All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Göra detta innan du lämnar

lista för semester

  • Utdrag pluggar
  • Utdrag antenn ledningar och kablar till modemet och andra mottagare
  • Stäng huvudkranen
  • Monterings läckage stop
  • Rengöring dusch avloppet <999 > Källor: Lars-Erik Fiskum och Jostein Ween Grav.

Den gemensamma semestern står för dörren och juli är semestermånaden snarare än vissa. De flesta lämnar hemmet för sig själv i både två och tre veckor.

De flesta människor tror tillräckligt för att säkra mot inbrott, men lika viktigt är fokus på skador som orsakats av el och vatten, delvis på grund av skador kan vara mycket mer omfattande än när du är närvarande.

Högsäsong

Sommaren är högsäsongen för vattenskador, som är en av de värsta skadorna du kan få i ett hem.

Enligt Vattenskadorskontoret vid SINTEF är sannolikheten för att komma hem till vattenskadade hus mycket högre än att du påverkas av inbrott. I genomsnitt registreras 200 vattenskador i norska hem varje dag.

Enligt SINTEF ökar antalet vattenskador på norska hem årligen och skadan är fortfarande dyrare. Även om kalla vintrar är ansvariga för många vattenskador, finns slitage rör som ligger bakom det största antalet.

20. 000 vattenskador

Under sommarmånaderna juni, juli och augusti väntas ca 20 000 vattenskador i norska hem till en kostnad av 900 miljoner kronor. Skadan är som regel orsakad av läckage från vattenrör. Speciellt bostäder från 50-, 60- och 70-talen har rör utsatta för läckage, enligt Research News från NTNU och SINTEF. Det bästa är att byta ut dessa rör innan de slits ut, men för många kommer det att vara en prioriterad prioritet.

Då är det viktigt att vara ledare där.

Några enkla steg kan spara stora kostnader och mycket problem. SKADA: Vattenläckage från anslutning. Foto: Foto: SINTEF

Huvud kranen

expert på vattenskador: Lars-Erik Fiskum, forskningschef vid vattenskador Office / SINTEF. Foto: Foto: SINTEF

Vatten är kanske en av de mest destruktiva till ett hem, om det är tillåtet att stå köra okontrollerat under en lång tid.

- Vattenskadorna som uppstår under semestern är ofta omfattande och därmed dyra, eftersom vattnet blir översvämmade bortom dagar innan skadan upptäcks. Stenger å andra sidan bottenvåningen kranen innan du reser, kan du vara ganska säker, säger Lars-Erik Fiskum, forskningschef vid vattenskador Office vid SINTEF.

Han uppmanar husägare att installera ett läckagepropp till eller runt vattenburna anläggningar för att varna och stoppa oönskade vattenflöden.

På detta sätt garanterar du ditt fritidshus.

- Rengör skuggorna före semestern

Då är duschen avstängd. Släckaren ska rengöras minst en gång per år, och det är klokt att göra detta innan du lämnar hemmet för en lång tid.

När avloppet inte städas regelbundet fylls det gradvis av hår, smuts och fett.

I perioder utan vattenförsörjning, som i tomma hus, är risken att denna fråga stiffar och tätar utloppet på utloppet.

- Om du inte har rengjort släckaren i förväg kan den första duschen efter semestern leda till vatten utöver badrumsgolvet på grund av minskad dränering. Detta ökar risken för fuktintrång i golvstrukturen, vilket kan vara dyrt, varnar Fiskum.

Problemet uppstår när du kommer hem.

BREAKFAST: Detta kommer att dyka upp när avloppsröret läcker ut. Foto: PHOTO: SINTEF Byggforskning

Skuggorna i huset representerar ingen omedelbar risk för ett bostadshus, men kan återlämnas efter återkomst. Anledningen är först och främst att släcka som inte rengörs regelbundet, fylls gradvis av hår, smuts och fett.

Stäng stoppkranen

Därför är det lämpligt att stänga stoppskruven vid frånvaro. Alla i hushållet bör veta var man ska stoppa kranen och hur den stängs. Den mest omfattande vattenskador uppstår i tomma hus där vattnet blir översvämmade bortom dagar innan skadan upptäcks. Ofta är skadorna orsakade av läckage från ett dolt vattenrör.

Källa: Vattenskadorskontor / SINTEF

Och när detta inträffar under perioder utan vattenförsörjning är det en stor chans att materialet kommer att styva och täta utloppet på utloppet.

- Speciellt i perioder utan vattenförsörjning kan detta material förstyva och täta delar av släckarens utlopp, säger Lars-Erik Fiskum.

- Om du inte har städat duschen i förväg, kan den första duschen efter semestern leda till minskat dränering och vatten utöver badrumsgolvet. Detta ökar risken för fuktintrång i golvstrukturen, vilket kan vara dyrt snart, varnar forskningschefen.

Han tror att det kan vara en bra tumregel att rensa avloppet innan du går på semester. Då kommer rören inte att få möjlighet att försegla ännu mer när du är borta. Om det blir igensatt kröp på semester, är chansen att den första dusch efter semestern som leder till massor av vatten över hela golvet, vilket kan leda till kostsamma vattenskador.

Om du tycker att det är fel att gräva blandningen av hår, fett och tvålrester, använd en gummihandske. När det värsta registreras, är ett annat bra tips att tvätta runt avloppet med en gammal diskborste.

Många med långt hår?

Särskilt om det finns många i huset med långt hår och du duschar ofta, kommer det att fastna i duschen.

- Det är mycket viktigt att rengöra avloppet regelbundet hur ofta beror på ditt hushåll, till exempel hur många personer med långt hår som bor där. Men du märker snabbt när det är dags, när vattnet börjar tömmas långsammare, har rörmokaren Mari-Ann Amundsen vid Brødrene Amundsen VVS i Oslo tidigare sagt att klicka. nej

VVS-industrins egen webbplats är en riktig rörmokare. inga minnen av det för att rengöra avloppet är en del av underhållet är du ansvarig för och att det är viktigt att säkerställa livslängden på ditt badrum.

Försäkringen täcker vanligen

Om du inte stäver, kan det bli igensatt och översvämning.

NOT TIGHT: Vattenläckage från rör. Foto: PHOTO: SINTEF Byggforskning

Detta kan leda till vattenskador, antingen på egen hand eller på grannarna i golvet nedan.

Använd läckageproppar

Ett läckagepropp ska installeras på eller runt vattenbärande installationer för att varna och stoppa oönskade vattenutflöden.

Avancerad läckage slutar följa upp alla rör och installationer i byggnaden och erbjuda rabatter hos försäkringsbolagen.

Källa: Vattenskadorskontor / SINTEF

Är olyckan redan ute?

I det ögonblick du upplever vattenskador, antingen som en följd av översvämning eller spridda vattenledningar inuti, bör du kontakta ditt försäkringsbolag så snart som möjligt.

- När vi får telefoner från husägare i sådana fall säger vi alltid att du ska börja omedelbart och städa upp och begränsa ytterligare skador. Om du har haft en skada, sitta inte och vänta, men börja bara arbeta med vad du kan bidra med. Torka upp vatten, stäng fönster och dörrar och lufta ut för att komma ur fukt. Och om du är försiktig med att registrera det arbete du gör kommer du vanligtvis att betala för det genom ditt försäkringsbolag, säger Ole Irgens, kommunikationschef på Tryg Forsikring.

Läs mer:

Gör detta när du har en avloppsläcka

För att städa duschen

Tryck på priset när du borstar badrummet

ADVERT

Mest populära