All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vågar du hoppa i den?

. "-. Man måste ta några chanser under ett liv Det gör man kan Det tar också en chans på den dag du gifta sig. Liv Haug, konsumentekonom i Nordea "

Att betala för egen, inte att hyra har varit en mantra de senaste åren.

Du kan räkna med kostnaderna här: Egen eller hyra?

Tidigare unga par som vill flytta längs säkert kunnat köpa på en gång, eftersom de kunde förvänta sig att tjäna från det oavsett om de levde eller var tvungen att sälja på grund av uppbrottet. En period stigit så snabbt att man skulle kunna tjäna en bra summa pengar, även om förhållandet sprack efter några månader, och man var tvungen att sälja innan det hade varit ett år och man kunde få skattelättnader från den.

- Alltid teckna ett kontrakt, konsumentekonom Liv Irene Haugs bästa råd. Foto: Nordea Visa mer

För många har det helt enkelt varit en smart entrébiljett på bostadsmarknaden eftersom de inte hade kunnat hysa bostäder på egen hand. Men en rumskompis är en genväg på huset stege, och om förhållandet raster som vi är kvar med en fin vinst på kontot och avdragsgilla så att man kan köpa bostäder ensam.

Läs: Singlar bostadsfälla, får inte lån.

Vad när huspriserna faller?

Hushållspriserna har dock under de senaste månaderna lett till att flera har varit tvungna att sälja med förlust. Och du är särskilt utsatt för att kollapsa. Tidningarna har varit fulla av skräckhistorier, som det här paret i Bergen, som var tvunget att sälja fastigheten till 900 000 till en kostnad och förlorade 1, 1 miljon.

"Vi skulle ta över huset i maj i år, men det slutade mellan oss innan vi kunde flytta in", säger Judith Johansen, 28, till Bergens Tidende.

Läs också: Köp säker med dina vänner

DinSide frågade Liv Irene Haug, konsumentekonom på Nordea, vare sig i dagens marknad snarare bör överväga prøvebo i hyresbostäder med sin flickvän innan du köper.

- Jag har sett någon att man borde hyra och inte köpa, men det är inte nödvändigtvis korrekt, säger Haug till DinSide.

Hon påpekar att det finns flera faktorer som borde vara på plats för att det ska betala. Först och främst är det viktigt att du får fastigheten till ett bra pris och att det kommer att vara möjligt att bo där ett par år i förväg. Man måste tänka på lång sikt.

DinSide: Det är bra här är dilemmaet för dem som kommer att flytta ihop för första gången. Du kommer att älska det, och även om du aldrig har någon garanti för att den kommer att vara kvar, finns det fortfarande en större risk att bo tillsammans för första gången.

- Man bör också fråga sig: Är det möjligt att hyra huset om förhållandet ska gå? Ska jag kunna betala de månatliga utgifterna för eventuella överträdelser? Till exempel, genom att hyra ett rum?

Det är därför tillrådligt att inte fullfölja krediten helt, men väljer att köpa ett hem som man kan ta över för en pausperiod.

Smart Calculator: Kontrollera hur mycket du kan låna

Slutfört bild

Rösta!

Skulle du köpa en ny pojkvän? (Stängd)

Nej, du borde alltid hyra tillsammans först. (48%) 114

Ja, jag tror på kärleken och bostadsmarknaden. (27%) 64

Inte marknaden är nu. (26%) 62

Nedstigningen är inte kontrollerad och speglar endast läsarnas egna åsikter.

- Bostadsmarknaden har slutat nu, för en tid - kanske lite längre för nya bostäder - men det kommer förmodligen att börja igen för att människor behöver en bostadsort, säger Haug.

Det är viktigt att komma ihåg att när du köper ett hem borde du inte bara ta hänsyn till låneutgifterna, det följer fler utgifter och skyldigheter när du äger. - För att använda kostnaderna är beroende av inkomster, hittills har det inte varit svårt att få ett jobb, kanske till och med ett jobb där du har möjlighet att reglera hur mycket du vill arbeta på det här sättet för att få tillräckligt med kostnader , det här kan vara svårare. Vi hoppas att arbetslösheten inte stiger för mycket.

Hur det går, det finns många åsikter om, men ingen kan ge ett säkert svar.

Är det inte bra att hålla lite tillbaka innan du köper ett hem, till exempel att hyra först?

- Det är nog klokt att hyra först, men du måste ta några chanser under en livstid. Du gör det. Du tar också chansen på dagen du gifter dig. Men man bör gå igenom ekonomin noggrant för att se hur man hanterar alla utgifter, det är mycket sant i uttrycket att hästarna biter när spjälsängen är tom.

Ställ in en budget här

Skriv kontrakt

Det viktigaste du gör före den dag du rör dig ihop är att teckna en samboersammanfattning. Oavsett om du äger eller hyr.

- Det beror helt på. Till exempel, för att säkra dina egna insättningar, är du välkommen att gå till bostäder med olika kapital, säger Haug. - Detta är också vanligt i kollektiva termer, om du bor med vänner.

- Här ska beskriva de tydliga regler: Vad händer om man rör sig ut, vilket pris skall tillämpas, hur långt i förväg du ska meddela dem att du vill flytta ut, och hur snabbt man kan kräva att bostaden skall säljs?

Inte mycket romantisk, men det här är smart att komma på plats medan du är vänner - eller kärlek. Om avtalet är klart kan detta underlätta processen för ett eventuellt genombrott.

Du kan hitta ett gratis samboavtal från DinSide här. Använd detta som utgångspunkt och anpassa din situation. Läs mer om varför du borde skriva ett samboskontrakt.

Innan du köper, fråga dig själv:

 • Har du råd?
 • Får du huset till ett bra pris?
 • Finns det en plats där du kan leva under en längre tid?
 • Vad händer om förhållandet misslyckas?
 • Kommer man att kunna täcka månadsutgifterna enbart för en period?
 • Hur ser deras resultat / utgifter fram?
 • Vad vill du göra om förhållandet ska gå?
 • Det är sagt, det är inte alltid man borde köpa ett hem. Det är lönsamt att äga, men det binder dig också mycket.

  - Inte alla måste köpa. När du hyr, är du friare, man kan ändra platsen för att underlätta ... det är en reflektion. Ska du jobba så mycket att det går utöver studierna för att hantera lånet, kan lägenheten vara olönsam. Utbildning är en av de viktigaste investeringarna du gör under ditt liv, avslutar Haug.

  Det är därför inte nödvändigt att förhindra att du och din pojkvän blir samboerska i ditt eget hem. Kanske förhållandet går bra och det är en bra investering. Kanske är det fel, men då har du många alternativ. Du måste dock ta hand om saker lagligt korrekt så att du vet vad som kan hända i vissa fall.

  Om du fortfarande tycker att det är läskigt är det kanske inte den ekonomiska aspekten som väger tyngst?

  ADVERT

  Mest populära