All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Har du en tippande bomb i garderoben?

"75. 000 hem får vattenskador varje år, vilket motsvarar alla hem i Bergen (Källa: If).."

var tredje vattenskador till köket i en stor byggnad samhälle orsakas av varmvattenberedare, skriver Värme och Bad i ett pressmeddelande.

- Droppläckage från dispensrar har lett oss att riva upp golvet. Skador är ofta stora och dyra, och problemet ökar, säger senior teknisk inspektör Torstein Bratgjerd i If Damage Insurance.

Varje år får tusentals norska hem vattenskador på grund av läckage från hetvattenvärmare. En del av skadan kostar det hundratusentals dollar att reparera. Dessutom är bostaden ofta obeboelig i flera veckor.

- Det kan ta lång tid att upptäcka läckage, eftersom många förberedare är dolda i skåp, på loft och bakåt trappor. Och de står ofta i ett rum utan dränering ", säger VVS Terje Brodahl i Varme & Bad Martinsen & Brodahl.

Det är inte bara gamla bad och slangar som får läckage: Nya badrum är fuktfällor

dolda fällor

varmvattenberedare är ofta stuvas undan i en garderob under diskbänken - och i vissa fall taket. Om vattnet är dolt eller förpackat, tar det lång tid att märka läckor. Därför rekommenderas att du regelbundet kontrollerar om den är fuktig runt den.

Det kan också vara en bra ekonomi att byta vattenvärmare - det är mycket billigare att köpa nya än att bugga på läckskador. En varmvattenberedare ska bytas ut när den är cirka 15 år, enligt Värme och Bad. Men om du tycker att det verkar vara hypnotiskt kan det vara värt att få proffs att betygsätta det.

Värme & Bad rekommenderar nu även sina kunder att reparera gamla vattenvärmare.

- Om vi ​​byter paket i en gammal processor, kommer det troligen att uppstå en ny läcka om ett år. Packningen kommer tillbaka. Reparationer på blandningsventiler och kolvar betalar vanligen inte, säger Terje Brodahl i ett pressmeddelande.

Förutom att gamla värmeelement gärna ineffektiva och dyra springa, och du kommer att kunna spara något av inköpskostnader genom lägre elräkningar.

Beräkna hur mycket ditt hetvatten kostar, med vår Hot Water Calculator.

Ta kontroll vatten

Enligt Om problemet med skador droppa vatten från vattenvärmaren växer nu eftersom många varmvattenberedare blir gammal.

- Enligt lagen måste ett överflöde från säkerhetsventilen i en städare ledas till ett rum med golvavlopp. Men om det börjar droppa från flaskan eller förpackningen, händer det ofta ända ner på golvet i rum utan sänkor, säger Torstein Bratgjerd If.

För att förhindra vattenskador har många installerat ett tåg av rostfritt stål under bäraren, men rörmokare rekommenderar att man installerar läckageproppar, som det här.

Om, Värme & Bad och Grundsägarförening nu arbetar tillsammans för att minska antalet vattenskador i norska hem, kommer norska konsumenter att få en tillståndsrapport som heter Water Check.

Pris: 1. 500 kronor. Medlemmarna av Huseiers Landsforbund får 500 kronor i rabatt.

Väggmonterade katastrofer

Väggmonterade toaletter är ett annat potentiellt problemområde. Inte alla sätter ett membran bakom cisternen, och läckage som uppstår utanför våtrumszonen kan vara stor. Dessutom är det svårt att upptäcka små läckor, bara för att toaletten är inbyggd och du kan inte se vad som händer inuti väggen.

Läs mer: Varnar mot trendig toalett

Svallar med släckning

Ett annat problemområde är avstängt i badrummet.

- Mycket mycket vattenskador uppstår runt att svälja. Det är ofta uppslamat med membran runt duschen, säger Kjell Dammen i Warm & Bad Lier VVS-verksamheten till DinSide.

Du bör vara särskilt uppmärksam om du har ett badrum som byggdes på 80-talet eller tidigare. Men lyckligtvis kan du ta ganska enkla och billiga försiktighetsåtgärder: Rengör i duschen.

Finns det inte någonting någon gör ändå?

- Det är något som alla borde göra, men vi ser att många människor drunknar här, säger Dammen.

Om vattnet släcks kommer vattnet att stiga, glida ner i golvet och dränera någonstans. Dessutom kommer du att kunna stöta på några problem.

Problemområde: Norrmän flyr för att rena avloppet

.

ADVERT

Mest populära