All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Inte prova på detta

Kölden är tvåsiffrig, vilket ökar risken för att allt fler vattenrör fryser. Många kan försöka tina rören själva med en gasbrännare eller liknande, men det borde du inte göra.

- För Guds skull, försök inte med en extern värmekälla, säger forskningsdirektör på Byggforsks vattenskader kontor, Lars-Erik Fiskum, att klicka. nr. - Det kan leda till större vattenläckage med följdskada.

Det enda som Fiskum ska göra är att stänga av huvudkranen och ring professionella som kan komma och dränera rören.

Upptining leder till läckage

När kopparrör fryser är det hög risk för sprickbildning. Anledningen är att vattnet som frysning expanderar tio procent, medan kopparet är väldigt lite elastiskt och sedan slår röret i slutändan.

- Men ingenting händer innan du börjar tina vattenledningen, sedan smältande is pluggar som sitter i röret och vattnet rinner ut, förklarar Fiskum, som tillägger att avbrottet i röret kan sitta någonstans där du inte kan se det, så när vattenledningen uppvärmd kan läcka komma på ett ställe som kan orsaka allvarliga skador.

Om det finns plaströr istället för koppar, enligt Plastum, kommer plasten troligen att motstå trycket från det frusna vattnet.

Men även om plaströr inte bryts lätt, är rådet fortfarande att lämna yrket till professionella.

Skruva upp värmen

Innan du ringer en rörmokare, försök att värma upp det rum där du tror att röret har frusit.

- Frysta vattenledningar är oftast på grund av låg temperatur i ett rum, så att man kan försöka är att vända upp värmen, och det är ofta tillräckligt, säger teknisk chef för den norska VVS Association, Ole Larmerud att klicka. nr.

Brandrisk

Om det inte hjälper till att värma upp rummet, använd inte öppna flammor eller liknande.

- Vi har gått iväg i de fall där eld har inträffat som ett resultat av upptining. Vissa har bland annat gått med skidvapen, förklarar Larmerud att förutom brandfaren kan gamla kopparrör också brista på grund av värmepåverkan.

Läs också:

Tips för att undvika frusna rör

Hur man håller den bitande kallt ute

skydda huset från kylan

Här är årets bil

ADVERT

Mest populära