All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Lär de aldrig?

Hjellestad utanför Bergen är ett populärt bostadsområde. Nära havet, bra tomter och ett trevligt grannskap. Letar du efter Hjellestad i Finn. nos hem sökning just nu, du står upp sju träffar. I prisintervallet 9 999 till 7 miljoner kronor.

Samtliga tre hus är listade med ett pris på 9 999 kr. Två av dem är på knappt 170 kvadratmeter och helt nya, den sista 179 kvadratmeter (primära rum) och är för närvarande hyrda.

Vi inser att det kostar inte mindre än 10 000 kronor för 170 kvadratmeter. Men hur mycket vill de verkligen ha hemma? Numret som används undrar vilket knep det används för att fånga köparens intresse den här gången.

Varför har de använt en uppskattning av månatliga utgifter, "för att underlätta för hemköpare att se hur mycket det kostar dem"? - Eller de sätter ett artificiellt lågt pris "för att mäta stämningen på marknaden" - endast något högre än en enhet, har konsumentombudsmannen upprepade gånger tackade?

DinSide tittar på broschyrer:

  • Få en villa för en krona? (Juli 06)
  • Konsumentombudsmannen: Inte okej (juli 06)
  • De verkliga 1 miljon hus
  • Slutet av 1 miljon bostäder (februari 09)
  • DinSide sätter agenda: Se hur de undrar nu (februari 09)
  • konsument~~POS=TRUNC följande: det är inte lag (9 april)
  • tricks upptar stuga marknaden: Få stuga för ett öre? (9 april)

Hitta fler artiklar om olika former av pris mixtrande i faktarutan till höger

Vi klickar på oss naturligtvis in på alla tre - och det kan se ut som om det är den senaste versionen som gäller. För under "Location" står följande: ". Uppmärksamhet !!! Priset är inte bestämts för Bortse indikativa priser egendom"

Varför de inte att lägga ut ditt hem innan de har ett pris redo att fylla i denna fält? Marknadsföringslagen är klar. Prisfördelen bör inte vara lägre än det lägsta pris som säljaren är villig att acceptera. Sök. Nej, acceptera inte öppet pris eller en ren "bud önskad" variant, även om det finns många mäklare som letar efter det här.

Tror du verkligen att någon luras av detta?

Joralf Rønning, mäklare i rakt hem, liksom flera mäklare för honom och hänvisar till restriktioner för Finn. nr.

- Anledningen till att prisuppskattningen är kr. 999, beror på att det inte går att hitta. nej hans system, för att sätta det till kr. 0, skriver Rønning i ett email till DinSide. "Tror du att någon kommer att vara villig att tro att en ny enstansbutik, som inte är till försäljning, och där det klart framgår att prissättningen är felaktig kan köpas för kr. 9. 999?

Framåt skriver Rønning - Enligt marknadsföringslagen 1972 §2, som handlar om detta ämne, säger det ganska tydligt att utställningen ska vara vilseledande, för att åtgärder skall vara olagligt.Som du förmodligen har registrerat, skuld reklam på hitta. Nej, stadsgator som kommer att komma till salu (och som inte är till salu).

Han hänvisar till beskrivningen av fastigheten med anmärkningen att priset inte är korrekt.

Priset ska alltid vara korrekt

- Det spelar ingen roll om egendomen säljs eller inte. Om de anger pris, ska det vara korrekt, säger Jo Gjedrem i konsumentombudsmannen för DinSide.

Han uppskattar att åtgärder har vidtagits för att säkerställa att priset inte uppfattas som vilseledande, men påpekar att principen om att tillhandahålla prisinformation borde vara korrekt. Oavsett om hemmet är klart för försäljning eller inte.

- Men om det är en teknisk sak om Finlands system, kommer jag nästan att lämna den diskussionen till dem, säger han.

Enligt försäljningschefen i Finn Eiendom, Johan Fredrik Høvås, finns det inga planer på att lämna fältet öppet. De tycker att det är mest användarvänligt för konsumenterna att kunna sortera efter relevanta prisidéer och att de ska vara redo innan de meddelas.

- Vi vill ha en service som är bäst för användarna, och de är angelägna om pris, har Høvås tidigare sagt till DinSide.

ADVERT

Mest populära