All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Inte ligga i helt nya sängkläder

Öko-Tex 100

- är ett erkännande som också genomförs av oberoende organ, som har funnits på marknaden en del längre än standard GOTS (Global Organic Textile Standard). Øko-Tex 100 är upprättad av två testinstitut i Tyskland och Österrike och används i stor utsträckning.

- Säkerställer att produkter inte innehåller ämnen som kan orsaka hälsoproblem eller är skadliga för människor. Produkterna testas av oberoende laboratorier för innehåll av skadliga ämnen enligt förteckning över tillåtna gränser.

- Det spelar ingen roll om produkten är organisk eller om tillverknings- och tillverkningsprocesser. Standarden säger bara något om innehållet i skadliga ämnen i den färdiga produkten.

- Standarden delar upp flera produktklasser (med olika krav) beroende på hur nära hudprodukterna är. Den strängaste är produktkategori 1, som är för produkter som används för barn och barn upp till 3 år (t.ex. sovande läder, linneleksaker, sängkläder).

Källa: // nostebarn. nej / info / miljömärkning

Som regel kan vi inte vänta med att använda en ny blus eller sätta i färskt och mjukt sängkläder. Vi kommer att använda det NU, och har inte tålamod eller "tid" att överväga att tvätta det före användning.

Men är det så klokt då? Vad vet vi om tygerna vi har täppt till kroppen innan de hamnar ihop med oss ​​och vilka substanser de bär med sig?

- Vi rekommenderar i allmänhet att textilier och kläder tvättas före användning för att avlägsna överskott av kemikalier och färg där textilierna sätts in. Ibland kemikalier för vissa människor irritera huden och orsaka klåda / utslag, säger Malin Skaar, chef för Lilleborg Consumer service och fortsätter:

- Vissa färgstarka plagg kan också till exempel infektion av överskottsfärg andra plagg vid första användningen, sedan med Med andra ord kanske du vill bli av med tvätten istället (var du bara tvättar plagget).

Ju närmare kroppen, desto viktigare att tvätta

Konsument Forskare vid SIFO Ingun Grimstad Klepp tror att grunden för om vi tvätta kläder och sängkläder innan första gången användning eller inte, är det å ena sidan, att utsätta oss för minsta möjliga farliga saker som kemikalier här och å andra sidan kommer vi att göra det minsta hushållsarbetet hemma (och sedan tvätta kläder) och tvätta mindre när det gäller miljön.

Hennes tumregel för att tvätta nya textilier och kläder skadar enkel:

- Ju närmare du har tyg på kroppen och hur mer känslig du är, desto viktigare är det att tvätta den innan den används för första gången. Det handlar också om att åldra hur mycket nya tyger utsätts för och hur länge det kommer att användas innan det får sin första tvätt ", säger Grimstad Klepp.

Du kan också leta efter Eco-Tex 100-märkning på tyget, för att bestämma om du ska tvätta den före första användningen eller inte. Øko-tex 100 garanterar att produkter inte innehåller ämnen som kan orsaka hälsoproblem eller är skadliga för människor.

- Om textilier inte är märkta, är det en bra idé att tvätta - men det kommer då att bero på hur mycket du tänker använda tyget innan det får sin första tvätten, säger Grimstad Klepp.

Exempel på saker som bör tvättas

För att förklara detta ytterligare, får du några exempel nedan:

Om du går en vecka i fjällen med en helt ny ullundertøysett hela dagen, bör du tvätta den innan du tar det i bruk.

- Det är viktigare att göra det än om du bara spenderade det en dag innan det tvättades för första gången, säger konsumentforskaren.

Om du har ett nyfött barn i ditt hus, får du ofta nya kläder, som också medför många kemikalier. Extra viktigt då är det att tvätta det direkt.

- Dessa kläder ska tvättas före användning, och detsamma gäller för textilierna i vagnen till barnet. Nya tyger är mindre rena än gamla - när det gäller kemikalier betonar Grimstad Klepp.

Det rekommenderas också att tvätta sängkläderna före första användningen för att avlägsna överskott av kemikalier och färg där bädden sätts in.

- Ibland kan kemikalier irritera huden och orsaka klåda. Dessutom är det alltid bra att veta att lakan att ligga i är rena och att ingen annan har varit i kontakt med det - om det har varit från produktionen eller i butik, säger Skaar på Lilleborg.

Samma sak gäller både handdukar, handdukar, underkläder och kläder som du har dragit till huden.

Grimstad Klepp tror också att många av oss vill tvätta våra sängar oftare än vi gör, och våra kläder mindre ofta. Tyvärr är det oftast omvändt.

- Det här beror på att sängkläderna tvättas för oss själva, medan kläder vi tvättar mest i termer av vad andra tycker. Vi tvättar ofta kläderna ofta och sängar för sällan, säger konsumentforskaren.

Tvätt först: Skulle du gå en vecka i bergen med en helt ny ulltröja hela dagen, tvätta den innan du använder den. "Det är viktigare att göra det än om du bara spenderar det en dag innan det tvättades för första gången", säger Ingun Grimstad Klepp, konsumentforskare vid SIFO. Foto: Foto: Ane Solstad SØNNESYN

luft istället för tvätt

I allmänhet, experter tror att norrmännen är ganska lite för aktiva än sent i tvättstugan front - något som vi kan mycket väl göra något.

- Det kommer troligen att tvätta mer än nödvändigt, och många kommer bara att tvättas under korta perioder. Det kan vara klokt av miljöskäl att vara medveten om att använda förfriskningar på maskinen, säger Skaar.

Ett annat bra trick för kläder och textilier som inte är riktigt smutsigt och bara behöver en uppfriskning är att flyga.

- Luftning har till exempel en bra effekt på ull. Många barnbarn spenderar mycket ull, vilket leder till mindre tvätt, säger konsumentforskaren.

Är knappast överens.

- ylleplagg kan med fördel luftas att skjuta tvätt, eftersom ull har förmågan att "rena sig själv" genom vädring, säger hon och tillägger:

- Annan typ av kläder som inte är tätt på kroppen kan också uppdateras upp godis, men inte om de är smutsiga eller svettar och så vidare.

Även ditt täcke och kudde drar nytta av korrekt luftning.

- Du kan också lufta filten och kudden med sängkläder ute, så det tar längre tid. Känn dig fritt att lufta duvet ute, sedan dö ut och skaka ut. Vi sova mycket på natten, så det är också tillrådligt att "öppna" sängen - då går du ner på middagsproduktionen, säger Grimstad Klepp i SIFO.

Oroa dig inte och andas i alla fall. Självklart borde du tvätta dina kläder, även om det inte finns några fläckar på dem - bara inte så ofta.

- Även om du inte får fläckar direkt, är det lämpligt att tvätta regelbundet för att uppdatera tvätten. Till exempel kommer svett, hudfett och så vidare att hålla sig till kläderna / textilierna, vilket kan orsaka en dålig lukt över tiden. Då är det ok med en förfriskning av tvätten, säger Skaar.

ADVERT

Mest populära