All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Har du bannade växter i trädgården?

Konstdatabasens svartlista med 135 blommor och växter är känd för många. Här hittar du en mängd blommor och växter som Konstdatabanken anser ha hög ekologisk risk, det vill säga att de sprider sig effektivt och förskjuter andra arter. Bland kända trädgårds favoriter finner vi både rips och körsbär på listan.

Men även om dessa växter är svartlistade betyder det inte att det är olagligt att importera, sälja, köpa eller exportera dessa.

Det är dock olagligt för de 17 anläggningarna på KLD: s förbudslista, som trädde i kraft den 1 januari i år. Ministeriet anser att arten i listan är så mycket att de kan skada det norska ekosystemet.

- Vet inte skillnaden

Flera av växterna på budlistan finns också på svartlista. En förbudslista skiljer sig emellertid från svartlistan eftersom växterna faktiskt är olagliga att sälja i Norge och förbjudna att sätta ut.

Se vilka anläggningar som finns på förbudslistan i faktaboxen till höger om det här fallet.

I informationskontor av blommor och växter har Tove Ladstein intrycket att många har svårt att förstå skillnaden mellan svarta listan och förbud listan, och att det går lite förvirrad av någon.

- Vi får en hel del kommentarer från människor som är nästan rädd och fruktar att en del av växterna i sin trädgård om är lika farligt som en farlig virus, säger hon.

Ta inte bort

På den nya förbud listan, som trädde i kraft den 1 januari i år, finner vi att är 17 anläggningar som det är nu olagligt att importera, sälja och sätta ut. Trots att svartlistade trädgårdsfavoriter som rips och körsbär inte har varit på förbudslista, hittar vi också flera arter många har i sin trädgård.

Berliner poppel, rynkeros, lupin, guldregn och canadisk vax är exempel på välkända växter som nu är förbjudna. Dessa, och resten av rekvisita, kommer inte längre vara tillgängliga i trädgårdscentra runt om i landet.

Men vad gör du om du redan har dessa på din gård? Måste du rinna ut och röka upp dem?

Nej, är svaret från ministeriet. De skriver att även om det inte är önskvärt att växter på förbudet listan återfinns i norsk natur, är det enligt de nya reglerna ingen skyldighet att ta bort dem om du har några i din trädgård.

"Men frivilligt frivilligt arbete, som har blivit allt vanligare att ta bort de mest skadliga växter, är en bra åtgärd för att förhindra dessa sprids via miljön och skada andra inhemska arter och livsmiljöer."

Reviderad svartlista

Många av de växter som listas på myndigheternas förbudslista finns också på svartlistan. Direktör för Artsdatabanken, Ivar Myklebust, säger att de inte har någon åsikt om resten av arten på svartlistan bör också finnas på förbudslistan.

- Vår uppgift är att lägga fram en oberoende kunskapsbas om de risker som främmande arter poserar ute i naturen, och du kan ringa våra recensioner en sorts råd till regeringen, sade han.

Myklebust säger att det i huvudsak finns två saker som gör att en växt uppträder på svartlistan: det är spridningsförmågan hos växten och dess effekt på hushållet.

- Några av plantorna har mycket hög ekologisk risk, det vill säga att de sprider sig effektivt och förskjuter andra arter. Exempel på detta är jätte bok, lupin och jätte purjolök. Det här är också växter, många vet väl och kanske i sin trädgård, säger han.

Artsdatabanken försöker nu skapa expertgrupper för att revidera den svarta listan från 2012. Det slutliga resultatet får vi i slutet av 2017 eller början av 2018.

- Årtiondet Artsdatabanken har funnits har vi upplevt ett ökat intresse för främlingar arter och vilka problem dessa kan skapa, säger Myklebust.

Borde inte sprida

Ladstein av informationskontor av blommor och växter är uppenbart att det är viktigt att känna till listorna och att många av de växter på båda listorna inte bör spridas.

- Planterna på listorna bör omges av nykterhet, men det finns ingen anledning att panik, även om något har blivit bannat, säger hon.

Ladstein säger att de får många frågor om lupiner och skogsbjörnar, båda plantor som många har, särskilt i äldre trädgårdar.

- Många har säkert lärt sig att dessa sprider sig snabbt och nästan kan "ta över" en trädgård, men ingen av dem är på förbudslista, säger hon.

Illegala deponier

En del av anledningen till att många av växterna har spred sig snabbt, enligt Artsdatabanken att det har varit vanligt att gräva upp och kasta ut en trädgårdsväxt när det blir överdriven eller överflödig.

Planterna har ofta landat på ofrivilliga deponier, vägar, skogskanter och strandkanter och sprid sedan gradvis ut.

Ladstein betonar att hon anser att det är viktigt att respektera både förbud och svartlista, men rädsla kan vara att det finns liten mångfald kvar.

- Vi planterar inte växter som stör allergikämpare, och vi kommer inte att plantera växter som finns på svartlista eller förbudslista. Jag är osäker på om det är bra för mångfald på lång sikt, säger hon.

ADVERT

Mest populära