All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Drömmer du om att bygga en pool i trädgården?

- Om du är en vattenentusiast kan du få mycket avkoppling ur en pool. Det första du behöver göra är att ta reda på hur du använder poolen, rekommendera Arne Nesje, som är både sekreterare för byggkomponenten och SINTEF Byggforsks experten på simbassänger.

- Vill du bara ha en liten pool för barnen, en plats att träna eller en pool där du kan bjuda hela familjen på övervåningen? Det som är viktigt är att du inte bara planerar att använda poolen en gång i veckan, tror han.

Ansök om tillstånd

De flesta pooler grävas ner i marken, och om konstruktionen inte ligger längre än en halv meter behöver du inte söka godkännande från kommunen och grannarna.

Om du bygger högre än detta måste du tillhandahålla ett bygglov och en närliggande varning. I regel är detta inte ett problem, åtminstone inte om poolen ligger inom fyra meter till markgränsen.

Du måste ändå skicka ett byggnadsmeddelande till kommunen innan du börjar.

Läs också:

Chaosförlust i garaget?

Hela familjen kommer att älska denna lösning när det gäller skidåkning och cykling!

Säkerhet

- Din pool måste säkras med staket eller lock / starkt skydd för att förebygga olyckor, förklarar Arne Nesje.

Om du går till ett staket måste det vara minst 150 cm högt. Varje lock måste vara tillräckligt solid för att klara sig av en persons vikt.

Storlek och djup

Det förväntas inte att en pool kostar en del.

- Men den grundläggande investeringen med vattencirkulationssystem, reningsverk, filter och eventuellt trappor är nästan densamma oavsett storlek. Naturligtvis kostar det mer att hålla en stor pool uppvärmd än en mindre.

Men om du först har en pool, se till att den inte är för liten, rekommenderar Arne Nesje.

- Om du vill simma, bör poolen ha en längd på 8-10 meter, och helst mer om du har plats. Vattendjupet ska vara minst 70-80 cm.

Läs också:

3 smart att plaska zon

De flesta människor går för kakel i zonen mellan bänkskivan och väggskåp på kjøkkenenet. Men valen är många, så varför inte gå till något lite mer ...

Vem ska bygga?

- Jag rekommenderar att du använder professionell hjälp. En simbassäng är förmodligen den mest komplicerade byggnadsstrukturen en individ kan komma igång med, säger Arne Nesje.

Förutom grundläggande arbete, betong, murverk och kakelverk, samt en hel del teknisk utrustning. Detta bidrar till leverantörerna.

På varma sommardagar är det bra att ha ett nytt dopp. Foto: Getty Images

Vad ska det byggas in?

Stål eller syntetiska stålbassänger är billigare än en gjuten betongkonstruktion. Du kan också behandla betongen med PVC-duk eller färg som gör poolen tätt.

- Kakel är den längsta och behöver minst underhåll samtidigt som man ser mest ut, säger Arne Nesje.

Läs också:

Bygga bad efter våt norm

Det tar en hel del kompetens, effektivt samarbete och omsorgsfulla detaljer att bygga ett badrum som håller fast.

Maltbetong får endast varas i tre till fyra år innan det behöver underhåll. Dockor i, till exempel. PVC kan få ryggar som kan orsaka läckor och vatten på baksidan, med efterföljande reparationer.

Men kakel måste göras på rätt sätt - Dåliga plattor kan leda till lösa kakel på grund av frysning på vintern.

Hur lång tid tar det?

- Du kan förvänta dig att det tar 4-6 månader från den första spaden tills du kan få en öppningsfest i poolen. Det är en bra idé att gräva och krascha på hösten så att den kan stå och bota innan resten av arbetet görs nästa vår. Då kan du hoppa i vattnet i juni, föreslår Arne Nesje.

Mer information:

Pool King. com

vaba. com

Pahlen. com

Pool specialist. com

Partner Line. com

Pool. com

ADVERT

Mest populära