All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Detta bör göras innan du lämnar

->

Foto: Colourbox

* Sommartid är åskväder, särskilt i östra Norge och i Agder och Telemark. För att undvika skador på elektrisk utrustning om blixten dämpades dra ut kontakterna. Kom ihåg små apparater som kaffebryggare och vattenkokare samt tv och datorer.

* Stäng av vattnet innan du lämnar.

* Se till att huset ser bebodd ut. Lämna lite ljus, så det finns ljus i huset på kvällen. Om du har en timer, kommer du självklart att använda den. Dra inte för alla gardiner, men göm borta dyra saker som kan ses från fönstret.

* Låt det ligga bebodd utanför också. Klipp gräset strax innan du lämnar. Fråga om grannen kan vattna växterna om den är torr och kanske klippa gräset om du kommer att vara långt borta. Om de slänger sina skräp en gång om dagen, uppger de också att huset är bebodat.

* Låt inte brevlådan flyta över. Be posten att tillfälligt skjuta upp ditt mail eller behåll det tills du kommer hem. Om du prenumererar på tidningar som levereras med bud, be abonnemangsavdelningen att göra detsamma.

* Skär ner häckar mm runt huset. Tät plantering runt huset är en inbjudan till tjuvar.

* Vidarekoppla telefonen till mobiltelefonen. Om du vill tillbringa din semester helt, kanske du vill fråga din familj eller vänner om du kan vidarekoppla din telefon till dem medan du är borta.

* Dölj bort utrustning tjuvar kan använda för att komma in. Lås verktyg och verktyg.

* Se till att villan och hemförsäkringen betalas och att reseförsäkringen är i ordning.

Läs mer: www. stoppa inbrott. com

www. rekord. com

www. tryggogsikker. com

ADVERT

Mest populära