All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Använd inte bullriga gräsklippare

I år faller arbetarnas internationella demonstrationsdag den 1 maj på en fredag.

Sedan Norge införde en lagstadgad ledig dag har det varit tradition för lokala evenemang i hela landet. Det har också varit vanligt att arbetarrörelsen markerar genom att gå.

Blomsterhandlare Öppna

Per idag finns det förmodligen många som prioriterar annorlunda. Plantagen kommer till exempel att ha öppna dörrar, trots att de flesta butiker kommer att vara stängda.

- Vi har öppet denna dag, alla florister har möjlighet, så att alla kan njuta av växter på en ledig dag, berättar plantage chefen trädgårdsmästare, Hilde Poppe.

Det är dags att befrukta gräsmattan, och vissa kommer antagligen att ta tillfället i akt att dekorera uteplatsen.

Men är det verkligen ok att göra trädgårdsarbete den 1 maj?

Not helligdagsfred

En undersökning TNS Gallup genomfördes för TV2 under 2014 visade att åtta av tio under 30 år tittar på 1 maj som en vanlig semester.

Som den 17 maj är 1 maj en helgdag, men fortfarande inte lika med semester.

Det innebär att lagen om semesterfred inte gäller, eftersom det inte är en söndag.

Det är dock en flaggdag, så du kanske vill fräscha flaggreglerna i förväg.

- Undvik gräsklipparen

Reidar Helliesen, tidigare nationella politiker för Fremskrittspartiet, föreläser om ämnet etikett. Han tror att Norrlands relationer till 1 maj förändras ständigt.

TRADITION: 1 maj är ofta märkt med överklaganden och samtal, nu också från flera parter än tidigare. Här talar Kristin Halvorsen på Youngs i Oslo 2009. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Tidigare protestera bourgeoisin mot demonstrationen dag på sin väg. Den mest kända formuläret var att sätta på arbetsbelastningen och röra så mycket som möjligt med gräsklippare och andra maskiner, säger han.

- Men för att klassklasserna torkas ut förändras detta. Nu är arbetet inte nödvändigtvis uppfattat som en protest heller.

Det betyder emellertid inte att du måste gå bananer.

- För att vara på den säkra sidan bör du visa hänsyn och inte provocera. Det finns förmodligen inte många som svarar på blommans vattning. Men undvik bullriga maskiner. Gräsklippare kan vara ett exempel. Ju mer problem, desto större provokation, säger Helliesen.

Respekt

När det gäller buller tillämpa den allmänna regeln att det ska vara tyst efter vid 23.

- "Happy Noise" med måtta accepteras också den 1 maj. Arrangörer använder ofta musikkorps som kan göra mycket ljud. Så länge det indikerar något positivt, är det okej, men att skjuta en stor stereo intill en överklagning kommer att anses negativ, säger Helliesen.

Vanligt trädgårdsarbete: Vattning och stelling av blommor kommer inte att framkalla, enligt Helliesen. Foto: PHOTO: Colourbox

Generellt uppmuntrar han respekt för varandra, och de som deltar i urvalet gör det med värdighet.

Både Camp Day and Anniversary

LOs sekreterare och arbetspartiets politiker är Tomasgard som betonar volontär deltagande i händelserna.

- Om du visar en demonstration i trädgården för att visa motstånd mot dem som passerar med tåget, tycker jag att det är en sökning. Det signalerar en inställning till 1 maj och de som har arbetat för våra rättigheter, vilket inte är bra, säger han.

Det finns emellertid inget stort problem.

- Jag har aldrig upplevt någon som står och hotar spadarna i vädret bara.

Tomasgard hoppas att människor står upp, men kommer inte att tvinga någon att åka med tåg.

- Du kanske vill spendera dagen som reflekterar över arbetarrörelsens betydelse ", säger han.

ADVERT

Mest populära