All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Har du dumma grannar?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Irritation

De flesta av oss har någon gång irriterad över granne. Hedge som klipptes när det ska (när du tror att det var för stor eller hög) - eller aldrig klipptes för den delen, husvagn stående i trädgården hela vintern, trädet som skymmer utsikten - eller en miljon løvetannfrø sprids gå över till din välskötta gräsmatta varje sommar.

En sak är liten irritation, en annan sak är allvarligare saker som i värsta fall försämrar värdet på din egendom. Vi har frågat: Kan du göra något i frågan?

Nabokrangler kan vara tröttsamt. Illustration: Per Ervland. mer

sopor, skräp och buller

- Tycker du att din nästas hus är fult, till exempel, behöver ett skikt av färg eller två, är detta något som är mycket svårt att göra något. Du har då att hävda att det är av stor irritation för dig, och det kan vara svårt att råda i det här fallet, säger advokat i Projuris, Haakon Utne Kierulf.

Men vad sägs om buller från grannen, finns det något du kan göra någonting om?

- Har du problem med grannar festa och bullriga hela natten, är det naturligtvis möjligt att ringa polisen för att lösa problemet där och då. Men det leder vanligtvis inte till en bestående lösning. Det finns också gränser för hur mycket buller är tillåten, till exempel från skällande hundar, men då du ofta har gjort en bullermätning - vilket kan vara svårt i praktiken, förklarar han och tillägger:

- Fallet kan tas med kommunalförlikningsrådet, men de kommer ofta att hänskjuta ärendet till rättsväsendet, vilket kan vara en långsiktig process.

I grannregionerna är det också vanligt att kontakta det lokala konfliktrådet. De säger att de löser 85-90 procent av problemen som kommer på bordet.

till medling lösa ditt fall - gratis

Rat Besök

Kommer skrot och skräp, och eventuellt matavfall och andra nasties ligger på platsen för grannen, så att skadedjur, såsom råttor invaderar grannskapet, frågan Men var något tydligare.

- Känner du att det syftar saker på grannfastigheten, som kan vara skadligt karaktär, kan du klaga till hälso- och sjukvården i din kommun. Du kan då hoppas att de kan lösa frågan. Om de inte gör det, måste du gå igenom kommunfullmäktige eller en advokat som agerar som mäklare mellan dig och din granne. Men när fallet fattas på detta sätt måste det antas att det tar lite tid, säger Kierulf.

Ser hela gatan ut som en scratch-handel varje gång grannen ska packa bilen för semester?

Foto: Ben C. Foto: Ben C mer

Bläddra ner för att läsa mer

Rips Buskar och andra buskar

En annan favorit ämne för nästa argument är träd och buskar lysande för utsikten eller solen.

Enligt Kierulf är det inte avståndet till grann gränsen som bestämmer hur högt ett träd kan vara. Avståndet ska mätas i förhållande till platsen på grannens fastighet där nackdelen är tillämplig.

Han ger oss följande exempel:

Om du tror att du förlorar solen på din uteplats i trädgården som ett resultat av en grannes träd, kan du göra anspråk på trädet trimmas och nackdelen bort om trädet, till exempel, är tio meter högt, och din uteplats ligger tre meter från trädet. Träet kan sedan beskäras med en mätare för att följa reglerna att träd som är närmare en tredjedel av deras längd och inte har någon betydande intresse för ägaren kan tas bort.

Men hur är det med träd och buskar som når i ovanför din plot?

- Ett träd som sträcker sig över din tomt låter dig skära dig om det finns någon betydande skada eller olägenhet. Men innan du gör det måste du vara medveten om att du gör det så att din granne får en rimlig tid att skära ner och ta bort den kontroversiella tillväxten, säger advokaten.

Relaterade artiklar:
  1. När din granne är en idiot
  2. Granne argumentera
  3. De rika har goda
  4. Grönt hus dörr = vräkning
  5. Polis exempel
  6. koppel för katter
  7. Priest kissade på grannens trädgårdspadar
  8. Selveierkrangel?
  9. Det gemensamma mötet bestämmer, men när?
  10. Vad irriterar dig mest?

Blev vän med grannen

Oavsett om det är ljud, höga träd och buskar eller grannens röran tomt den enklaste lösningen för ombudet Kierulf helt klart:

- Regel nummer ett är att prata med din granne. Bjud in honom till dig för att se fallet från din sida. Det är värt att komma ihåg att det ofta är möjligt att komma fram till en gemensam lösning, och att det är oftast mycket billigare och mindre tröttande än att tillbringa 2-3 år på en rättegång, säger Haakon Utne Kierulf.

Det bästa rådet att ge är att hålla goda vänner med grannarna. Eftersom grälen om små saker (och större saker) ofta inte leder andra vägar än Konfliktråd, Förlikning och eventuella rättstvister. Något som för de flesta uppfattas som en långvarig och tråkig process.

Har du problem med dina grannar - vilka är de största konfliktområdena - och hur försöker du lösa konflikten? Dela dina erfarenheter med de andra läsarna i diskussionsgruppen nedan!

Externa länkar:

www. Medlings service. com

www. Förlikning Board. com

ADVERT

Mest populära