All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Inte betala hantverkare kontanter

De nya reglerna som infördes den 1 januari 2011 innebär att om du köper tjänster från företag i över 10 000 kr i kontanter, kan Du kommer att bli ansvarig om den näringsidkare du köper tjänsten från oanvända skatter och avgifter.

Detta innebär att du kan betala skatter och avgifter som företagsägaren ska betala.

Enligt reglerna, är du ansvarig även om du inte visste att den person du köpte tjänsten avsedd att undgå skatter, sociala avgifter eller moms. Du kan därför hållas ansvarig även om du har bett om kvitto för arbetet med de bästa avsikterna.

Ditt ansvar genom kontantköp omfattar allt från hantverkare, barnomsorg och storstädning, till exempel köper hår och skönhetsbehandlingar eller om du reparera bilen.

Syftet med det nya systemet är att förhindra svart arbete.

gemensamt ansvar

Se också:

Forbrukerøkonomens sju råd

Vi på villor finansiera expert ger dig sju tips om hur man tar tag i sin egen ekonomi.

Du har ett gemensamt ansvar när

* du som individ köper tjänsten av en näringsidkare

* Näringsidkaren undgå skatter, sociala avgifter och moms

* du betalar mer än 10 000 i kontanter direkt till säljaren <999 > Beslut om du är medansvarig är om du har betalat kontant för tjänsten. Du undviker medansvar när du betalar via bank (t.ex. kort, webbbank, giro eller liknande).

Gränsen på 10 000 NOK gäller inte bara enskilda inköp utan även att samla över tiden om det kan betraktas som en och samma tjänst.

Därför kan du inte bryta upp fakturan så att varje faktura faller under beloppet.

Denna bestämmelse gäller även om du köper varor i kombination med tjänster. Det kan till exempel vara om du köper hantverk eller bilreparationer, där tjänsten även innehåller en viss mängd material eller utrustning.

Gäller även till fasta tjänster

Bestämmelsen gäller också vanliga, pågående tjänster, som till exempel städning av bostäder eller barnomsorg.

Läs också:

Drömmer du om gräs på taket?

Dagens moderna torvtak kan se ut som det traditionella torvtaket, men varken torvtaket har undgåt dagens modernisering.

Om du till exempel betalar en näringsidkare några hundra pounds varje vecka för att städa huset, så ska du betala den aktuella banken för att undvika att fattas gemensamt ansvariga.

Bestraffas att köpa svart

Det är olagligt att köpa eller erbjuda tjänster i Norge. Om det kan bevisas att köparen medvetet har bidragit till undandragande av skatter och avgifter, skall köparen straffas för delaktighet i hemliga arbete.

Både erbjudaren och köparen av svarta tjänster kan i allvarliga fall riskera att bli debiterad för brott mot strafflagen i lagen om likabehandling, lagen om mervärdesskatt och strafflagen.

Om du tas för ett svart arbete kan du i värsta fall dömas till fängelse.

ADVERT

Mest populära