All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Inte kasta gammal tandborste i papperskorgen

Borstar du ofta tandborsten? Då borde du tänka två gånger innan den gamla tandborsten går in i soporna. Det är utmärkt för rengöring.

- En tandborste kan användas på många ställen. Den kan användas mestadels där det finns kryckor och krokar. Det är också trevligt att använda för fläckar, säger Line Mercedes Åramnes från CityMaid Home Service.

Hon föreslår att man använder en mikrofiberduk på utsidan av tandborsten. Då blir det mjukt och du kan enkelt tvätta bort smuts och fläckar på svåra platser.

- Endast antalet tandborstar som ställer in begränsningarna. Det som är viktigt är att du inte blandar tandborstarna. Tvätta dem bra mellan varje gång och använd borstarna i varje område, förklarar hon.

Du kan enkelt tvätta tandborsten i diskmaskinen.

Rengör köket och badrummet

Ibland kan stress och krångel i vardagen göra reningen till en energi. Det glöms snabbt att ugnen behöver handfat. Om du använder det ofta, ska det fortfarande tvättas regelbundet.

- För ugnen kan det vara smart att använda en gammal tandborste för att komma in i svåra områden, säger rengöring expert, och fortsätter:

- Kan användas med ett lämpligt rengöringsmedel för att uppnå bästa effekt.

Den gamla tandborste kan också vara geniala om du ska tvätta lederna i badrummet - bruket ska tvättas regelbundet för att hålla vacker. Om du låter det gå för länge mellan varje handfat, kan lederna snabbt bli missfärgade.

- För att ta bort kalk, rost och korrosion, är det viktigt att gå in med ett surt medel, tror Åramnes tillägger:

- Det finns många som slarvar. Detta bör ske efter behov, ungefär var tredje till sjätte månad. Du ser bäst ut när lederna blir lite röda eller vita i färg.

Ett klokt tips är att använda ättika vid tvätt.

Tvätta kuppen med det här: Många glömmer att tvätta lederna i badrummet. Foto: Guro Heiret

Kom svåra områden

Och du trodde våffeljärn var bara för att steka våfflor?

FÖRE: Vaffeljärnet innan du använder tandborsten. Foto: Guro Heiret

AFTER: Vaffeljärnet efter användning av tandborsten. Foto: Guro Heiret

Jo, det är rätt, men det är också bra om du vill steka potatis.

Nackdelen med att använda våffeljärn utom våfflor, är att det är extremt många skrymslen och vrår där det sätter upp resterna. Då är tandborsten bra att ha.

- En tandborste kan vara en bra hjälp mot kryckor och krokar på sidorna och inuti vaffeljernet, anser Åramnes.

Hon använder vanligtvis vad som kallas en renare gaffel. Det kan vara klokt att använda innan du korsar tandborsten - det kommer inte vara lika mycket att tvätta.

Tips: Lägg lite kökspapper mellan ytorna även efter rengöring. Papperet kommer att absorbera överflödigt fett och skydda beläggningen i järnet.

Ta bort fläckar från brudklänning

Det finns ofta talar om rengöring av huset när det talas om vad du kan använda en gammal tandborste, men visste du att det också kan användas för att rengöra din brudklänning?

BRUSH BRUSH: Använd en ren tandborste för att ta bort fläckar från bröllopsklänningen. Foto: Guro Heiret

GOD AS NY: Det kommer inte vara förrän skon är klar för våren. Foto: Guro Heiret

Allt du behöver är en ren tandborste, vatten och något flytande OMO-färg.

- Tandborsten kan användas för fläckar som har bosatt sig i vävning, eller borsta av broscher och andra pärla trimning, säger general manager till bruden lounge Solgunn Boutique, Solgunn Fagersand.

Hon rekommenderar dock att tygkvaliteten kontrolleras innan tandborsten används.

- Jag skulle inte tvätta silke, eftersom de snabbt kan få lite avslappnad och livlös form.

Ge dina klädskor en vårrengöring

Våren närmar sig stormstor, och det är en bra idé att förbereda vårdräkt. Hur ser de vita kostymerna ut som förra årets användning?

Det är inte alltid lätt att veta hur man rengör dina skor. Vissa väljer att placera dem i tvättmaskinen, andra kastar dem och köper nya.

Att lägga på skor i tvättmaskinen bör vara den sista lösningen. Allt du behöver är faktiskt bara en liten impregneringsspray och en ren tandborste.

Sprada lite impregneringsspray på sulan. Använd en impregnering som är för mager. Den innehåller ämnen som gör det enkelt att ta bort gummi och plastdamm. Använd sedan tandborsten för att gnugga fläcken bort.

Funker inte allt

Man skulle kunna tro tandborsten kan användas för något, men även om tandborsten har väldigt många användningsområden, är det inte allt den är lämplig för.

- Jag skulle inte rekommendera att använda en tandborste för att rengöra toaletter, säger Linje Mercedes Åramnes från CityMaid Hjemmeservice, och fortsätter:

- Du får mycket längre med en vanlig toalett borste i detta fall.

ADVERT

Mest populära