All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Inte spara på förnyelse

Trött hem inte konkurrens på en allt tuffare marknad och amatör renovering rekommenderas inte heller, skriver Aftenposten idag.

- Stora renoveringsprojekt medför hög risk. Jag vågar inte rekommendera det. Vi befinner oss inte i en normal värld. Det är en exceptionell stat, även om det fortfarande finns köpare för mycket bra saker, säger Torbjørn Ek, advokat vid Aftenposten.

Säljaren måste få ut det mesta i sitt hem för att locka de köpare som fortfarande finns där ute.

- Presentation är viktigt, dödar människor i magen för att få dem att komma. Men det måste vara ärlig kommunikation, säger Ek.

Se vad din bostad är värd nu

Ogillar slipdamm

också konsumentekonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR rekommendera människor att ta jobbet själv - innan de säljer.

- Välskötta bostäder är i allmänhet mer attraktiva än andra. Det är inte bara kostnader för avlopp, måla, lägga nytt tak och byta fönster, men också att de flesta människor ogillar slipdamm, projektledning och övervakning av hantverkare så starka att de är villiga att betala bra för att göra det, säger hon.

Jørgensen anser att det tar betydligt längre tid att sälja en sliten vara än en som är nyrenoverad, förutsatt att arbetet är gjort ordentligt och i en stil som träffar många. Hon har sett exempel på att stora renoveringar har gett nedräkning.

Detta bör borstar upp.

DinSide har tidigare granskat vilka delar av ett hem som det kommer att betala för att piggy upp före försäljningen och vilka delar du borde vara. På en normal marknad anser Bjørg Strømmen att enkla steg som inte kräver stora investeringar ger den högsta avkastningen.

Läs mer: Gör huset till en penningmaskin

Hon säger också att det finns mycket att se till att hemmet framträder i rätt tid.

- Den mest lönsamma är att måla och ha nya färska ytor. Nu har tapetet kommit tillbaka i sin helhet. Det är också enkelt och billigt, säger Strømmen.

Hur sälja till bra pris

I sommar frågade DinSide boligtakserer Bjørg Strømmen och fastighets André Volberg om greppet som kan ge bra pris per enhet. Här är några av huvudpunkterna:

  • Byt till ett modernt men inte för dyrt kök.
  • Färska ytor är ett plus. Måla eller tapeter.
  • Balkong eller terrass är bra!
  • Eldstad kan också vara en bra investering. En ljus vedeldad spis med glasväggar är bättre än en stor engelsk eldstad.

- inte spara på marknadsföring

- Det viktigaste är att ha en korrekt bedömning av pris och inte gå alltför hög, säger marknadschef Rune Garborg i DnB NOR.

Han varnar för att minska marknadsföringen, även om det kan vara frestande att spara pengar.

- Det är bra att säljarna kan överväga minimal marknadsföring, säger han.

Säljare ska också vara villiga att ändra meddelandet om de inte träffar. Om det inte finns människor finns det något fel. Då kan du ha missat priset eller inte fått de viktigaste aspekterna av logi.

- Försök att inte nå alla, men bestäm vilken målgrupp du letar efter, säger Garborg.

ADVERT

Mest populära