All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Har du sådan utslag efter din semester? Då ska du ringa en pest företag

Under de senaste 15 åren har det skett en stabil ökning av blodglukosinsekter. Toppen kommer ofta i augusti och september, några veckor efter att många av oss har återvänt från sommarsemester. Om du har haft otur att föra de ovanliga kramarna hem, har de börjat börja föröka sig.

- Biterna är ofta i rad, men de kan också vara singel. Många svarar inte på biten direkt, men utvecklar så småningom någon typ av allergi. Efter ungefär två månader har de gått igenom en generation och avkomman börjar få barn. Det är då de verkligen börjar växa upp, säger Anders Aak, forskare vid folkhälsoinstitutet.

De små djuren snubblar vanligtvis på natten och snubblar snabbt tillbaka till gömsten efter att ha sugit blod i 5-10 minuter. Det är här matsmältning, hudförändring och äggläggning sker. Här avbildar den också de karakteristiska brun-svarta exkrementen.
Läs också: På hotell? Sätta dina väskor i badet för att undvika vägglöss

Bits armar och ben

Vägg djur biter på plats som inte täcks av kläder, såsom armar, ben och nacke. Reaktionerna kan variera från person till person. Medan vissa får kraftfulla klåda, får andra bara en liten reaktion. Det finns också några som inte får någon reaktion alls.

Sällsynta djur överför smittsamma sjukdomar till människor, men biterna kan vara mycket irriterande. Om du gnuggar det mycket på dem kan det leda till infektioner.

- De trivs mest i sängar där de har tillgång till blod. Det finns relativt stora djur, så om du misstänker att du har dem i huset bör du leta efter dem, säger Aak på FHI.

Han säger att det i vissa fall kan ta upp till 2-4 månader innan du upptäcker att du har fått de små i hemmet.

Top i augusti och september

Ökat resande, restriktioner för användning av giftiga bekämpningsmedel och motstånd i vägglöss har gett små blodsugare god tillväxt och levnadsvillkor efter 1950-talet var nästan elimineras i detta land.

- Det finns en ökning av lantbruksdjur över hela världen, även i Norge, även om ökningen fortfarande är lägre här. Vi hoppas naturligtvis att bli av med det på lång sikt, men dessa djur är svåra att bli av med, säger Aak.

Han säger att ett av problemen är att det för närvarande inte finns något riktigt bra sätt att effektivt ta bort de små sökrobotarna. Det är inte ovanligt att få ett skadedjurföretag att besöka flera gånger eftersom de inte kommer att bli av med dem först.

För alla förfrågningar om exakt vägglöss ser Folkehelseinstituttet en tydlig topp i augusti och september, vanligtvis ett par veckor efter människor har otur och fick med dem efter semestern.

Har du hittat små tuggor på händer eller ben, eller misstänkta vägglöss av andra skäl, bör du därför omedelbart kontakta en pest företag för att få hjälp.

ADVERT

Mest populära