All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Har du en tankfartyg på taket?

Det faller som ljusfion, men kan vara tungt som en tankfartyg. Snön skapar inte bara förtöjning framför dörren och garaget. Om det finns mycket av det, ska du också ta turen på taket.

När snödjupet närmar sig en halv meter, lyfter du ögat mot den övre delen av huset, speciellt om du har ett äldre hus. Innan du vet det, har du en tankers vikt på taket.

Extreme Weather

Ett förändrat klimat med mer extrema väder kan ge stora, plötsliga snöflingor som våra byggnader inte är avsedda för. De våldsamma variationerna i regn- och vindförhållanden ställer stora krav på byggmaterial. Det är inte dokumenterat att det kommer bli mer snö på vintern framåt, men det extrema vädret blir vanligare.

Förmodligen finns det ett stort antal byggnader i Norge som inte uppfyller de säkerhetskrav som myndigheterna nu ställer för nya byggnader. Undersökningar visar också att det ofta slurvas med konstruktionen av ombyggnad och förlängning, vilket kan leda till katastrofal minskning av bärkapaciteten.

Håll ett öga på huset

Forskning Vivian Meløysund vid SINTEF slutföra nu disputerade om klimat- och snölaster på tak.

- Övervaka om det finns förändringar i huset. När dörrar och fönster är långsamma eller du kan se avböjningar eller andra förändringar i huset, kan det finnas en varning om att lasten är signifikant. Ibland hör du också knäck och lukt i konstruktionen. Då kan det finnas en fara, säger Meløysund.

Läs också:

Tack - Hur man mår taket

Ett tak ska regelbundet males för att undvika skador, men var försiktig så att du inte skadar dig själv. Vi ger dig tips om vilken utrustning du ska använda, hur ...

Gör jämnt

Vid klippning av taket ska det göras jämnt. Klippbelastningar kan vara mer kritiska än en större jämnt fördelad belastning. Lämna 10-20 cm snö på taket eftersom det är lätt att skada taket. Och glöm inte säkerheten.

- Kom ihåg att du är säker när du klipper taket. Dessutom undviker racing över taket, eftersom det kan orsaka att stora snöskotrar flyttas samtidigt, säger Meløysund.

När ska taket vara förtöjt?

SINTEF Byggforsk har i samarbete med Statens byggnadsverkstad utarbetat riktlinjer för när man beaktar takets takläggning. Baserat på när huset är byggt, kan du ge några tumregler:

• 1949-1969: Kritisk snölast för lätta tak är 150 kg / m2, medan den tunga taket tål längre.

• 1970-1979: Kritisk snöbelastning är ca 150 kg / m 2

• I 1979: Man kan anta kritisk snöbelastning på taket som motsvarar den snö belastning på märket som anges i BS 3479 för varje kommun, dvs typiskt 150 -350 kg / m2.

Du kan också läsa mer om detta inom Byggsektorn Snølast på takdimensionella laster.

ADVERT

Mest populära