All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Har du en bra TV-bild?


- Så gott som alla nya tv med överdrivna färger för att sticka ut och imponera potentiella köpare. Det kan se snyggare, men bilden skiljer sig mycket från verkligheten och kan vara tröttsamt att titta på, säger audiovisuella expert Mihkku Tostrup i Elkjøp.
För att få en ny TV för att visa en naturlig bild måste den kalibreras. Skulle det göras på rätt sätt, behöver du en professionell kalibrator för att ändra bildinställningar och anpassa din TV för att matcha ljusförhållandena bör det vara i
-. För att kalibrera om att göra TV kunna återskapa verkligheten som den var när den spelades in, säger Tostrup.
Tre av tio nordmän har kalibrerat den tv som de köpt sist, visar en undersökning som YouGov har gjort för Elkjøp. En av tre har ingen relation till termen kalibrering.
- Förmodligen finns det ännu färre som har kalibrerat sin TV. Många tycker att de kan ändra vissa inställningar på TV: n. Det är inte så det är. Det här är en mödosam process som kräver expertis och dyr utrustning, säger kalibreringsexpert Gorm Sørensen i Procal.

Solbränd presentatör


- Visar nyhetsuppläsare på kvällsnyheterna som om han kommer direkt från solarium, har du förmodligen en dåligt kalibrerad TV. Med korrekt kalibrering bör hudtoner vara sanna. Både kola-märkets röda färg och grönens gröna färg ska se ut i verkligheten, säger Sørensen.
På många TV-apparater är det svårt att se vad som gömmer sig i mörkret och i de ljusaste partierna.
- Det handlar om att få ett korrekt förhållande mellan ljust och mörkt. Efter kalibrering kommer mer detaljer att dyka upp från skuggorna och från den vita ", säger Sørensen. Ett annat typiskt "fel" på nya TV-apparater är att de skickar ut lite för kraftigt blått ljus.
- blåaktig kan få en scen från den varma karibiska att se isiga ut, och det kan vara tröttsamt för dina ögon att ta itu med så mycket blått och starkt ljus. De flesta nya TV-apparater ligger helt enkelt på kajen innan de kalibreras, säger Sørensen.

Du kan göra detta även


Även korrekt kalibrering bör överlåtas till experterna, kan du få en bättre bild genom att göra några ändringar i menyerna själva.
- De flesta TV-apparater har bildinställningar som heter "naturligt" eller "filmläge". De ger vanligtvis en mer naturlig bild än "standard" och "dynamisk". Använd "naturlig" en dag och "filmläge" på kvällen, säger Gorm Sørensen.
Dessutom bör du göra några små justeringar i bildmenyn.
- Stäng av "skärpa" helt. Den här funktionen skapar bara ljud på moderna TV-apparater. Rör inte "ljusstyrka", eftersom den här inställningen oftast är korrekt. I stället vänder du lite "kontrast" och "färg", säger Gorm Sørensen.

ADVERT

Mest populära