All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Kollar du på vattnet?

under förra året hanterade försäkringsbranschen i 1593 vattenskador där orsaken var slitaget på din varmvattenberedare. Vattenläckorna förstörde 91 miljoner kronor i privathem och företag, enligt siffror från Finans Norge. Skadeförteckningen förra året förväntas bli godkänt i år, försäkringsbolaget If reports.

- Varmvattenberedare i rostfritt stål har en livslängd på 15-20 år. Många har en tippande vattenbomb i sina hem, säger kommunikationsrådgivare Sigmund Clementz i If.

Tidigare har Hus & Bolig skrivit om hetvattenberedare som utgör brandfara i hemmet. Förra året och i år har många konsumenter kontrollerat sina läsare för att klargöra om de utgör brandfara. Detta kan göras genom att kontrollera serienumret på sina OSO-läsare.

Om du inte har kontrollerat din OSO-editor ännu borde du göra det nu.

Så många av de stora skadorna hända i bostadsrättsföreningar och bostadsrätter där varmvattentankar skåp utan avloppet i köket.

De första sex månaderna i år har det varit alla 952 vattenläckor från värmaren som är mer än 30 år gammal. Typiskt är antalet skador mellan 600 och 700 från vattenvärmare som har nått pensionsåldern. Att hålla trenden kommer skademistaten att få en ny topp i år.

Veckor av torkning

- Även om vattenskador från gamla värmeelement täcks på försäkringen, jag har ännu inte att prata med någon som tycker det är roligt att ha vatten i väggen genom de tre våningar, läckage i grannen i trapphuset eller källare full av vatten, säger Clementz.

Förutom föremål och möbler som förstörde, det finns en annan stor hake: Vid stora vattenskador fläkten går i veckor för att torka upp, och sedan hantverkarna i och ut ur hemmet flera veckor.

Är du rädd för vattenskador, kan vattendetektorn vara saken för dig. En mängd vattendetektorer kommer att vara belägna i farliga områden, till exempel nära en hettank. Varje detektor har en liten tråd som kan detektera även de minsta mängderna vatten. De kommer till exempel att upptäcka läckage från frysen, kylskåpet eller en plötslig uppgång av grundvattnet i källaren. Om detekteras vatten, informeras kunden omedelbart via en app på sin smartphone. Anmälan går också direkt till en professionell larmstation som ringer kunden.

Försäkringsbolaget Om rekommenderar alla att ta en titt på deras vattenvärmars produktionsår. Året är i sinnet.

- Skriv detta år tydligt och tydligt på sidan av boken så det är lätt att se. Alternativt året tanken är monterad. Beredaren är kanske hem tråkigt ämne, och det är smart att ha en tydlig påminnelse när det är dags att byta, säger Sigmund Clementz.

Ta en titt på och runt tanken årligen för att upptäcka läckage tidigt, hans råd är.

Och medan vi talar för råd. Visste du att en genomsnittlig familj på fem kan spara över tio tusen dollar för att byta duschvanor utan att förlora tröst på morgonen eller kvällssvätter? Här kan du se beräkningen som House & Home har gjort för en familj.

Köksavgifter

- Gamla varmvattentankar i köksskåp och utan vattenstoppventil kan orsaka stora skador. Vi rekommenderar husägare och bostadsföretag att genomföra årliga inspektioner av vattenvärmare. Just här är det många skador, säger han.

Tidigare var det möjligt att installera prefabricatorer i alla rum utan att ha avlopp eller läckageskydd. I alla nya bostäder där en ny processor ska installeras på exempelvis köket måste den skyddas mot läckage. Det vanligaste är att rörmokaren monterar en vattenstoppventil.

- Om du byter ut din gamla bärare och står i ett köksskåp utan att stänga av bör du ha en vattenstoppventil installerad. Det är också möjligt att installera en sådan ventil på bäraren som du har idag av säkerhetsskäl, säger Sigmund Clementz i If.

ADVERT

Mest populära