All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Tvätter vi våra kläder för ofta?

Nästan ingen tvätt korrekt

Medan många av oss städar sällan verkar det som om de flesta har kontinuerliga tvättmaskiner. Och i synnerhet går krossarna i tvättmaskinen, enligt en undersökning som genomfördes av Lilleborg.

Men samma undersökning visar också att nästan 20 procent av oss går med samma trosa mer än två dagar. Och fem procent byter inte trosor ända tills tre till fem dagar har gått.

I sin undersökning har Lilleborg frågat över tusen människor från hela landet om tvätt och hur länge de använder kläderna innan de tvättar dem.

- Deltagarna i undersökningen blev uppenbarligen anonyma, och då tror vi att de flesta har svarat ärligt, säger Malin Skaar, en ledande konsumenttjänst. Hon betonar också att undersökningen visar att de flesta människor har ett förnuftigt förhållande till hur ofta de tvättar sin tvätt.

Enligt en undersökning gjord av tvättmedelstillverkaren Woolite säger nästan 60 procent av kvinnorna att de tvätta tvätten efter en enda användning, trots att de inte var smutsiga.

90 procent erkänner att de inte kollade om kläderna var smutsiga innan de kastades i tvättmaskinen efter en eller två gångers användning.

Tvätta kläder för ofta

I flera år har etnolog Ingun Grimstad Klepp vid Norska Institutet för konsumentforskning (SIFO) studerat norska folks smutsiga kläder. Hon har undrat sig om den höga tvätten som bara växer och växer. "Från ren till nyligen tvättad" är rapporten hon skrev baserat på det här problemet.

Foto: ILLUSTRATION PHOTO: thinkstockphotos

Hon betyder helt enkelt att vi tvättar våra kläder för ofta.

Så ofta det är vanligt att byta kläder

Trosor och kalsonger:

flera gånger om dagen, 45 procent

Efter en dag: 36 procent

Efter två dagar: 13 procent

Efter tre till fem dagar: 5 procent

sockor:

Flera gånger om dagen, 24 procent

Efter en dag: 40 procent

Efter två dagar: 23 procent

Efter tre till fem dagar, 9 procent < 999> tröja & toppar:

flera gånger om dagen, 29 procent

Efter en dag: 24 procent

Efter två dagar: 33 procent

Efter tre till fem dagar: 14 procent

Jeans och jeans

Efter två dagar: 10 procent

Efter tre till fem dagar: 45 procent

Efter en vecka: 28 procent

Källa: Lilleborg

- som det är nu tvättar vi kläder eftersom de har har använts och inte nödvändigtvis för att de är smutsiga, påpekar Klepp.

Den viktigaste slutsatsen i rapporten är att vi tvättar mycket mer kläder än tidigare, men vi tvättar inte nödvändigtvis bättre, och vi tvättar främst av sociala skäl. "

Delar av bassängen är anpassad till en tvätt som inte är smutsig < 999> ", anges det i rapportens slutsats. Använd dina kläder en dag till Ibland tvättar vi kläder som inte är smutsiga bara för att de ska känna sig rena. Försök istället att hänga kläderna ut i luften eller i badrummet när luften är fuktig.

Management Consultant i Green Everyday, Ann-Kristin Berg förklarar till bonytt. nej att vi tvättar kläder mycket oftare idag än vad vi gjorde för 20 år sedan.

Hon rekommenderar dig att bära dina kläder en dag.

- Kanske det hänger dina kläder till luft eller tar bort en fläck med en trasa, pekar Berg ut. Byt strumpor varje dag

Enligt undersökningen från Lilleborg använder fjärde norska sanden i två dagar innan de tvättas.

Och en av tio använder samma strumpor i tre till fem dagar.

- Strumpor har varit i skor, raka på fötter som blir heta och svettiga. Många människor går också till golvet hemma, så att strumpor inte ska användas i mer än en dag

, påpekar Skaar. Läs också: Letar du efter nya inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

Tvätter du underkläderna på 40 grader?

Tvätta inte dina underkläder vid 40 grader?

Bra guide till punktfjernning

Dessa rengöringsfel gör alla

ADVERT

Mest populära