska kunna driva och underhålla anläggningen på ett säkert sätt. Denna elektriska krets lista du vanligtvis hittar hängande i säkringsdosan om allt görs rätt, men det bör också ingå i dokumentationen du får meddelas även om det har varit arbete på installationen.

Förklaring ett värdefullt dokument som alltid följa anläggningen. Uttalandet är en garanti för att installationen utförs enligt reglerna. Du kan läsa mer om i artikeln Därför behöver du deklaration

Utrustning Dokumentation

Den här dokumentationen gör det möjligt att bedöma om anläggningen är i enlighet med reglerna. dokumentation utrustning är också viktigt för dig som ägare ska kunna använda anläggningen och kommer också vara bra att ha några tillägg senare.

Detta dokument ska också innehålla tak och golvvärme. Det kommer att vara praktiskt att ha om du någon gång i framtiden anser att sådana värmekablar strejker.

DDV-dokument eller slutdokumentation

VVS-industrin har också utvecklat en slutdokumentation som ska beräknas för bostadsrätter. Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) använder vad de kallar för ett DDV-dokument. Den står för dokumentation, drift och underhåll och ska innehålla information om vad som görs, när och av vem.

Läs också:

Hur man gör vispad grädde utan att piska

Med detta smarta trick har du alltid fräsch grädde i kylskåpet. Se hur man piskar grädde utan att piska.

- Fördelarna med ett DDV-dokument är mer. Först och främst får du ett bevis på att du har fått vad du beställde. Du kommer att veta hur växten ska bibehållas. Vid reparation eller skada blir jobbet också lättare eftersom du har en överblick över produkter och delar som har använts, säger Oddgeir Tobiassen, avdelningschef i NRL.

Du kan läsa mer om DDV-instruktionen i artikeln DDV - Badet's Securities

ADVERT

Mest populära