All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Låt inte säljarna lura dig

Har du blivit kallad av telemarketing som har varnat dig om gamla rökdetektorer? Direktoratet för säkerhet och beredskap (DSB) har kontaktats av flera som nyligen har upplevt detta.

Läs också: 1 av 4 hytter utan rökdetektor

Telefon Säljare har uppgett att de samarbetar med DSB, och har kommit fram till information som brandvarnare som är äldre än fem år måste bytas ut.

DSB påpekar att detta inte är korrekt. Rökdetektorer har en begränsad livslängd, men det finns ingen gränsvärde på fem år. De bör dock testas regelbundet och underhållas. Batterierna ska bytas ut varje år. Rökdetektorer bör antingen vara CE-märkta med hänvisning till EN 14604 (europeisk produktstandard) eller märkas DSB 235 plus ett tre- eller fyrsiffrigt nummer.

Läs mer: Rökdetektorer utom kontroll

DSB samarbetar i allmänhet och inte heller med den privata sektorn i brandskydds marknaden, eftersom telemarketing som säger att de har ett samarbete med byrån, inte berätta sanningen.

Vilka anmälningar borde du ha?

om nämnda i samband med en utredning 2006 att det allra bästa är en varning med både joniska och optiskt system. Joniska alerter svarar inte på sårbrännskador, men reagerar snabbare för öppen eld. Skillnaden i reaktionstiden är dock så minimal att om alternativet är att behöva välja en typ av brandvarnare, så är den optiska bättre.

Det är möjligt att läsa på baksidan av rökdetektorn vilken typ du har. Radioaktiv märkning innebär att anmälaren är jonisk, skriver IF.

Läs också: Ljus och peiskos: Hur man undviker brand?

ADVERT

Mest populära