All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Skar du gräsmattan på söndagar?

Drömmen är att vakna en sen söndagsmorgon av solstrålarna som lyser över sovrummet, men ibland är det en kraftfull tid på en gräsklippare som rusar oss ur sömnen.

Bli du arg eller gjorde du detsamma om det behövs?

Antalet av dem som går på kyrkans tjänst på en söndag faller. En europeisk socialundersökning, en europeisk socialundersökning, som gjordes 2009 visade att endast 2 procent av den norska befolkningen går till söndagens religiösa tjänster i den norska kyrkan.

Vi firar ändå högtiden.

  • Låt inte angränsande offer förstör sommaren

Påföljder

Enligt lagen är det inte tillåtet att störa otillbörliga larm mellan 00:00 och 2400, dvs hela dagen. Detta gäller söndagar och alla andra röda dagar. På pingst, påsk och jul, kommer fred att sakta ner från 16.00.

- Erfarenheten visar att det inte finns många som vet att detta är straffbart. Vi får många förfrågningar där buller från grannar är konflikten. Vare sig det är för att de inte vet om regeln eller bara för att de inte bryr sig, vet vi inte, säger Morten Fæste, generaladvokat i bostadsrättsföreningen.

Det är inte bara gräsklipparen som måste vara tyst på söndagar. Det handlar om larm, allt från motorsåg till borrning.

Söndagar mellan kl. 06.00 och 13.00 är också förbjudet att organisera eller hålla offentliga evenemang, som föreställningar, sportkonkurrenser och idrottare.

Och listan slutar inte där. På söndagar, under den tid då hummerfisk tillåts, är det inte tillåtet att sätta eller dra upp disken.

Brott mot lagen bör straffas med böter, men det bör vara sällsynt att polisen väljer den lösningen snarare än medling.

  • Kan du flagga regler?

Varför håller vi söndag helg?

Särskilt i början av sommaren ökar andelen förfrågningar till bostadsrättsföreningen.

- Det finns flera som behöver fixa och städa trädgården innan sommarlovet börjar, och det här skapar fler konflikter, säger Fæste.

Varför många av oss håller på semester, kan det spekuleras.

- Även om många kanske inte vet att firandet av helgdagar är lagstadgat, är det trots allt en tradition som finns i oss. De flesta i Norge tittar på söndagen som en avslappningsdag, säger Fæste.

  • Det här är vad du behöver acceptera från angränsande kläder.

Skär inte gräset när din granne har gäster.

Morten Fars bästa råd är att visa respekt och i regel hålla sanktionsregeln.

Några kvarter anser inte regeln lika viktig, men om du följer regeln som ny i grannskapet, kan många konflikter undvikas.

- Det bästa är att visa artighet och hänsyn. Du kan vänta på häcken när nästa dörr sitter med gäster i trädgården, säger Fæste.

- Om du abolutt måste börja med typ av arbete på en söndag så det kan förklara med grannen i förväg för att stoppa en verklig konflikt, säger han.

Flera angränsande konflikter hamnar också i konfliktrådet. De kommer in över 400 grannkonflikter om året och några av dem är i bullret från sina grannar. Hur många av dem som pratar om röda dagar, Gro Jørgensen, informationschef på Konfliktrådet, kan inte säga säkert.

- Sådan bullerfrågor, som din granne kan ha börjat gräsklipparen på en helgdag, är frågor som har byggts upp över tiden. När de kommer hit för att de är irriterade av flera saker, och därefter tillsattes det kan vara så att den ena parten började också gräsklipparen på en söndag, säger Jörgensen.

Dessa konflikter försöker lösa sig snabbt för att få en bra lösning.

Vad tycker du - är regeln föråldrad och accepterar du ljud på röda dagar?

  • Vi vill ge dig mer smarta tips - registrera dig för vårt nyhetsbrev
ADVERT

Mest populära