All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Detta måste du göra nu

Förberedelseslista för öppen spis

  • Kontrollera ugnen, både inomhus och utomhus.
  • Rengör rökröret, kontrollera packningarna runt dörren och glaset.
  • Kontrollera brännplattor
  • Demontering aska och sot
  • Kontrollera att det inte finns några sprickor i gjutjärn eller läckage vid fogarna
  • rena inre ytor, företrädesvis med fuktig tidningspapper
  • Lägga en påse eller två kopparsulfat < 999> Källor: Morten Seljeskog / Sintef och Merethe Slensvik Halvorsrød / Norska värmen.

Klar för skörd och peiskos? Innan du köper ved och mousserande briketter, gör kaminen klar för säsongen. Det finns några smarta knep du kan göra med eldstaden och kaminen

före du börjar skjuta. Det viktigaste du kan göra för att förbereda ugnen för en annan säsong är invändig rengöring, rengöring av skorstenen, kontrollera tätningar runt dörren och glas, samt kontrollera ugnen både inne och ute.

- Du bör också ta en snabb kontroll om skorstenen har haft några synliga skador / läckor. Det senare är speciellt sant om du har en något äldre skorsten av murverk och tegelsten ", säger Morten Seljeskog, forskare vid Sintef Energi.

Kontrollera även brännplattorna, vilka är de demonterbara inre plattorna i själva förbränningskammaren. Demontera dessa och ta bort alla aska bakom plattorna då. Ett sådant asklager kommer att fungera som isolering och fördröja värmeffekten i rummet.

Töm askelådan

Vid beredning av uppvärmningssäsongen är det viktigt att tömma askkoppen om det finns aska där förra året. Detta låter dig tömma dig själv i en eldfast hink och ha den där tills du är helt säker på att det inte finns någon glöd.

- Då bör du borsta runt kammaren och se om det finns sot på väggarna. Sot isolerar mycket, så det är en fördel att få bort det. Se också över brännplattorna att de inte är sprungna. Dessa kan bytas ut. Om din eldstad är från och med 1998 finns reservdelar till de flesta ugnar, säger Merethe Slensvik Halvorsrød, ordförande i Norsk Varme.

Vill du dekorera det nya vardagsrummet med en vacker gammal vedspis? Då bör du kolla dessa regler.

Artikeln fortsätter under bilden.

CHECKLISTA: Det viktigaste du kan göra för att förbereda ugnen för en annan säsong är invändig rengöring, rengöring av skorstenen, kontrollera tätningar runt dörren och glas, kontrollera ugnen både inne och ute. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: Getty Images.

Leta efter sprickor och läckor

Ugnar utsätts för stora temperaturfluktuationer under användning. Ugnarna skruvas samman av flera delar, och kits och packningar används för att få ugnen tillräckligt nära. Tätningar är slitna och kattungar tenderar att bryta upp efter några års användning. Kontrollera därför att det inte finns några sprickor i gjutjärnet eller läckage vid leder, särskilt vid utloppet från ugnen och skorstenens ingång.

- Blad stålugnar kan också ha läckage på grund av stress under större tempersvingninger, så dessa måste också kontrolleras, bestämmer Morten Seljeskog.

Minst en gång om året ska du ta bort valv och brännare och kontrollera att de är i gott skick.

Kontrollera även bottennätet för skador. Invändiga delar kan ha skador och slitage och måste bytas ut ibland. Byt ut paket om de ser utslitna eller det finns synliga skador. Kontrollera även läckage runt glas.

Tricket ska avfyra på ett sätt som håller kubbarna längre och ger mer värme.

Rengör inre ytor

- Kontrollera även om det finns mycket sot inuti sotröret, speciellt om du bränner många mousserande briketter. Rengör de inre ytorna så mycket som möjligt och använd en speciell askdammsugare för att undvika sot, damm och aska i rummet, säger Morten Seljeskog.

- Undvik alltid att använda dammsugaren när du rengör ugnen. Det kan leda till eld om det finns en ask som glöder, varnar Merethe Slensvik Halvorsrød, ordförande i Norsk Varme.

Klar för peiskos? Kontrollera vilka tennbriketter som bäst testas.

Kopparsulfat och salt

De första gången du slutar kan vara ett försök att placera en påse eller två med kopparsulfat.

Kopparsulfatet reagerar i flammorna och bildar en gas som binder kemiskt till sotet i skorstenarna och gör det brinnare mer effektivt. Du köper kopparsulfat i livsmedelsbutiker och hårdvaruaffärer.

- Detta kan du repetera regelbundet, beroende på hur mycket du brinner. Vissa råd att spruta vanligt hushållsalt på kubbarna. Saltet reagerar med vattenångan från förbränning och bildar en svag syra som hjälper till att lösa upp sot och tjärbeläggning på inre delar. Detta borde inte ske för ofta, eftersom syran påskyndar sönderdelning och rost, konstaterar Morten Seljeskog.

Han betonar att ingen av dessa metoder är ett ersättare för bra gammaldags svepning, men kan hjälpa dig att hålla skorstensläckaget på en relativt blygsam nivå under hela uppvärmningssäsongen.

Intresserad av arkitektur, inredning, bostadsmarknad, städning eller trädgård? Följ Klicka Properties på Facebook.

ADVERT

Mest populära