All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Måste du byta hak i hyresvärdens brödfot?

Vi på Villa tillsammans med Rent Tvister Tribunal (HTU) presenterar händelser som bygger på tvister som tas från Rent Tvister kommitténs arkiv. För parternas skull är historierna omskrivna.

Rent Tvister Tribunal erbjuder snabb, prisvärd och kompetent behandling av tvister om leasing av bostäder, i egenskap av en domstol och kan både medla och fatta beslut.

"Erik" hyrde en 50m² möblerad lägenhet med förråd och garage för 7000 kronor per månad. Hyresgästen "Siri" flyttade sig nöjd och betalade en insättning på 21 000 kronor. Hittills var allt bra och hyran, det var inte orimligt, Siri verkar.

Sluta betala hyra

Varför hyran slutade efter bara 2 månader är inte känd, men "Erik" tycker inte att det var en speciell plats. Efter ytterligare en månad, valde han att be kronofogden om hjälp vräkning. "Siri" var inte närvarande när fogden kom på dörren, och de få tillhörigheter som fanns i lägenheten kastades.

Insättningen täckte inte ens hyran och "Erik" återvände med en total hyra på 28 000 kronor. Plus intresse. Förutom en ihållande frustration.

Läs också:

Vilken bensingräsklippare är bäst i testet?

Bensinmotorns klippare är det säkra valet. Den hanterar mest, kräver ingen ledning eller laddning av batterier. Häll bensin och skär ...

"Erik" nådde sig inte så frustrerad. Han trodde att "Siri" skulle få en gris för att bli av med hyran på detta sätt.

Skulle ha ersättning för klistermärke på dörren

Det anges i avtalet att lägenheten ska återlämnas rengöras, rengöras och i samma skick som det var på ett förvärv - en helt normal klausul i något leasing. Således menade "Erik" att han kunde göra förbättringar för allt som var möjligt.

Han utrustade sig med en kamera och började jakten på skador i lägenheten. Han fann varje liten hack och repor och dokumenteras: En lös fog i duschen var lederna i badrummet också färgas med kalk. Det fanns ett spikhål i korridoren, små snitt i hörnen av några skåpdörrar, köksgolvet användes i färgen genom sinken. En klistermärke på sovrumsdörren hittade han och. Inte minst hittade hyresvärden följande: Hack in breadfjøla! Tänk dig, "Siri" hade antagligen använt grodan för att skära bröd! I hyresvärdens huvud var det ingen tvekan om att det skulle kompenseras för allt. Det menade åtminstone "Erik".

Som "Siri" hade försvunnit och knappast kom att betala den saknade hyra frivilligt, det var också osannolikt att hon skulle täcka "skador" hon hade orsakat bostaden. "Erik" klagade därför ärendet innan HTU.

Hyr Tvister Tribunal fann "Siri", som nu levt med en flickvän, och övertalade henne att acceptera erbjudandet om medling möte. "Erik" vägrade, med sina väldokumenterade påståenden om närmare 40 000.

Läs också:

Säker trappa

Varje år inträffar tusentals olyckor i trappor runt om i landet. Många olyckor kunde undvikas med bättre säkring.

Beslutet

Obligatorisk hyra släppte inte "Siri" på något sätt, hon fick naturligtvis betala. Kampens kärna var om "Siri" var tvungen att betala extra räkningar på cirka 40 000 kronor för de "Erik" -medel som hade dokumenterats. Beslutet till HTU var tydligt: ​​"Erik" hade bara rätt till ersättning för städning och städning.

- Hyresvärden kunde inte kräva ersättning för vad som bör anses som normalt slitage som ett resultat av vanlig användning, säger Stein Stavrum Director i HTU.

Läs mer om hyreskommittén här.

Om Rent Tvister Tribunal

 • Hyr Tvister Tribunal (HTU) fungerar som en domstol och kan både medla och fatta beslut i tvister mellan hyresvärd och hyresgäst. Av alla de frågor som HTU behandlar över ett år kommer 97% att lösas utan att behöva gå vidare till en högre domstol.
 • HTU har över en period på ca. 15 år har utvecklats från att vara en rättegång till Oslo, för att bli en permanent tvistlösningsorganisation (domstol) för större delar av landet.
 • HTU löser tvister mellan hyresvärd och hyresgäst i en bostad i Oslo, Akershus, Hordaland och Syd och Nord-Trondelag. I andra delar av landet är det vanligtvis förlikningskommittén som behandlar denna typ av tvist.
 • Nytt för i år är att hyresgästerna i landet kan välja att skicka klagomålet till HTU i konsumentfrågor - fall där en person klagar en näringsidkare hyresvärden.
 • Klicka här för mer information om hyreskommittén.

Tips för att undvika tvister:

 • Använd ett skriftligt standardkontrakt
 • Läs avtalet och följ det har kommit överens om
 • Lager av invandring och migrationsrapporter med beskrivningar / bilder av fastighetens skick, undertecknat av båda parter

tips om det har skett tvist:

 • Kom ihåg att ge skriftligt meddelande om eventuella defekter / kontrakt inom en rimlig tid (normalt inom 14 dagar)
 • , prata om fallet, försöka hitta en lösning, om nödvändigt skriva ner en tid <999. > Om du inte håller med, se mer info på
 • www. HTU. com Denna kostnad behandling:

vädjar till förlikningsPension kostar $ 1025, - (1 domstolsavgifter).

vädjar till HTU kostar $ 1025, - (1 domstolsavgifter) om klagomål hyresvärden och NOK 205, - (0, 2 domstolsavgifter) om hyresgästen klagomål.

ADVERT

Mest populära