All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Drömmer du om poolen i trädgården?

Den vackra poolen ligger i Mistets trädgård. Dimensionerna är 4x8 meter. Längs två sidor har Oppdalsskifer lagts, och på andra sidan finns ett tryckimpregnerat däck. De glänsar i varandra på ett färgstarkt sätt, och på avstånd är det inte möjligt att se skillnaderna mellan materialen.

- Med en stor, vacker trädgård med äppelträd och två simning glada barn som låg där i korten att en pool skulle vara mer än populära, säger Marianne Frisvold Furuseth och Jan Petter Furuseth, själv en mästare timmer.

- Vi hittade snabbt många bra skäl att bygga en simbassäng; Den norska sommaren är ofta moody och kort, stranden är långt borta och simning är bra trim. Men för att vara helt ärlig, det var den främsta orsaken en gammal dröm vi båda hade sedan barndomen, nämligen drömmen om en egen pool, skrattar Marianne.

- Nu hade vi möjlighet hade vi köpt andra våningen i huset, låg gräsmattan platt och trevligt, och med en handyman i familjen valde vi poolen i stället för ny bil under våren 2003.

De har aldrig ångrat. Detta är den bästa investeringen som de har gjort.

- Det finns mycket mindre arbete med poolen och underhållet av det än vi hade tänkt på förhand. Det är en lyx att njuta av en tidig morgon simma innan arbetet en varm sommardag, och det är inte mindre vacker att ta ett dopp på kvällen, speciellt när stjärnorna tindra, syrsor sjunga och sommarnatten verkar evigt ung. Och inte minst blir du väldigt populär hos vänner, skrattar paret.

De har roliga badpartier under hela sommaren, den första börjar den 17 maj, och då blir det en hit.

Förberedelser

- Första steget i processen var att skicka en förenklad bygganmälan till kommunen med anmälan till grannar, säger Jan Petter. - När godkännandet kom, grävde vi ut jorden med en grävmaskin, och sedan var marken planerad. Den låg på en halv meter med en kolv, vilket säkerställer att marken dröjs och dräneras för vatten. Sedan kastades en sula. Poolen var utrustad med skålar och tallrikar inuti innan poolduken lades på.

Familjen valde att använda det svenska företaget Folkpool för jobbet.

- De gjorde jobbet på två dagar, och vi var mycket nöjda med företaget, skriver Furuseth.

Elvärme- och vattenreningsverk

Vattnet värms elektriskt. Och när poolen inte används, bryts en typ av poolöverdrag som uppfyller säkerhetskraven. Rita kan tåla en vuxnas vikt. Höljet förhindrar också värmeavledning på natten.

Vattnet i poolen är i en reningsanläggning och genom ett sandfilter. Detta bidrar till stor vattenkvalitet under hela sommaren. Rengöraren är monterad i källaren - frostfri.

Ett litet paradis mitt i Oslo. Tätt skrovlig häckskärm och förhindra tillgång till poolområdet. Ungdomarna kan inte be två gånger när poolen står och blinkar med blåblått vatten en varm sommardag.

Badsäsongen varar från början av maj till september.

- Det finns inte mycket arbete med en pool som många tycker, säger Jan Petter.

- Någonting måste göras vår och höst, men under högsäsongen är det i stor utsträckning av sig själv. Jag mäter klorinnehållet och pH-värdena varje vecka och justera med klor och kemikalier efter behov så att vattenkvaliteten är bra. Vi har investerat i en pool dammsugare som håller botten ren. Dessa finns i många sorter. Dessutom kväver jag 2-3 gånger under säsongen. Flera skeptiker hävdar att det snart kommer att vara problem med alger eller grumligt vatten - men det spelar ingen roll om du är bra på underhållet.

En fast pool som denna måste tömmas i motsats till en stålplatta pool. Ungefär hälften av vattnet sjunker till under munstyckena så att växten kan tömmas av vatten före vintern. På vintern fryser vattnet och poolområdet är täckt med säkra plattor.

För att säkerställa användningen är fastigheten ett staket med 1,5 m högt staket.

Badregler och föreskrifter

- Vi älskar inte regler med oss, säger Marianne. Om du har en pool måste du kunna använda den. Men vi har infört några badregler. Barnen måste hålla nere ljudnivån, besökare måste ta handdukar och badkläder och barnen har kanske begärt att simma hemma först. Vi monterade också en utedusch tidigt att duscha före och efter badet.

ADVERT

Mest populära