All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Har du en skatt i källaren?

Rengör badrummet? Har den gamla vattenvärmaren blivit rökning? Eller har det helt enkelt gjort sitt uppdrag så det är dags att byta ut det?

Rörledningens centrum erbjuder nu tusentals dollar i vrak på din vattenvärmare.

- Detta hopp hoppas vi kommer att rädda miljön och försäkringsbolagen för miljontals miljoner, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Smart calculator: Så mycket kostar hett vatten

Tanken kom efter en idé, företaget fokuserade på miljö- och föroreningsåtgärder. Det finns hundratals gamla processorer i norska hem, som både är ineffektiva, dyra i drift och utgör risk för vattenläckor.

?? Denna satsning kompletteras av en tävling där folk kan skicka in bilder av sina gamla läsare. Ägaren till den äldsta vinnaren vinner en ny gratis. Detta kan ge oss inblick i hur många gamla läsare i Norge, och i vilket dåligt tillstånd de är. Samtidigt blir det roligt, pedagogiskt och bidrar till en bättre miljö, säger Daglig leder i Rørleggersentralen AS, Gunnar A. Ludvigsen.

Läs mer om tävlingen på pipelines hemsida (Extern länk)

Betalar det?

haken? Du måste köpa en av dem. Om du köper via Rörmokarecentrets onlinebutik måste du betala från 5 100 till 8 500 kronor för en tank. Dessutom ingår installationskostnader.

För att kontrollera om det lönar sig, får du inte bara kontrollera om du kan få en liknande tank mer än tusen kronor billigare någon annanstans, men också ta i beräkningarna eventuella fraktkostnader - både av nya varmvattenberedare för dig, och av de gamla att återvända.

NB Alla som handlar med elektrisk utrustning är skyldiga att acceptera gamla.

Bara skräp? Så mycket kostar det att bli av med skräp

Lönsam växling

Enligt Enova det är vettigt med en ny varmvattenberedare, oavsett om du ersätter den gamla på grund av ålder, prestanda eller energi ekonomiska överväganden.

Ju äldre, värre: Kraftförseglingsdammar

Beräkningar visar att 20 procent av elräkningen går till uppvärmning av vatten i genomsnitt. Den äldre varmvattenberedaren du har, ju mer kraft det drar. Du kan spara upp till 50 procent när du byter till en ny modell.

Du sparar på värmeförlusten. Du kan enkelt kontrollera värmeförlusten genom att placera handen på dispensern. Om det är varmt på utsidan är värmeförlusten hög och du använder mer ström till varmt vatten än nödvändigt.

Eller så kan du göra som vår smarta lyder: Isolerad vartmvannsberederen

Få rabatt på försäkringen

Forsikringsbransen har åtagit sig att skadeförebyggande insatser och som vattenläckor orsaka skador på mer än 3 miljarder i Norge varje år, är det kanske Inte konstigt att försäkringsbranschen applåderar.

- En sådan åtgärd, kombinerad med en vanlig vattenkontroll och magnetventil, kan belönas med upp till 15% i årlig rabatt på bostadsförsäkringar, säger Fagsjef i Sparebank 1 försäkring, Fred Nilsen.

Ge huset en vattenkontroll

ADVERT

Mest populära