All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Har du läder möbler? Se upp för dessa förluster

Leather möbler är i grunden en evig trend i hemmet, men hur lång tid möbler objekt och hur hållbara möbler är beror på vilken typ av hudtyp den är ritad med.

Vilken typ av skinn som används på dina möbler är viktigt att veta för att behålla det ordentligt. Därför är det här något du borde be om butiken eller tillverkaren som säljer möblerna.

- Dyra möbler har vanligtvis anilinläder som är läder med öppna porer. Denna typ av läder är svår att underhålla och bör behandlas oftare än normalt målade läder ", säger Dan Riebe, marknadschef på Oslo Skinnspecialisten.

bra underhåll: - Undvik vatten i kontakt med skalen, råder Dan Riebe, marknadschef på Oslo Leather specialist. FOTO: Privat. Se mer

Dessutom så kallade nappaläder med blank yta mer mottagliga för repor och nötning än läder med en grövre struktur, informerar han vidare.

- Skinnets tjocklek kan också variera, vi ser särskilt på billigare möbler, säger han.

Hårvax och svett kan skada huden.

Det finns flera saker att tänka på för att förhindra att dina lädermöbler bryts. Här handlar det i första hand om hur du bryr dig om huden.

- Brist på underhåll eller användning av felaktiga produkter för fel typ av läder är det som vanligtvis skadar huden, säger Riebe.

svetten ur HUD: Monica Bruksås, försäljningschef på Leather Master AS, säger att skinnmöbler slits ut, delvis på grund av fett och vette från vår egen hud. FOTO: Privat. Visa mer

Monica Bruksås, försäljningschef hos Leather Master AS, säger också att för liten rengöring och impregnering kommer huden att bryta ner snabbare.

- Fett och svett från vår kropp bryter ner hudytorna. Detta sker vanligen först på arm- och nackkudden som kommer i kontakt med huden. Även hårvax kan skada huden. Huden fungerar som en svamp som absorberar fett, såvida det inte ofta impregneras, säger hon.

Enligt Bruksås kan huden vara ett jämnt område för bakterier, så att sprickbildning och förstöring lätt kan förekomma här.

När du impregnerar huden är det inte heller en fet vilken typ av impregnering du använder.

Till exempel på sårbart lädermaterial kan fett eller normal hudkräm ha motsatt effekt, såväl som skada på huden.

- Vi har haft exempel på soffan i 100. 000 kronersklassen där kunden har smort det med fel produkt och huden har förändrats helt färg från ljust till mörkt. Detta kan inte vändas i sådana fall, säger Riebe.

Undvik vatten på huden

Att designa ditt hem från hela

För att ta hand om skinnmöbler, måste du därför få bra och korrekt information om vilken typ av skinnmöbler är klädd med, och vad botemedel som då är korrekt på huden.

- Bra underhåll av lädermöbler kräver rengöring och impregnering flera gånger om året. Det finns en stor skillnad mellan impregnering och applicering av fukt genom hudkräm, fett eller liknande, betonar Riebe.

Men enligt Riebe har nya möbler inte samma behov av fukt och smörjning som äldre möbler.

- Det är viktigare att skydda mot missfärgning, slitage och UV-strålar. Solen kan bleka hudens färg, speciellt anilinläder, säger Riebe medan han betonar:

- Undvik vatten i kontakt med huden! Läder ska inte ha vatten, inte ens i rengöringsprocessen. Använd i stället rent skumtvål i skumform.

Glöm Zalo

Hur ofta du ska rengöra och impregnera lädermöblerna beror också på hur ofta läder möbler används, enligt Bruksås.

- Stressless eller vilstol som använder många timmar varje natt måste impregneras mycket oftare än en lädersalong som inte används så ofta. Men om du bara använder vatten för att rengöra, kommer detta inte att lösa upp fettet, du slutar bara att gnugga fettet, säger hon.

Bruksås rekommenderar att man använder så lite vätska som möjligt, men istället ett mildt rengöringsmedel som är lämpligt för mager läder. Och med alla medel - använd inte rätter som Zalo!

- Diskmaskin är bara för att styra bort. Hudskinn idag jämfört med varianten i det förflutna är två mycket olika typer. Tidigare kunde tunga kemikalier användas som salmi gummi. Men idag ställer regeringen strikta miljökrav på detta, och därför är huden känsligare, vilket i sin tur gör det lättare att använda mild rengöring. Och då är det väldigt viktigt att använda lämpliga produkter, säger Bruksås.

För att rengöra madrassen ordentligt

Den coolaste är att höra butiken du köper läder möbler för rätt sätt att behålla läder.

- De flesta butiker har broschyrer med information om detta. Konsumenterna är väl skyddade av konsumentlagen i fem år, men då är det viktigt att komma ihåg att du måste behandla huden som rekommenderad ", säger hon.

Bruksås betonar att förutom impregnering måste du också göra enkla saker som dammsugande krummer och sandkorn som kan orsaka skador på ytan.

Om skadan inte kan repareras

Om du har mycket djupa repor eller starka märken på huden, är det inte lätt att ta fallet i egna händer. Det bästa är att leverera möblerna till en lämplig verkstad, påstår Riebe.

- Välj en verkstad som kan reparera alla typer av skador på huden, till exempel strukturskador, repor, missfärgning, slitage, rådgör han.

Samtidigt måste du i vissa fall försäkra dig om att skadan som uppstått kan vara så omfattande att det helt enkelt inte är möjligt att reparera det.

- Vid stora gevär, gamla krackade eller tunna skinn, är det värt att belöna huden med en ny del. Detsamma gäller för alcantara, som många tycker är läder. Det här är en plast som inte kan repareras och måste också bytas ut, säger Riebe.

Du kan fixa det själv

Så länge skadan inte är för omfattande, är det enligt Bruksås flera saker du kan reparera själv.

Här är hennes tips:

  • Har ett gevär varit i huden, kan du klistra in det längs och under geväret med ett hudlim. Det är viktigt att det finns ett läderlim så att läder möbelområdet är böjligt efteråt. Skinnklistern är mycket stark och är stretchig så att revbenen inte kommer tillbaka.
  • Om du har en tenn, penna eller ränder i huden, kan du köpa en hudkräm eller lack och måla den över. Sedan kommer linjerna att försvinna under dagen. Men här är det viktigt att du använder samma färg på färgen som på huden. Det är smart att ta ett foto eller försöka till affären eller verkstaden så att de kan blanda en identisk färg för din användning.
  • Om du har nagellack på ett litet område, använd nagellackfjernare som inte innehåller olja. Det finns emellertid viss fara att detta kan skada huden.
  • Om du har tugg på lädermöblerna, kan du enkelt fixa det genom att lägga på en ispåse med en handduk under tuggummit. Frysta ostkakan och smörj området med en hårtork. Använd låg värme, annars krympa huden! När du har uppvärmt området, lägg en vanlig bordsskiva över ostekakan och dra försiktigt av den och en liten stund då ostkakan är borta. Detta fungerar också på textilier.

ADVERT

Mest populära