All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Ta inte bort maurtua

- Folk har sett tusentals Moor Marshers in i sitt hus samma kväll som Tua togs bort, varnade wreck-experten Stein Norstein i Anticimex.

Loggen kan se ut som den röda skogsväggen, men är lite större. De bygger sina bultar i trädbuskar eller döda björnar.

Men mödrarna är mycket större än vad du ser med ögat, och är ofta mer än dubbelt så höga under marken.

- Om du kappar ner i det döda trädet eller snubblar på stubben för att utrota myrorna, blir du förmodligen bara värre. Du dödar några av myrorna, men de allra flesta överlever. De hemlösa myrorna behöver en ny plats att leva. Och då är ditt hus utsatt, säger Stein Norstein i Anticimex.

Myrorna känner till området runt Tua bra, kanske både 50 och 100 meter bort.

- Förmodligen har de redan sett en alternativ plats att leva om något skulle hända. Huvudkravet är att det är varmt där, något som ett bostadshus har råd med, säger Norstein.

Läs också:

Så här håller du musen ut

På hösten och vintern drar du möss i stugor och hus. Se hur du blir av med musproblemet.

Äta inte hus

Även om många är oroliga om de upptäcker ett mammasamhälle nära huset, rekommenderas Norstein att folk har lite glass i magen. Och lämna myrorna i fred.

- Att ta bort loggen från en glödlampa är så svår att även vi som är skadedjur kommer att arbeta hårt för att få det gjort. Du kan få upp stubben och många av rötterna om du verkligen bryr dig om det. Men när du är färdig har myrorna lyckats fly den längst, säger han.

Anticimexs tillvägagångssätt är att borra in i mödrarna och injicera gift.

- Om de inte är ett problem, är det bäst att låta dem vara. De fåsta husen har ett loggproblem, säger Norstein.

Tog över stugan

Läs också:

Har du något av dessa saker hemma? De kan vara farliga!

Många produkter återkallas eftersom de kan vara direkt farliga att använda. Kontrollera om du har sådana fall på den här översiktslistan.

Förvaltarna är mest aktiva nu i maj och juni. De finns över hela landet, men är vanligast i Östra Norge och södra Norge.

Cabiners har också haft en öm, hemlös axel på nacken. En hytt byggd över en jungfrubbad stump i april måste renoveras redan i juni.

- När myrorna kom upp från sina korridorer i maj var deras stump borta. Således flyttade de rakt upp till takets takbjälkar. Deras hallar kan slutföras i timmar när de är så många, säger Norstein.

Skogsgräsklipparen, byggaren av tallnålar, går sällan in i huset. Men det kommer också att vara svårt att ta bort helt, eftersom samhället också finns minst lika stort under marken som ovan.

- Skogsmannen gillar värme. Således är det en chans att det kommer att röra sig om du gör det skuggigt exakt var du är.

Läs också:

Tid för att plantera inuti

Mars och april är bra månader att frö frön inomhus. Det kommer inte att vara mycket utrustning, och resultatet är värt ansträngningen.

ADVERT

Mest populära